Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dünyaca ünlü markaların isimlerini bulma hikayesi - İş-Yaşam Haberleri
        1

        ADİDAS

        Ünlü spor markasının adı, kurucusu Adolf Dassler'dan geliyor. Adidas, Birinci Dünya Savaşı'nda savaştıktan sonra spor ayakkabı üretmeye başlayan Dassler'ın takma adı "Adi" ile soyadının ilk üç harfinin birleşiminden oluşuyor.

        2

        ROLEX

        Ünlü saat markası Rolex'in kurucusu Hans Wilsdorf, markası için tüm dillerde kolayca söylenebilecek bir isim aradı ve at binerken aklına gelen isim olan Rolex'i çok beğendi.

        3

        AMAZON

        ABD'li ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, ilk başta markaya Cadabra ismini vermek istedi, sonra dünyanın en büyük nehri olan Amazon'da karar kıldı ve logoya da nehrin bir görselini koydu.

        4

        GAP

        Giyim markası GAP'ın ismi, yetişkinler ve çocuklar arasındaki kuşak farkının İngilizcedeki anlamı olan "gap" kelimesinden geliyor.

        5

        GOOGLE

        İnternet devi Google'ın ismi, kurucu Larry Page'in Stanford Üniversitesi'nde diğer öğrencilerle yaptığı beyin fırtınası toplantılarında ortaya çıktı. En beğenilen öneri, tanımlanabilir en büyük sayılardan biri olan "googolplex" idi. Ancak bir öğrenci ismi yanlış telafuz edip "google" deyince Page bu ismi çok beğenip şirketine verdi.

        6

        IKEA

        İsveç'ten dünyaya yayılan IKEA'nın ismi de, kurucusu Ingvar Kamprad'ın ismi ile İsveç'te büyüdüğü iki köy olan Elmtaryd ve Agunnaryd'ın baş harflerinden geliyor.

        7

        NIKE

        Nike, Yunan mitolojisinde zafer tanrıçasının adı.

        8

        PANERA

        ABD'li kafe zinciri Panera'nın ismi, İspanyolcada ekmek anlamına gelen pan ve İngilizce era (zaman) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

        9

        PEPSI

        Pepsi ismini İngilizce dispepsi, yani hazımsızlık kelimesinden alıyor. Pepsi Cola'nın hazmsızlığa iyi geldiği fikrinden yola çıkarak bu ismi seçen markanın yaratcısı Caleb Davis Bradham, aslında doktor olmak istiyordu. Ancak aile krizi sonucu tıptan vazgeçip eczacılığı seçti ve Pepsi'yi yarattı.

        10

        STARBUCKS

        Dünyanın en büyük kahve markası Starbucks'un kurucusu Gordon Bowker, marka için güçlü bir etki yaratacağını düşünerek "st" ile başlayan kelimeler düşündü. Bir yakını, eski bir maden kenti olan Starbo'dan bahsedince Bowker'ın aklına Moby-Dick'teki Starbuck geldi.

        11

        VENMO

        Dijital para ödeme uygulaması Venmo'nun adı, Latincede "satmak" anlamına gelen "vendo" kelimesinden geliyor.

        12

        VERIZON

        ABD'li iletişim devi Verizon'un ismi, Latince "gerçek" anlamına gelen "veritas" ile markanın geleceğe baktığını ifade eden "horizon" (ufuk) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

        13

        ZARA

        Zara'nın kurucusu İspanyol işadamı Amancio Ortega, ilk mağazasının adını 1964 yapımı Zorba filmine atıfla Zorba koymuştu. Ancak mağazanın sokağındaki Zorba isimli barın sahibi, Ortega'dan bu ismi değiştirmesini isteyince markanın adı Zorba'ya benzeyen Zara olarak değiştirildi.

        14

        MCDONALD'S

        McDonald's kurucusu Raymond Kroc, milkshake makinesi satarken California'da bir burger dükkanı işleten Dick ve Mac McDonald kardeşlerle tanıştı. Burger dükkanının müdavimi olan Kroc, daha sonra ABD çapında açtığı franchiselara burgerlerini çok sevdiği kardeşlere ithafen McDonald's ismini verdi.

        15

        J. CREW

        Giyim markası J. Crew'in ismi, sahibi Arthur Cinader tarafından Ralph Lauren’in Polo markasıyla rekabet edebilecek bir isim olduğu düşünülerek seçildi.

        16

        LULULEMON

        Japonya'da kurulan spor giyim markasının isminin aslında bir anlamı yok. Markanın yöneticileri, ismi belirlemesi için 100 kişilik bir ekip görevlendirmiş ve sonunda Lululemon ismi Japonların telafuz edemediği "özgün ve Kuzey Amerikalı" bir isim oduğu düşünülerek tercih edilmiş.

        17

        ASOS

        İngiltere merkezli online parakende şirketi ASOS'un adı ilk başta "AsSeenOnScreen" (Ekranda gördüğünüz gibi) idi. Daha sonra kelimelerin baş harflerinden oluşan ASOS isimi tercih edildi.

        18

        UNDER ARMOUR

        Global performans spor giyim markası Under Armour'ın CEO'su Kevin Plank, aslında Body Armor ismini istiyordu ancak bu isim patent firması tarafından reddedilince Under Armour ismini seçti.

        19

        WAWA

        ABD'li yiyecek markası Wawa'nın ismi, kurulduğu Pennsylvania'daki bölgeden ve Amerikalı yerlilerin Kanada kazı olarak kullandığı kelimeden geliyor.

        20

        SOYLENT

        Doyurucu içecek markası Soylent, ismini Harry Harrison'un yazdığı ve nüfusun dünyadaki kaynakların önüne geçmesini konu olan ''Yer Açın! Yer Açın!'' isimli bilimkurgu kitabındaki bir yiyecek karışımından alıyor.

        21

        MONSANTO

        Tarım ilacı şirketi Monsanto'nun kurucusu John F. Queeny, şirkete eşi Olga Monsanto Queeny'nin ismini verdi.

        22

        GATORADE

        Spor içecekleri markası Getorade, ilk başta Florida Gators futbol takımı için üretildi ve adını takımdan alıyor.

        23

        HAAGEN-DAZS

        Dondurma markası Häagen-Dazs isminin bir anlamı yok. Polonya'dan gelen Yahudi bir göçmen olan Reuben Mattus, Danimarka dilinde bir isim düşünmüş ve bu ismi kendisi yaratmış.

        24

        JCPENNEY

        Giyim markası JCPenney, adını kurucusu James Cash Penney'den alıyor. Penney isminin marka adı olacak kadar havalı olduğunı düşünmüş.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ