Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ustalık Belgesi şartı aranmayan meslekler! - İş-Yaşam Haberleri

        3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 4. maddesinde yapılan değişiklikle iş yeri açmak için gerekli bazı meslekler için 'Ustalık Belgesi' olması şartı kaldırıldı.

        Lüleburgaz Gıda Maddeleri Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı İlhan Karaca konu hakkında şu yorumlarda bulundu:

        "3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 4. maddesinde yapılan değişiklikle bazı mesleklerden iş yeri açarken 'Ustalık Belgesi' istenmeyecek. İş yeri açarken ustalık belgesi talep edilmeyecek olan meslekler, şarküteri, bakkal ve gıda pazarlama satış elemanlığı, meyve ve sebze satış elemanlığı, tarım ürünleri satış elemanlığı, kırtasiye ve kitap satış elemanlığı, su ve deniz ürünleri satış elemanlığı, ayakkabı deri ve yan ürünleri satış elemanlığı, elektrik ve elektronik malzemeler satış elemanlığı, giyim ve giyim aksesuarları satış elemanlığı, inşaat malzemeleri satış elemanlığı, mobilya satış elemanlığı, saatli elektrikli aletler ve elektronik araçlar satış elemanlığı, oto yedek parça satış elemanlığı, sanayi makineleri satış elemanlığı ve tıbbi araçlar ile malzemeleri satış elemanlığı meslekleri için ustalık belgesi istenmeyecek."

        USTALIK BELGESİ NEDİR?

        3308 sayılı Kanun gereğince ustalık belgesi sahibi olan kişiler veya bu belgeye sahip kişileri iş yerlerinde çalıştıranlar bağımsız iş yeri açabilmektedir.

        USTALIK BELGESİ KİMLERE VERİLİR?

        Bir meslek grubuna ustalık belgesi verilebilmesi için kişinin çalıştığı mesleğin ilgili ilde 3308 sayılı kanunun uygulaması kapsamında olması gerekmektedir. Şayet ustalık belgesi almak istenilen meslek kanun kapsamında değilse, ustalık belgesi verme yetkisi meslek odalarındadır. Şayet meslek lisesi mezunları ustalık belgesi almak için başvuruda bulunurlarsa, ülkemizde herhangi bir ilde bu mesleğin kanun kapsamında olması durumunda ustalık belgesi alabilir veya ustalık sınavlarına girebilirler.

        USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?

        Ustalık belgesi bu isim altında ülkemizde mesleki ( çıraklık ) eğitim merkezleri tarafından verilmektedir. Belge almak isteyen kişiler bu merkezlere ustalık belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Kanun ve yönetmeliklere göre kişi doğrudan ustalık sınavına alınır ve ustalık belgesi verilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ