Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dünyanın merakla beklediği karar açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) mart toplantısı sona erdi. Fed, gösterge faiz oranını % 0.25-0.50 aralığında bıraktı. 2016 için faiz artış tahmini 4'ten 2'ye düştü.

        Açıklamada küresel ekonomik gelişmelere vurgu yapıldı ve "küresel ekonomik gelişmelere risk oluşturmaya devam ediyor" dendi. Fed kararı 1'e karşı 9 oyla alındı. Kansas City Fed Baikanı Esther George karara muhalefet etti. George çeyrek puanlık artış yönünde oy kullandı.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        DOLARDA SERT HAREKET!

        Bildiride"Ekonomik aktivite küresel gelişmelere rağmen ılımlı devam ediyor" denirken enflasyon gelişmelerinin yakından takip edildiği belirtildi. Enflasyonun son aylarda toparlandığı ancak kısa vadede düşük kalmaya devam edeceği söylendi. Ayrıca "Konut sektörü iyileşti, hanehalkı harcamaları ılımlı hızda devam ediyor" dendi.

        Merkez Bankası, geçen Aralık ayındaki toplantıda 2006'dan bu yana ilk faiz artışını yaparak, politika faizini % 0-0.25 aralığından % 0.25 – 0.50 aralığına yükseltmişti.

        Fed kararı sonrası dolar Türk Lirası karşısında 2,9142'den 2,87'nin altına geriledi.

        BÜYÜME TAHMİNLERİ İNDİ

        2016 yılı için büyüme tahmini %2.4'ten %2.2'ye, 2017 için %2.2'den %2.1'e indi.

        2016 PCE enflasyon beklentisi %1.6'dan %1.2'ye indirildi. 2017 için ise %1.9'da kaldı.

        YELLEN'IN AÇIKLAMALARI

        Fed Başkanı Janet Yellen faiz kararı sonrasında düzenlenen basın toplantısında global ekonomik gelişmelerin hala risk teşkil etmeye devam ettiğini söyledi. Yellen faiz artışı için her toplantının canlı ihtimal olduğunu dolayısıyla Nisan toplantısının da canlı bir ihtimal olduğunu söyledi.

        Ekonomik büyümenin devam ettiğini belirten Yellen iş gücü piyasasında iyileşmenin devam ettiğini söyledi. Ekonominin kademeli faiz artışıyla birlikte büyümeye devam edeceğini belirten Başkan Fed'in politikasının ekonomik görünüme göre değişebileceğini dile getirdi.

        Katılımcıların faiz oranlarına dair öngörüleri önceden belirlenmediğini söyleyen Yellen "Olumlu veya olumsuz şoklar ekonomiyi etkilediğinde bu öngörüler de değişmektedir" ifadesini kullandı.

        ENFLASYON BEKLENTİSİ

        Enflasyonda kademeli artış olmasını beklediklerini ve yeniden %2 olan hedefe ulaşmak istediklerini söyleyen Fed Başkanı "Geçici etkilerin azalmasıyla işgücü piyasasındaki düzelme devam edecek, bunun da enflasyonu yukarı itmesini bekliyoruz" yorumunu yaptı.

        Konuşmasında küresel ekonomik gelişmelere de dikkat çeken Yellen Euro Bölgesi'nde göstergelerin zayıf byümeye işaret ettiğini, bunun yanı sıra bir takım gelişen piyasalarda düşük büyüme olduğunu söyledi ve bu düşük büyümede petroldeki düşüşün etkisi olduğunu kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ