Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yeniden 'çözüm' istediler - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Tüm ihtiyaçları karşılanacak” dediği, operasyonların devam ettiği ilçelerdeki vatandaşlar ile esnafın yaralarının sarılması için harekete geçildi. Vatandaşın uğradığı zararın telafi edilmesi için çalışma başlatıldı. Çözüm sürecinin yeniden başlamasını isteyen bölgeden esnaf ve işadamı örgütleri de dün hükümete rapor sunarak, operasyon yapılan bölgedeki mükelleflerden en az 1 yıl vergi ve sosyal güvenlik primlerinin alınmaması, esnafa faizsiz kredi verilmesi, dükkânı kapanan esnafın kirasının yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılanmasını talep etti.

        Dün Diyarbakır’dan bir grup sanayici, işadamı ve esnaf temsilcisi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile görüştü. Hazine Müsteşarlığı’nda gerçekleşen görüşme 2 saat sürdü. Görüşmede Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamı Dernekleri Federasyonu Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu’nun da yer aldığı heyet tarafından hükümete bir rapor sunuldu.

        1 HAFTA İÇİNDE SONUÇLANACAK

        Heyet görüşmede, öncelikle çözüm sürecine yeniden dönülmesini isteyerek, bölgede bir felakete doğru gidildiğini, bunun sadece bölgeyle sınırlı kalmayıp tüm Türkiye’yi etkileyeceğini ifade etti. Şimşek, heyetin ilettiği taleplere olumlu yaklaştıklarını vurgularken, tüm talepleri Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ileteceklerini söyledi. Şimşek, bölgeye ilişkin alınacak tedbirlerle ilgili çalışmaların 1 haftada sonuçlandırılacağının da altını çizdi.

        '1 YIL VERGİ VE PRİM ALINMASIN'

        Hükümete sunulan raporda; Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Hakkâri’de uygulanmak üzere talepler şöyle sıralandı:

        - Mükelleflerden en az 1 yıl süreyle vergi ve sosyal güvenlik primi alınmasın.

        - Kredi borçları ertelensin.

        - Esnaf ve işadamının karşılıksız çıkan çek-senetten dolayı ticaret sicilinin bozulmaması için faizsiz kredi desteği sağlansın.

        - Dükkânını kapatmak zorunda kalan esnafın dükkân kirasının yüzde 50’si devlet tarafından karşılansın.

        - Elektrik kesintileri dolayısıyla lokanta, otel, kasap, market gibi işyerlerinde bozulan gıda maddelerine ilişkin zararlar telafi edilsin.

        BÜTÜN ZARARLARTAZMİN EDİLECEK

        Operasyonların devam ettiği ilçelerde evleri, araçları, işyerleri hasar gören vatandaşların zararları 5233 sayılı Terörden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun çerçevesinde tazmin edilecek. Tazminat talebinde bulunabilmek için zarar gören vatandaşların 60 gün içerisinde valiliklere başvurması gerekiyor. Ancak, operasyonlar henüz devam ettiği için 60 günlük süre 1 yıla kadar esnetilebilecek. Tazminat tutarları ile kime nasıl ödeme yapılacağı, valiliklerde oluşturulacak komisyonlar tarafından belirlenecek. Komisyon kararlarında, operasyonu gerçekleştiren güvenlik güçlerinin değerlendirmeleri de dikkate alınacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ