Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bülent Tüfenkci: Türkiye önemli bir yatırım ülkesi - İş-Yaşam Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İslam ülkeleri olarak terörle mücadelede ve mazlumlara yardımda ortak duruş sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

        "Huzur ve barış ortamını tehlikeye sokan her türlü tehdide karşı ortak duruş sergilemeliyiz. Bunu da ticaret yapan, üreten insanlar olarak bizler sergilemeliyiz. Çünkü savaşın, kargaşanın, istikrarsızlığın olduğu hiçbir yerde ticaret, sanayi, tarım ve üretim olmaz" diyen Tüfenkci, şöyle devam etti:

        "Dünya ekonomisindeki gelişmeler her birimizi yakından ilgilendiriyor. 2008'deki küresel finans krizi sonrası dünya ekonomisindeki sorunlar hala devam ediyor. Gelişmekte olan ekonomiler yavaşlarken, özellikle enerji ve ihracata bağımlı ülkelerde sorunlar derinleşiyor. Gelişmiş ekonomiler tüm çabalara rağmen arzu edilen büyümeyi yakalayamıyor. Parasal genişlemenin boyutlarına bakıldığında ne Avrupa ne de Japonya ekonomiye beklenen ivmeyi kazandırmadı. ABD ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı konusunda bir mutabakat söz konusu değil. Tüm bu küresel dengesizlikler içerisinde ülkemiz 15 Temmuz hainliğini yaşadı. Bu süreçte halkımız demokrasiye sahip çıktığı gibi ekonomisine de sahip çıktı. 15 Temmuz akşamı hain girişime karşı göğsünü kurşunlara siper eden halk, 16 Temmuz sabahı dükkanını, fabrikalarını açtı. Bütün finansal kurumlarıyla, borsasıyla, bütün ekonomik unsurlarıyla faaliyetlerine devam etti. Bu, Türk milletinin aynı zamanda kendi ekonomisine sahip çıktığını gösteriyor. Öyle ki hızla harekete geçen Merkez Bankamızın bankalara sağladığı imkanlara başvurma ihtiyacı kalmadan, finansal piyasalarımız normal işleyişini sürdürdü."

        Tüfenkci, Türkiye'nin ekonomisini daha da güçlendirecek köklü reformlar için çok daha sağlam bir zemine sahip olduğunu söyledi.

        Devletin ekonomideki varlığını azaltıp, özel sektör öncülüğünde büyümeyi teşvik ettiklerini aktaran Tüfenkci, Başbakan Binali Yıldırım'ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yönelik yaptığı teşvik açıklamalarının da bunun en açık göstergesi olduğunu belirtti.

        "TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR YATIRIM ÜLKESİDİR"

        Merkez Bankasının son 6 aydır faiz oranlarını aşağıya çekmeye devam ettiğini dile getiren Tüfenkci, "Önümüzdeki dönemde yatırımları destekleyecek faiz indirimlerinin devam etmesini bekliyoruz. Türkiye önemli bir yatırım ülkesidir. İslam ülkeleri olarak ülkelerimizin imkanını en üst seviyeye çıkaracak ticari canlılığı yakalamalıyız. İslam coğrafyasında bulunan 57 ülke, 2014 yılı itibarıyla tüm Dünya Gayri Safi Hasılasının yüzde 8,9'unu üretmekte ve dünya nüfusunun yaklaşık 4'te 1'ini oluşturmaktadır. 2015 yılındaki 33,2 milyar dolarlık dünya dış ticaret hacminin yüzde 10'unu İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri gerçekleştirmiştir." ifadelerini kullandı.

        "DAHA YAKIN İŞBİRLİĞİ ORTAMININ OLUŞTURULMASI ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR"

        Tüfenkci, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) bünyesinde birçok işbirliği projesinin yürütüldüğünü anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bu işbirliğimizi daha büyük, daha samimi yatırımlarla, karşılıklı üretimi artırıcı platformlara taşımamız gerekiyor. Bu noktada Türkiye olarak daha fazla istekliyiz. Dünyada en az gelişmiş ülkeler olarak sınıflandırılan 48 ülkenin 22'si İslam ülkesidir. Düşük gelirli, gelişmekte olan ülkeler olarak sınıflandırılan 60 ülkeden 28'i yine İslam ülkeleridir. Ağır şekilde yoksul ülkeler olarak sınıflandırılan 40 ülkenin 22'si de İslam ülkesidir. Bu gerçekler gözden kaçırılmamalıdır. Bizlerin arasındaki dayanışmanın gelişmesi ve dolayısıyla yoksullukla mücadeleye katkı sağlamak için daha yakın işbirliği ortamının oluşturulması önem arz etmektedir. Ayrıca İslami finansa uygun olarak düzenlenmiş tekafül sigortacılığının kooperatifler eliyle yapılmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı ile böyle bir çalışmanın yürütülmesinin de doğru bir yönlendirme olacağına inanıyoruz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ