Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yurtiçi yerleşikler bir haftada 3.7 milyar dolar alım yaptılar - İş-Yaşam Haberleri

        Gelişmiş küresel piyasalar, dolar ve ABD faizleri tıpkı Başkan Donald Trump’ın ilk büyük reformu gibi, ABD Kongresi’ne takıldı. Gazete Habertürk'ten Abdurrahman Yıldırım'ın köşe yazısına göre,Eski Başkan Obama’nın sağlık reformunu geri almayı ve buradan tasarruf etmeyi amaçlayan yeni paket aynı zamanda vergi indirimleri ve altyapı yatırımlarına kaynak da yaratacaktı. Ancak bundan da önemlisi sağlık reformunu geri çekmek zorunda kalan Donald Trump’ın ekonomik reformlarının ve siyasi geleceğinin riski girmesi. Atıp tutan, ayakları yere basmayan vaatlerde bulunan Başkan ilk büyük testinde denge-kontrol mekanizmasına takıldı.

        REKLAM

        - Büyük vergi indirimleri ve altyapı yatırımları ile ABD ekonomisindeki büyümenin ivmeleneceği beklentisi, başta ABD piyasaları olmak üzere küresel piyasaları ateşlemişti. İlk testte takılmanın ardından çok eleştirilen ekonomik reformlarının da aynı kaderi paylaşabileceği ihtimali güçlendi. Bu durum üzerine piyasaların da yeniden bir hesap kitap yapmaları gerekiyor. Ortaya yeni senaryo veya yol haritası çıkıncaya kadar ki ara dönemde kısa vadede belli dalgalanmalar yaşanabilir ve durum negatif algılanabilir.

        - Geçen hafta gelişmekte olan piyasalara para akışı daha belirginleşti. Dolar güç kaybederken gelişen ülke paraları güçlendi. Türk Lirası dolara karşı da, sepet kura karşı da yatay seyretti. Dolar 3.60 çizgisinin etrafında dolanıp durdu. Denilebilir ki yeni yılın en istikrarlı haftasını yaşandı. Bunda önceki hafta yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarını 3.7 milyar dolar büyütmesi de etkili olabilir. Kur düştüğünde alım yapma eğilimi kendini bir kez daha gösterdi. Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı da 151.4 milyar dolara yükseldi.

        - Düzey yüksek sayılmaz. Geçmişte döviz mevduatı stokunun 165 milyar dolara kadar çıktığını gördük. Yurtiçi yerleşikler aslında ocaktan bu yana alımdalar. 6 Ocak’ta 141.7 milyar dolara kadar inen döviz hesapları 9.7 milyar dolar artışla 17 Mart’ta 151.4 milyar doları buldu. 11 Ocak’tan bu yana sermaye hareketlerinin genelde pozitif seyrettiğini belirtelim.

        REKLAM

        - Gelişen ülkelere sermaye girdikçe, yabancılar döviz sattıkça Türkiye’de yerliler alıyor. Doların 3.60’ın altına inmemesinde yerlilerin bu alımları etkili oldu. Eğer yerliler alımda iştahlı olmasaydı kur daha aşağıda dengelenirdi.

        BANKA VE KATILIM BANKALARINDAKİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ HESAPLARI

        UZUN VADELİ PARAYI SERMAYE PİYASALARI VERİR

        Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın Türkiye’de finansal sistemin gelişebilmesi ve yeterli olabilmesi için, bankacılık dışında sermaye piyasasının, sigortacılığın, finansal kiralamanın da gelişmesi gerektiğini söyledi. Hüseyin Aydın “Vade kısa, faiz yüksek. Ama bütün yük bankaların sırtında. Banka bilançoları içinde kredilerin payı ilk kez yüzde 68’e yükseldi. 2000’lerde bu oran yüzde 20 idi. Şimdi bilançomuzun yüzde 68’ini reel sektöre kredi olarak kullandırıyoruz. Bu, reel sektöre, ekonomiye güvenimizi gösteriyor” dedi.

        REKLAM

        - Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı sunumda Türkiye’nin tek bacaklı finansal sistem üzerinden koşmaya çalışmasını çarpıcı bir tabloyla ortaya koyan Hüseyin Aydın gelişmiş ülkelerin kişi başına gelirde Türkiye’nin 4 katı olmasına karşılık, sermaye piyasaları varlıkları 25 kat, sigorta primleri 20 kat ve banka aktifleri 8 kat fazla” diye konuştu.

        - En büyük açık da sermaye piyasalarında oluyor. Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da bu durumda eksikliğin sermaye piyasası ve sigortacılık tarafında olduğunu, asıl kaynak yaratmanın buralardan gelmesi gerektiğini, uzun vadeli kaynakların yine buralardan sağlanabileceğini söyledi. “Alternatif piyasaları büyütemediğimiz takdirde her zor dönemde bankaların kredilerini geri çağırdığını göreceğiz. Çünkü kaynaklar kıt ve bütün kaynak bankalardan geliyor” diyen Hüseyin Aydın buna karşılık bankaların önemli tutarlarda yeniden kredi yapılandırmasına gittiğini belirtti.

        - Zimmet suçunda yapılan bir değişikliğin bu konuda bankaların işini kolaylaştırdığını anlatan Hüseyin Aydın “Kredilerin yeniden yapılandırmasında 57 milyar liraya ulaştık” dedi.

        - 8 bankanın genel müdürleri olarak geçen hafta Gaziantepli işadamlarıyla yaptıkları toplantının pozitif sonuçlar doğurduğunu anlatan Hüseyin Aydın, “Bize 2015 yılına kadar Gaziantep’in kullandığı toplam kredi tutarını 16 milyar dolar olarak çıkardılar. Bugün ise rakam 13 milyar dolara inmiş. Aradaki farkı talep ettiler. Kentin sorunlu kredileri son derece düşük, borçlarına sadıklar, oturduk anlaştık. Bu toplantıları bir iki şehirle daha yapacağız. Diyarbakır olabilir, Adana olabilir. Antalya’ya da gidilebilir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ