Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Maketten ev gibi veri merkezi sattı - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK/GAZETE HABERTÜRK

        Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, 2 önemli veri merkezi yatırımı yapacaklarını, Ankara ve İstanbul’a, ardından da İzmir’e dev veri merkezleri kuracaklarını söyledi. Gazetecilerle sohbet toplantısında buluşan Erkan, fiberle Türkiye’yi bölgenin internet merkezi yapacaklarını kaydetti. “Avrupa’nın veri başkentlerine kendimizi bağladık. İnternetin baronları olan dev firmalarla anlaşma yaptık” diyen Erkan, şu bilgileri verdi: “Veriler Türkiye’ye uğramadan gidiyordu. Artık İran internetinin yüzde 40’ı bizim üstümüzden giriyor. Türkiye’nin daha fazla veri merkezi ihtiyacı var. Verilerimiz artık dışarıya gitmesin. İstanbul’da 22 bin metrekarelik bir veri merkezini haziranda açacağız. Ankara ve İzmir’de de benzer bir veri merkezi kurulacak. Kamunun da bu yönde ihtiyaçları var. Depreme dayanıklı ve dünya standartlarında olacaklar. Talep öyle yoğun ki maketten konut satan müteahhitler gibi biz de veri merkezinden yer sattık.” Erkan, terör nedeniyle AVM’ler ve cadde mağazalarına giriş-çıkışların azaldığını anımsatırken, bunun kendi mağazalarındaki trafiği de düşürdüğünü bildirdi.

        MAĞAZA GİRİŞİ DÜŞTÜ ‘NET’ KULLANIMI ARTTI

        İnsanların sokağa çıkmaya başlamasıyla trafiğin de artmasını beklediklerini söyleyen Erkan, operasyonların gerçekleştiği bölgelerde her firma gibi sorun yaşadıklarını kaydetti. Erkan, bölgede insanların eve kapanması nedeniyle internet kullanımının arttığını da sözlerine ekledi.

        10 GÜNDE 4.5G'NİN PAYI YÜZDE 21

        1 Nisan gecesi 1 milyon kullanıcının 4.5G’ye geçtiğini ve 10 günün sonunda da 3 milyonluk kullanıcıya ulaştıklarını belirten Erkan, “Dünyada ilk 1 yıl sonunda abonelerin yüzde 10’unun geçmesi başarılı görülüyor. Biz, neredeyse 10 günde yüzde 10’luk geçişi yakaladık. Zaten sistemin hepsini bir anda geçirmek mümkün değil. Data kullanımının yüzde 21’i 4.5G üzerinden yapıldı. 4.5G ile gerçekleşen data kullanımının etkisiyle toplam data kullanımı da aynı süre içinde yüzde 12 artış gösterdi” dedi. Erkan, yıl sonuna kadar ücretsiz yapılacak SIM kart değişimlerinin de bu tarihten sonra maliyeti nedeniyle ücretsiz olmayabileceğini söyledi.

        ‘ORTAK FİBER’ ÖNERİSİ

        Turkcell’in fiber altyapıda 2.4 milyon hane ve 899 bin müşteriyle lider olduğuna da dikkat çeken Erkan, ortak fiber kurulması konusunda bir şirket modeli de önerdi. Erkan, “Kim elinde ne varsa, ortaya ne koyuyorsa o kadar hissesi olsun. Kimse oraya bağış yapmayacak. Herkes, hisseleri kadar da yönetimde pay sahibi olacak. Bu şirket sonradan da 4 milyar TL’lik yeni fiber yatırımlarını yapsın. Baz istasyonlarında da ortak olmaya hazırız” diye konuştu.

        GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN ESKİLERİ TOPLUYOR

        4.5G kampanyaları ile çok sayıda 2G ve 3G uyumlu telefon topladıklarını belirten Erkan, bu telefonların geri dönüşümü için de uluslararası bir firma ile çalışacaklarını söyledi. Erkan, hurda telefonların içindeki değerli metalleri alacaklarını, diğerlerini de henüz 2G altyapısı kullanan ülkelere ikinci el olarak göndereceklerini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ