Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yunanistan için çok sert önlemler - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Euro bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'de Yunanistan borç krizi üzerine yaptıkları toplantıda, yeni bir kurtarma kredisi anlaşması yapılabilmesi için Yunanistan'ın ekonomik sistem ve kamu finansmanı reformu için daha sert önlemler alması istendi.

        Reuters tarafından ele geçirilen taslak Cumartesi gecesi tartışıldı.

        Euro bölgesi kaynakları taslağın değişikliğe uğrayacağını düşündüklerini ve ayrıca bakanların Yunanistan'a önerilenlerden başka önlemler alnması konusunda baskı yaptıklarını söyledi.

        Taslakta Eurogroup'un, üç yıllık ESM istikrar desteği karşılığında net bir takvim temelinde Yunan makamlarının öngörülen ek önlemleri taahhüt etmesininin 'memnuniyetle' karşılayacağı belirtilirken IMF'nin de sürece tam katılımı isteği yinelendi.

        İşte Avrupa'nın masaya koyduğu şok maddeler...

        - 2018 yılına kadar orta vadeli faiz dışı fazla hedefi ile uyumlu olarak GSYH yüzde 3,5 olacak.

        - Emekli aylıklarında sert reformlar yapılacak. Anayasa Mahkemesi'nin 2012 yılında aldığı emeklilik reformu kararının mali etkilerinin tamamen giderilmesi için acil önlemler alınacak.

        - OECD tavsiyelerine uygun olarak Pazar günleri çalışılabilecek, reçetesiz ilaç uygulaması, eczane mülkiyeti, temel gıdaların üretimi dahil olmak üzere iddialı bir ürün piyasası reformu yapılacak.

        -Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek.

        -Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.

        -IMF Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. IMF'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. Aksi halde Atina'nın AB destekli mali programı askıya alınacak.

        -IMF'yle birlikte diğer Troyka kurumları AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve Yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. Yunanistan Troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.

        Kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar Euro'luk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak.

        -Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

        -Yunanistan'da kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

        -Yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını kısmen bile sildiremeyecek.

        -Atina Euro Bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. Belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

        -Yunan Meclisinin bu hafta taahhüt edilen reformları yasalaştırması ve Atina'nın Troyka'nın muhtemel yeni taleplerini karşılaması halinde yeni kurtarma paketi uygulamaya girebilecek."

        Yunanistan imza attığı tüm bu taahhütlere rağmen 82-86 milyar Euro'luk üçüncü kurtarma paketinin başlatılmasını güvence altına alamadı.

        "İLİŞKİLER GERİLİR"

        Fransa CumhurbaşkanıFrancois Hollande'ın geçici de olsa Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkışı önerisine sert tepki gösterdiği belirtildi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, geçici çıkış için ısrar edilmesi durumunda Almanya ile Fransa'nın uzlaşılması zor bir anlaşmazlığa düşeceğini belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ