Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Merkez bankası faiz beklentisi - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, görevi devralır almaz 20 Nisan Çarşamba günü ilk faiz kararını verecek.

        2

        Piyasaların çok büyük bir faiz indirim beklentisi içerisinde olduğu, bunu fiyatladığı kritik Para Politikası Kurulu kararı öncesi sadece indirimin kaç puan olacağı konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor.

        3

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ olarak para para piyasaları uzmanlarına karar öncesi beklentilerini sorduk. Görüşlerini aldığımız 5 piyasa uzmanının tamamı en az 50 baz puanlık faiz indirimi beklerken, beklentiler 50 baz puan ile 1 puan arasında indirim gelebileceği yönünde... İşte aldığımız cevaplar;

        4

        Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman:
        TAHMİN: (0.75 veya 1.00 puan indirim)

        Yeni Başkan Çetinkaya'nın görevi resmen devraldıktan bir gün sonra bir faiz kararı vereceğini hatırlatan Sağman, "Bu toplantıda piyasalar 25 puanlık indirim beklerken ben üst bantta en az 75 baz puan indirim bekliyorum. Hatta 1 puan bile indirim gelebilir.

        5

        "Alt bantta 25 baz puanlık bir indirim gelirse de hiç şaşırmam. Yani 10,50 olan üst bant 9,50 veya 9,75'e çekilebilir.Alt bant ise 7,25'ten 7 puana düşürülebilir. Şu an piyasada alt bantta indirimden bahseden kimse yok" şeklinde konuştu.

        6

        İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu
        (0.50 veya 0.75 puan indirim)

        "Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik tahminimiz 50 ile 75 baz puan indirim olabileceği yönünde.
        Son gelen enflasyon verisi ve gelişen ülkelere yönelik algı buna müsade ediyor. Üst bantta indirim bekliyoruz, politika faizinde bir müdahale olmayacaktır"

        7

        "Kısacası sert ve agresif bir faiz indirimi olacağını zannetmiyoruz. Olmamasının da çok daha yararlı olacağını düşünüyorz. Enflasyon verisine göre kadameli bir indirim gelmesi bize göre daha uygun."

        8

        "50 ile 75 baz puanlık indirim şu andaki 2.83-2.85'lik dolar fiyatların içerisinde.. Beklentileri aşarsa 1, 1,5 kurdaki yukarı hareket çok daha hızlı olabilir. 2,87 ve 2,88'leri görebilir. ve daha da önemlisi bu seviyelerde kalabilir."

        9

        ALB Menkul değerler Araştırma Uzanı Enver Erkan:
        (0.50 puan faiz indirim)

        "Para politikası ve geçmiş hamleleri düşünülecek olursa Merkez Bankası, küresel gelişmelerin izin verdiği ölçüde faiz indirimleri yapmak niyetinde. Bu adımları normalleşme kapsamında yapılacak hamleler olarak yorumlayabiliriz... Ve bunlar şimdilik üst bantta ve sınırlı ölçekte görüşebilecek durumda.

        10

        "Piyasada bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş durumda. Bizim beklentimiz de faiz indiriminin koridorun üst bandında 50 baz puan olacağı yönünde. Daha radikal bir adım beklemiyoruz. "

        11

        "Radikal bir adım diye nitelendirebilmemiz için 1 baz puanlık bir indirim olması gerekir... Bu durumda kurdan yukarı yönlü bir hareket gelebilir ve Merkez Bankası böyle bir risk almak istemeyebilir. "

        12

        InvestAZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü Mehmet Arın:
        (0.50 puan indirim)

        "Yeni başkan Merkez Bankası’nın ana hedefleri dışına çıkmayacaktır. Ancak uzun süredir hükümet kanadından gelen faiz indirimi baskılarına karşı hangi kalkanları kullanacağını da merak ediyoruz. Özellikle üzerinde durulan enflasyon hedeflenen tek haneli rakamlara inmemesi, hem yakın çevremizdeki jeopolitik risklerin devam etmesi hem de küresel piyasalarda devam eden istikrarsızlık Merkez Bankası’nın faiz politikası konusunda elini daraltan etkenler."

        13

        "Çetinkaya’nın uzun süredir başkan yardımcılığı görevinde olması yeni alacağı kararlarda daha önce oluşturulan politikaların dışına çıkmayacağı beklentisindeyiz. Ancak Başçı’nın son toplantısında üst bantta 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesi Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam edeceği beklentilerini artırmış bulunuyor. Piyasa koşulları değerlendirilerek Nisan ayında yapılacak olan toplantıda 50 baz puanlık bir indirim beklemekteyiz."

        14

        Venbey Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış Ürkün:
        (0.50 puan indirim)

        Geçtiğimiz gün yeni Merkez Bankası başkanının Murat Çetinkaya olarak açıklanması ardından gelecek hafta kendisinin başkanlığındaki ilk faiz toplantısı yapılacak. Murat Çetinkaya başkanlığındaki 20 Nisan toplantısında 24 Mart’ta metne geri dönen sadeleştirme ifadesinin korunmasına devam edilerek bir 50 baz puan faiz indirimi kararının güçlü olasılık olduğunu düşünüyoruz."

        15

        "Bir süredir hükümet kanadından gelen açıklamalara baktığımızda faiz indirimlerin devam etmesi gerektiğine dair mesajlar alıyoruz. Bunun yanında enflasyondaki düşüş eğilimi geçtiğimiz ayda da devam etti. Yurt içinde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin enflasyon ve kurdaki düşüşle birlikte 24 Mart’taki faiz indirimi kararının alındığı gündeki %8.92’den %8.72 seviyelerine kadar TCMB tarafından düşürülmeye devam ettiği görülürken tahvil faizlerinde de geri çekilmelerin sürdüğünü görüyoruz."

        16

        "Yurt dışında güvercin tonda ifadelerin korunmaya devam etmesi, Çin’den son gelen olumlu dış ticaret verileri volatilite endekslerinin risk eşik seviyeleri altında hareketini sürdürmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle mevcut görünümde değerlendirirsek 25 baz puan olmasa da en az 50 baz puanlık muhtemel bir faiz indirimi daha uygun bir sonuç olabilir görünüyor."

        17

        "Daha radikal; örneğin 100-200 baz puan gibi bir karar çıkması muhtemel mi açıkçası bunu söylemek zor çünkü yeni başkanın para politikaları konusundaki görüşlerinin tam olarak bilinememesi bu noktada belirsizliği oluşturuyor diyebiliriz. 50 baz puanlık bir indirim kararı çıkması durumunda Dolar/TL’nin 2.90 seviyesine doğru hareketi mümkün olabilir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ