Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İşverenden SGK primine ‘emsal ücret olur’ itirazı - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz ÇİÇEK/GAZETE HABERTÜRK

        TBMM’de görüşülen yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük kanun tasarısı, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) verilen aylık prim ve hizmet belgeleri ile vergi beyannamelerinin birleştirilmesini ve her çalışanın meslek bilgisinin sisteme girilmesini öngörüyor. İş dünyasından bu düzenlemeye itiraz geldi. Eleştirilerini TBMM’ye sunan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), uygulamanın asıl amacının “emsal ücret belirlemek” olduğunu öne sürdü.

        TİSK, emsal ücret gerekçesini şu şekilde savundu: “Halen 6 bin meslek kodu ve bu 6 bin meslek için farklı ücret seviyeleri gündeme gelebilecek. Söz konusu emsal ücret seviyeleri üzerinden prime esas kazanç belirlenip prim tahakkuk edilecek. Böylece, ücret unsuruna müdahale edilerek, Anayasa’nın sözleşme özgürlüğü ilkesi ihlal edilecek. Meslek bazlı asgari ücret belirlenmesine zemin oluşturulacak. İşyerlerinin mali yapıları öngörülmez şekilde riske atılacak.”

        TİSK, bir sorun çözülmek istenirken, sisteme daha ağır zarar verilebileceğini kaydederek, uygulamanın, kayıtdışını cazip hale getireceğini savundu

        MUHASEBECİLER DE ‘SORUMLULUĞA’ TEPKİLİ

        Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) de SGK’ya verilecek her türlü bilgi ve belgenin kayıtlara uygun olmamasından işverenle birlikte kendilerinin de sorumlu tutulmasına tepki gösterdi. TÜRMOB, “Söz konusu düzenleme meslek mensuplarını çok ciddi bir yükümlülüğün altına sokuyor. Bu sebeple de meslek mensupları büyük bir stres ve sıkıntı içine girecek. Öyle ki getirilen sorumluluk nedeniyle işverenden tahsil edilemeyen idari para cezalarının tümü meslek mensubundan tahsil edilebilecek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ