Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tesco Kipa hisseleri uçuyor - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü 2,38 liradadan kapatan Tesco Kipa hisseleri (KIPA) bu haftaya 2,50 liradan başladı. İlk seansta 2,60 liraya kadar yükselen hisselerdeki artış günün ilk yarısında yüzde 8'i geçti.

        Hisseler günün ilk yarısını yüzde 6.72 değer artışı ile tamamladı.Şubat - Nian ayları arasında 2,20 ile 2,40 bandında hareket eden KIPA hiseeleri nisan ayının ortalarında 2,09 liraya kadar gerilemişti.

        TESCO KİPA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

        Haftasonu çıkan iddialar ve bugün hisselerde yaşanan hareketlilik sonrası Tesco Kipa'dan KAP'a bir açıklama yapıldı ve satış iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi. KAP'a yapılan açıklama şöyle:

        "Şirketimiz ana hissedarının (Tesco Overseas Investment Limited) Şirketimizde sahip olduğu hisseleri devretmek için Anadolu Grubu ile görüşmelerde son aşamaya geldiğine dair 29 Mayıs 2016 tarihinde basın ve yayın organlarında çıkan haberler üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur.

        Ana hissedarımız tarafından iletilen bilgiye göre Anadolu Grubu ile Tesco Overseas Investment Limited arasında herhangi bir görüşme olmamıştır. Diğer yandan Tesco Overseas Investment Limited ile Migros Ticaret A.Ş. arasında gizli nitelikte görüşmeler yürütüldüğü ancak tarafların temel unsurlarda bir mutabakata varamamış olduğu bildirilmiştir. Şirketimiz hissedarlarının yatırım kararlarını etkileyecek gelişmelerin ortaya çıkması halinde, Sermaye Piyasası Kurulu nezdindeki kamuyu aydınlatma ilkeleri çerçevesinde gerekli açıklamalar yapılacaktır."

        AÇIKLAMA GELDİ HİSSE ÇAKILDI

        Öğlen saatlerin Tesco Kipa'dan satış görüşmelerine ilişkin yapılan açıklama sonrası hisse fiyatları bir anda çakıldı. İlk seansı 2,55 liradan kapatan KIPA, açıklama sonrası seans başında 2,40'ın altına düştü be bütün geririsini geri topladı.

        BİN 200 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARMIŞTI

        Mali sıkıntılar yaşaması nedeniyle Tesco, mart ayında Türkiye'ki Kipa mağazalarında son bir yılda bin 200 kişiyi işten çıkardığını açıklamıştı.

        İşten çıkarmalarla ilgili Tesco Kipa tarafından 31 Mart 2016'da Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklama şöyleydi;

        "Şirketimizin 01 Mart 2015 - 29 Kasım 2015 hesap dönemine ait ara dönem faaliyet raporunda belirtilen 553 yarı zamanlı ve 7.072 tam zamanlı olmak üzere toplam 7.625 personeli olup, çalışan personel sayımız 01 - 30 Mart 2016 tarihi itibariyle toplamda 1.200 azalarak 286 yarı zamanlı ve 6.139 tam zamanlı olmak üzere 6.425 kişidir"

        Bazı ülkelerden çekilme planları yapan Tesco'nun küçülmeye gideceği ülkeler arasında Türkiye'de yer alıyordu. 2015 yılının ilk yarısında karı yüzde 55 azalan Tesco, Türkiye'deki mağazalarının devri için bazı şirketler ile görüşme yapmasına karşın devir işlemi gerçekleşmemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ