Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Ette ithalatın önüne küçükbaş hayvan tüketimi ile geçilebilir" - İş-Yaşam Haberleri

        Büyükbaş havyanlardan elde edilen kırmızı ette fiyat artışı durdurulamazken, sağlık ve lezzetiyle geleneksel Türk mutfağının et ihtiyacını karşıladığı yer olan oğlak ve keçi etine olan talebin arttığı belirtildi.

        Kırmızı et sektöründe genel üretim yüzde 25’e yakınbir oranda arttı. Keçi ve oğlak etinde ise bu artış yüzde 53,69 ilegenelin 2 kat üzerine çıktı.

        2014 yılındaküçükbaş hayvan ürünlerinin bir önceki yıla göre yüzde 230 oranındaartış gösterdiğini kaydeden İzmir Damızlık Koyun-Keçi YetiştiricileriBirliği Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu MuhasipÜyesi Özer Türer, koyun ve keçi etinde yükseliş eğiliminin 2015’te deartarak sürdüğünü kaydetti.

        "ANAHTAR KÜÇÜKBAŞ HAVYAN ÜRETİMİ"

        Kurban bayramının yaklaşmasıyla yaratılmak istenen kırmızı etkrizinde piyasaya ithalat müdahalesi yerine iç kaynaklardan küçükbaşhayvan eti ikamesinin daha doğru olacağına vurgu yapan Türer, kırmızıet fiyatlarında düzenlemenin anahtarının küçükbaş hayvan üretimiolduğunu söyledi.

        Kırmızı ette çözümün resmi veriler ışığında kendisini gösterdiğiniifade eden Türer; ‘‘2015 yılı birinci çeyreğinde 210 bin 475 ton olankırmızı et üretimi, ikinci çeyrekte 261 bin 871 ton olarakgerçekleşmiştir. Üretim, bir önceki döneme göre %24,4, bir öncekiyılın aynı dönemine göre yüzde 19,9 oranında arttı. Aynı dönemde sığır etiüretimi 229 bin 549 ton, koyun eti üretimi 24 bin 653 ton, keçi etiüretimi 7.468 bin ton olarak tahmin edilmekte. Koyun eti bir öncekiyılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 oranında artmış, keçi etinde ise buartış % 53,69 oranında oldu.’’ sözleriyle Anadolu’nun öz lezzeti Oğlakve Keçi etinin yeniden mutfaklara girdiğini belirtti.

        "YÜZDE 95 ÜZERİNDE ORGANİK ÜRETİM YAPILIYOR"

        İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nindüzenlediği kampanyalar ve yürüttüğü çalışmalar ile oğlak etitüketimine dikkat çekerek tüketicinin bilinç düzeyini artırdığınıifade eden Türer, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Oğlak eti çok sağlıklıve yağsız oluşuyla tanınmakta. Doğada kendi iç güdüleri ile seçtikleriotla beslenen keçilerin yüzde 95 üzerinde bir oranda sertifikasız birorganik üretim olduğunu söylemek abartı olmaz. Anadolu insanınınasırlardır tükettiği ve 1950’li yıllara kadar temel besinkaynaklarımızdan biri olan keçi ve oğlak eti Ege ve özellikle AkdenizTeke Yöresinde tüketilmekte. Modern üretim teknikleriyle artıkmevsimsel olmaktan çıkan keçi ve oğlak eti 365 gün, 500 üzerindekibüyük marketin et reyonlarında bulunabiliyor. Kısaca halkımız özünedöndü, oğlak etinin marketlerde rahatlıkla bulunması ihtiyacı giderdive talebi yükseltti.’’

        "KOYUN VE KEÇİ ETİ TÜKETİMİ ARTMADIKÇA ET İTHALATIN ÖNÜNE GEÇİLEMEZ"

        Türk Halkının ithal ve endüstriyel ete mahkum edilme tehlikesiylekarşı karşıya olduğunu savunan Türer, Anadolu kültürü ve Türkmutfağının öz değeri olan koyun ve keçi etinin kırmızı et üretimindedışa bağımlılığı azalacak yegane seçenek olduğunu söyledi. Türer,‘‘Avrupa’da genel kırmızı et tüketiminin yüzde 60’ı domuz etindenkarşılanmakta. Ülkemizde kırmızı et ihtiyacının karşılanması içindomuza alternatif olacak ürün, geleneksel lezzetimiz koyun ve keçietidir. Küçükbaş hayvan eti tüketiminde artış sağlanmadığı takdirdeithalat ülke gündeminde hep var olacak, kırmızı et fiyatlarındayükselişin de önüne geçilemeyecek. Hayvan ithalatının ülke gündemindençıkması için küçükbaş hayvan eti tüketiminin mutlaka artması gerek’’dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ