Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Üretime geçmeye nefesi yetmedi! - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        Orta Anadolu bünyesinde dünya devlerine jean üreten Karamancı Holding, ithalata getirilen ek vergiler ve 3 TL’ye kadar tırmanan dolar nedeniyle perakendeden çekilme kararı aldı. 2012 yılında Denka Mağazacılık’ı kurup ünlü ABD’li marka Industrie Denim’i 2013’te Türkiye’ye getirerek sektöre giren holding, koşullar hızla değişince kısa sürede geri adım attı. Türkiye’deki 2 mağazası da İstanbul’da bulunan Industrie Denim’in Zorlu Center’daki mağazası kapatılırken, Akasya AVM’deki diğer mağazasının da 1 ay içinde kepenk indireceği öğrenildi. Industrie Denim’in yalnız İstanbul’da değil, diğer büyük şehirlerde de varlık göstermesi ve 3 yıl içinde 10 mağazaya ulaşması hedefleniyordu.

        EN ÖNEMLİ FAKTÖR EK VERGİ

        Edinilen bilgilere göre, Karamancı Holding’in perakende macerasının kısa sürmesinin ardında yatan en önemli faktör, ithal ürünlere getirilen ek gümrük vergileri. Tekstille başlayıp ayakkabı ve çantaya kadar birçok alanda yüzde 50’ye varan oranda uygulamaya konan vergiler, fiyatlama ve kârlılığı etkiledi. Yılbaşından bu yana dolar kurunun da yüzde 30’a varan oranda yükselmesi perakendeden çıkış kararını hızlandırdı.

        BEKLEME SÜRECİNDE

        Halihazırda birçok ünlü jean markasının üretimini gerçekleştiren Karamancı Holding, Industrie Denim çatısı altında satılan ürünlerin önemli bir kısmını da ilerleyen dönemde Türkiye’de üretmeyi planlıyordu. Kulislerde konuşulanlar, vergi ve kurun sıkıştırmasıyla mağazacılık sürdürülebilir olmaktan çıktığı için üretime geçmeye vakit kalmadan kapatma kararı alındığı yönünde. Holding, sektörden çekilse de perakende operasyonu için kurduğu Denka Mağazacılık isimli şirketi tasfiye etmedi. Gelen bilgiler, belirsizlik havası ortadan kalkana kadar planların dondurulduğu, uygun koşulların oluşması durumunda orta veya uzun vadede yeni yatırımların gündeme gelebileceği şeklinde.

        AVRUPA’DAKİ İLK DURAK İSTANBUL

        Industrie Denim (ID), Kaliforniyalı American Rag’in Levi Strauss ile ortak kurduğu bir mağaza konsepti. Dünyanın farklı köşelerinden premium denim ve tekstil ürünleriyle aksesuvar ve ayakkabıları bir araya getiren ID’de J Brand’den Adriano Goldschmied’e kadar pek çok ünlü jean markasının satışı gerçekleştiriliyor. Farklı mağaza konsepti ve orta-lüks ürün kategorisiyle ABD’de kısa sürede ünlenen ID’nin Avrupa’daki ilk mağazası İstanbul Zorlu Center’da açılmıştı.

        KORUMA ÖNLEMLERİNE ‘İRİTE EDİCİ’ DEMİŞTİ

        Yerli üretimi desteklemek ve ithalatı azaltmak için getirilen ek vergiler, ABD’li Industrie Denim’in patronunu da rahatsız etmişti. Geçtiğimiz yıl İstanbul’da düzenlenen Perakende Günleri’ne katılan ve Habertürk’e özel röportaj veren Industrie Denim ve American Rag markalarının kurucusu Mark Werts, koruma önlemleri için “İrite edici” yorumunu yapmıştı. Bu tür düzenlemelerin yabancı markalara engel olup Türkiye’de mağazacılık faaliyetlerini yavaşlatacağına dikkat çeken Werts, şöyle konuşmuştu: “Bu durum yatırım kararlarımızı değiştirdi. Çoğu ülkede hükümetler sektörleri veya halkı korumak için böyle kararlar alıyorlar ama bence kendilerini koruyorlar. Küresel bir dünyada yaşadığımızı anlamıyorlar. Bu beni irite ediyor. Türkiye pazarına girmeye karar verdiğimizde farklı fiyatlama vardı; sonra her şey değişti. Fiyatlar arttı. 3 yılda 10 mağaza planı açıklamıştık ancak burada bir yavaşlama olacağı kesin. Strateji değişikliğine gideceğiz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ