Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Beyaz yakalı tekstilci 2 saat fazla çalışacak - İş-Yaşam Haberleri

        Kışın Avrupa ile saat farkını 2’ye çıkaracak sürekli yaz saati uygulaması hazırgiyim sektöründe mesaiyi uzatıyor. Sektörün toplam ihracatının yaklaşık yüzde 75’ini Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığını hatırlatan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, “Çoğu Avrupa ülkesinden 2, kritik öneme sahip İngiltere’den 3 saat ileride olacağız. Sabah mesaisinde bu ülkelerle irtibat kuramayacağımız için yeni düzenleme yapılıyor” dedi. 35 bin civarında işletmeyi kapsayan TGSD üyelerinin büyük kısmının beyaz yakalı personel için ek mesai getirme kararı aldığını belirten Fayat, şöyle devam etti: “Ağırlıklı mesai saati 08.30-18.30. Sabah işe geliş saatini geciktirmek mümkün değil. O nedenle akşam mesaisi 20.30’a kadar uzatılacak. Kış dönemi boyunca iş yoğunluğuna göre sürekli uygulanacak 2 saatlik bu ek mesai beyaz yakalı personelin işletmeye maliyetini yüzde 20-25 civarında artıracak. Fakat ihracatta en iyi pazarımız Avrupa. Burayı kaybetme lüksümüz yok.”

        İLK 8 AYDA YÜZDE 10 ARTTI

        Türkiye’nin hazırgiyim ihracatında 2016’yı 18 milyar dolarla kapatacağını öngören Fayat, “Geçen yıla göre yüzde 6-7 artış bekliyoruz. AB’ye ihracat ise daha hızlı artıyor. Yılın ilk 8 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 büyüme var” dedi.

        YENİ YATIRIM İÇİN ÜRETİCİNİN GÖZÜ ERZİNCAN VE TOKAT'TA

        TOBB Türkiye Hazırgiyim ve Konfeksiyon Meclisi Başkanlığı’nı da yapan Şeref Fayat, Doğu illerine yönelik yatırım destek hamlesinde hazırgiyime yönelik teşviklerin genişletilmesi gerektiğini kaydetti. Fayat, “23 il için iyi koşullarda yatırım teşviki var ancak Malatya hariç, hazırgiyime ayrılan illerde güvenlik problemi çok fazla. Bizim gözümüz Tokat ve Erzincan’da. Aslında 23 ilin tamamında bu teşvikten faydalanabilirsek yatırım yapmayı planlayan pek çok üretici var. Bu konudaki talebi Başbakan Binali Yıldırım’a ileteceğiz” dedi.

        15 ÜLKEDEN ALIM GRUBU GELİYOR

        TGSD önderliğinde organize edilen İstanbul Moda Konferansı’nın 9’uncusunun 12-13 Ekim’de gerçekleştirileceğini hatırlatan Fayat, “İki günde bin kişiyi ağırlayacağız. Hiçbir iptal söz konusu değil. Ağırlığı Ortadoğu ve Asya’dan olmak üzere 15 ülkeden alım grupları gelecek” dedi. Konferansa, Tory Burch’ün Kreatif Direktörü Cecile Renna ve Fransız kumaş üreticisi Group Deveaux’un CEO’su Lucien Deveaux da katılacak.

        Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ