Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bendevi Palandöken: Esnaf tek bir noktadan işini tamamlayabilmeli - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, iş yeri açma işlemlerinin kolaylaştırılmasının hak kayıplarının önüne geçeceğini belirterek, esnafın tek bir noktada işlerini halledebilmesi gerektiğini ifade etti.

        Palandöken, yazılı açıklamasında, yeni işyeri açılışının kolaylaştırılabilmesi için bürokratik işlemlerin azaltılması gerektiğini, Başbakan Binali Yıldırım'ın bu konudaki açıklamasını çok olumlu bulduklarını kaydetti.

        Yakın bir zamanda esnaf olmanın çok daha kolay olacağını hak kayıplarının son bulacağını vurgulayan Palandöken, "Vergi dairesi, sicil, oda, belediye, banka derken yeni işyeri açan esnaf en az 5 kapı dolaşıyor. Esnaf, kurumlar arasında kapı kapı dolaşmamalı tek bir noktada işini tamamlayabilmeli." ifadelerini kullandı.

        Palandöken, farklı kurumların farklı uygulamalarının son bulmasıyla sicil, oda, vergi dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve belediye kayıtlarının aynı anda olabileceğine işaret ederek, böylece vergi kaydını yaptırıp, Bağ-Kur kaydını yaptırmayanların uğradığı hak kayıplarının da önleneceğini vurguladı.

        Aynı anda aynı meslekten aynı apartman altında dükkan açılmasının önleneceğini de dikkati çeken Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Böyle bir uygulama, esnaf ve iş yeri fizibilitesinin önemini artıracak. Aynı meslekten insanların yan yana dükkan açması da önlenecek. İnsanların ellerindeki sermayenin heder olması engellenecek. Aynı zamanda kayıt dışı faaliyetlerin azalması için de çok önemli. Hali hazırda vergi kaydını yaptırıp sicil kaydını yaptırmadan veya vergi kaydını dahi yaptırmadan faaliyette bulunanlar ancak 'tek durak ofis' uygulamasıyla kayıt altına alınabilir. Böylece hem kayıtlı esnafa karşı haksız rekabet önlenecek, hem merdiven altı işletmelerin halk sağlığına olumsuz etkileri azalacak hem de devletin vergi ve prim gelirleri artmış olacak."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ