Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Y kuşağı kariyer ve finansal getiri için yurtdışına yöneliyor - İş-Yaşam Haberleri

        HSBC Grubu’nun 190 ülkeden 26 binin üzerinde yabancı çalışanın görüşünü alarak gerçekleştirdiği ‘Expat Explorer’ anketi, ülkelerin sunduğu kariyer fırsatları, finansal getiri imkânları, yaşam standardı ve güvenli, aile dostu bir çevre gibi konularda çarpıcı bulgular ortaya koyuyor. Bu yıl 9.’su gerçekleştirilen anket, yabancı çalışanlara ilişkin dünyanın en büyük çaplı ve uzun soluklu araştırması olma özelliği taşıyor.

        Anketin sonuçlarına göre; 18-34 yaşları arasındaki (Y kuşağı) yabancı çalışanların yaklaşık dörtte biri (yüzde 22) yurtdışına taşınmada kariyerlerine yön verme ve yeni amaçlar edinme isteğinin etkili olduğunu belirtiyor. 34-54 yaşları arasındaki yabancı çalışanlarda bu oran yüzde 14 iken, 55 ve üzeri yaşlardaki yabancı çalışanlarda ise yüzde 7’ye düşüyor. Bununla birlikte Y kuşağındaki yabancı çalışanların yeni mücadeleler bulma arayışında olduğu görülüyor. Bu gruptaki katılımcıların her beşinden ikisi (yüzde 43) farklı bir deneyim için yurt dışına yöneldiğini belirtirken, bu oran 34-54 yaşları arasındaki yabancı çalışanlarda yüzde 38’e, 55 ve üzeri yaşlardakilerde ise yüzde 30’a iniyor. Ankete göre; Y kuşağındaki yabancı çalışanların yaklaşık yarısı (yüzde 49), yurt dışında yaptıkları işi kendi ülkelerindekine göre daha tahmin edici buluyor.

        YABANCI ÇALIŞANLARIN GÖZDESİ YİNE SİNGAPUR

        Anketin sonuçlarına göre Singapur, yabancı çalışanlara sağladığı finansal getiri, kariyer fırsatları ve yaşam kalitesi bakımından geçen yılın ardından bu yıl da birinci sırada yer aldı. Singapur’daki yabancı çalışanların yüzde 62’si ülkenin, kariyerlerinde ilerleme kaydetmek için iyi bir yer olduğunu belirtirken, yine aynı oranda yabancı çalışan, ülkeye taşınmalarının ardından kazançlarının arttığını dile getiriyor. Küresel olarak bakıldığında ise; ankete katılan yabancı çalışanların yüzde 43’ü yaşadığı ülkeyi kariyerinde yükselme imkânı bakımından iyi bir yer olarak tanımlarken, yüzde 42’si de kazancının ülkeye taşınmasının ardından arttığını ifade ediyor. Singapur’daki yabancı bir çalışanın yıllık ortama geliri 139 bin dolar iken, küresel ortalama 97 bin dolar seviyesinde. Bununla birlikte küresel bazda yılda 200 bin doların üzerinde gelir elde eden yabancı çalışanların oranı yüzde 11 seviyesindeyken, Singapur’daki yabancı çalışanların yaklaşık dörtte biri (yüzde 23) yılda 200 bin dolardan fazla gelir elde ediyor.

        Singapur’daki yabancı çalışanların yüzde 66’sı ülkenin kendi memleketlerine kıyasla daha yüksek bir yaşam standardı sunduğu söylüyor; küresel olarak bu oran yüzde 52 seviyesinde. Öte yandan ülkedeki yabancı çalışanların yüzde 75’i eğitim kalitesinin kendi memleketlerindekinden daha yüksek olduğunu dile getirirken, küresel bazda bu ortalamanın yüzde 43 olduğu görülüyor.

        YURTDIŞINDA ÇALIŞMAK FİNANSAL HEDEFLERE ULAŞMAYI HIZLANDIRIYOR

        Yabancı çalışanların pek çoğu uzun vadeli finansal hedeflere ulaşmada yurtdışında çalışmanın etkili olduğunu dile getiriyor. Ankete katılan her beş yabancı çalışandan ikisi yurtdışına taşınmanın emeklilik için birikim yapma (yüzde 40) veya gayrimenkul satın almadaki (yüzde 41) süreci hızlandırdığını ifade ederken, katılımcıların yaklaşık üçte biri de (yüzde 29) yurtdışında yaşamanın çocuklarının eğitimi için daha hızlı birikim yapmaya imkân sağladığını dile getiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ