Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TÜRK-İŞ Başkanı'ndan kıdem tazminatı ve taşeron işçi açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Habertürk Ankara Haber Müdürü Aysun Torun'un konuğu oldu. Atalay, kıdem tazminatından asgari ücrete önemli açıklamalarda bulundu.

        İşte TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'ın konuşmasından notlar;

        * 15 Temmuz darbenin ötesinde bir işgal girişimidir. Dünya bir daha kurulsa böyle bir hain tablo olmaz diye düşünüyorum. 15 Temmuz'dan evvel her gün taşeronu konuşuyorduk, belli bir yere gelmişti. Belli bir noktaya geldik, anlaştık, malesef 15 Temmuz oldu. Geldiğimiz noktada 15 Temmuz'dan sonra bunların hiçbirini konuşmuyoruz. Türkiye varsa sendikalar, sendikacılar, odalar, partiler var. Darbenin sonuna kadar karşısındayız. Bu işin hainliğini yapanlar en ağır cezayı çeksin.

        "TÜM TAŞERONUN KADROYA GEÇMESİ İSTEĞİMİZ"

        * Taşeron ve geçici işçilerde belli bir noktaya gelmiştik. Bu arkadaşlar 5 ay, 29 gün çalışıyorlar. Şekerde 5 bin, demiyolları 2 bin, tarımda bin civarında, Çaykur'da 10 bin desek, 20 bini aşmaz. Bu arkadaşlar 5 ay 29 gün sonra çıkıyorlar, yerine başkaları geliyor. Geçici işçilerle ilgili sözü almıştık. Devlete ek yük getireceğini düşünmüyorum. 12 ay iş varsa 12 ay, 11 aysa 11 ay. Ama istenilen çıkan kişi yerine başkası alınmasın. Ben devam edeyim yani. Senede 6 ay çalışırsanız, emeklilik için bu durum çıkılmayacak hale girer. Biz bu meseleyi asıl işçilerle ilgili meselede herkesi alsınlar. Konuştular herkesi kadroya alıyoruz dediler, bu 15 Temmuz hem ülkenin hem de taşeronun, geçici işçinin üzerine çöktü. Bundan sonra bunu dillendirmemiz lazım. Bundan sonra tüm taşeronların kadroya geçmesi isteğimiz. Hükümetin dediği de buydu.

        ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI:

        * Asgari ücrette de bin 300'ün altına düşerse biz ödeyeceğiz dediler. Asgari ücretle ilgili Bakan'ımız söz vermişti. Rakam az değil. Parası olmayana 7 TL de, 70 TL de büyük para. Bu meseleleri çözmek istiyoruz.

        "BİZ ANLAŞAMIYORUZ, KIDEM TAZMİNATINI RAFTAN KALDIRSINLAR"

        * Kıdem tazminatı için her sene kıdem tazminatı tavanı düşüyor,işçi hak kaybına düşüyor, bir panik havası oluyordu. Ben her sene bununla ilgili konuşma yapıyorum. 1 haftadır gene gündemde. Bizim geldiğimiz nokta şu. Yüzde 20'si alıyor, yüzde 80'i almıyor deniyor. Almayanlarla ilgili yasal düzenleme yapalım, ama alanlarla ilgili sistemden memnunuz. Ayda 2 bin lira alan bir kişi için 164 lira kıdem tazminatı için para yatırılıyor. 30 gün üzerinden, 30 sene çalışan arkadaşımız 145-150 bin lira tazminat alıyor. Ülkenin bu şartlarıyla böyle bir para biriktiremez kişi. Tek umudumuz kıdem tazminatı. Bizim bu son kalemiz. 30 günü muhafaza etsinler. Ben 1 ay çalıştım ayrıldım. Benim paramı 164 liramı versinler. Niyetin onun olmadığını düşünüyorum. Ülkemizde görev yapan işveren de var, sigorta yapmayan da var. Bunların bedelini düzgün işveren ödüyor. Bize diyorlar ki bundan vazgeçin. 15 milyon sigortalıya dokunmayacağız. Yeni sistemle girenler için düzenleme yapalım. Devletin bize sözü var. Biz anlaşamıyoruz, bu meseleyi raftan kaldırsınlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ