Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam AYM: Çöp hisse yok mülkiyet hakkı var - İş-Yaşam Haberleri

        Sefer YÜKSEL / GAZETE HABERTÜRK

        Anayasa Mahkemesi (AYM), Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan ve yastık altında tutulan hisse senetlerinin 7 yıllık zamanaşımı süresi içinde sisteme kaydettirilmediği için Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne (YTM) devredilmesi uygulamasının Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.

        AYM’nin yapılan itiraza ilişkin kararında SPK Kanunu’nun ilgili bölümünün, kamu yararı ile bireyin mülkiyet hakkı arasında adil ve makul bir denge gözetmemesi nedeniyle mülkiyet hakkına aykırı olduğu kaydedildi. 2013 başından itibaren şu ana kadar yatırımcılardan alınıp YTM’ye devredilen hisse senetlerinin tutarının 200 milyon lirayı aştığı belirtiliyor. Bilindiği gibi YTM de bu hisseleri devraldıktan sonra satmış, söz konusu tutar da fona devredilmişti. Peki kararın ardından, zamanaşımı gerekçesi ile hisseleri ‘çöp’ yerine konulan yatırımcılar, hisselerini geri alabilecek mi?

        YATIRIMCI HAK İDDİA EDEMEYECEK

        AYM kararının geçmişe yönelik işlemeyeceğine dikkat çeken hukukçular bu soruya “Hayır” yanıtını veriyor. Uzmanlar, bu karardan sonraki dönemde ise 7 yıllık zamanaşımının söz konusu olamayacağının altını çiziyor. YTM’nin yasal olarak hak talep edemeyecek olan yatırımcıların mağduriyetini giderip gidermeyeceği ise merak konusu. Hatırlanacağı gibi, Kasım 2005’ten itibaren yatırımcılara ellerindeki hisse senetlerini kaydileştirmeleri için 7 yıllık bir süre tanınmış ve bu süre 31 Aralık 2012’de sona ermişti.

        Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararına göre, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 13. maddesinin (4) numaralı fıkrasının bir bölümü Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ