Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Katar’a 5 günde İzmir’den kalkan 15 uçakla bin ton gıda desteği sağlandı - İş-Yaşam Haberleri

        Arap ülkelerinin diplomatik ilişkileri kestiği Katar’a Türkiye’den gıda yardımları günde 3 THY seferiyle sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile başlayan sevkiyat Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin koordinasyonu ile devam ediyor.

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın başını çektiği ablukanın başlamasıyla zor günler geçiren Katar’a, bugüne kadar İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan kalkan 15 uçak ile gıda desteği sağlandı.

        Yaptırımların hedefindeki ülkede olası gıda ve su sıkıntısını gidermek için gerçekleştirilen gıda takviyesi 5’inci gününe girdi. Katar’a gönderilen gıda maddelerinin ilk etabını süt ve süt ürünleri oluştururken, gönderilen gıda malzemesinin toplam miktarı hakkında resmi bir açıklama yapılmadı. Günlük sütün bile yapıldığı sevkıyatta ise 5 günde yaklaşık 5 milyon TL’lik ekonomik büyüklüğe ulaşıldı. Türk Hava Yolları’nın A330 kargo uçaklarının 65 ton ağırlığında yük taşıma kapasitesi göz önüne alındığında, Türkiye’den Katar’a yaklaşık bin ton gıda ürünü götürüldüğü ifade ediliyor.

        SUUDİLERDEN TÜRK MALLARINA TWITTER BOYKOTU

        Suudi Arabistanlı Twitter kullanıcıları Türk mallarını boykot kampanyası başlattı. Türkiye’nin Katar’a asker ve gıda yardımı gönderme kararının ardından başlayan Türkiye aleyhtarı sosyal medya kampanyası, ülkede satılan Türk ürünlerinin resimlerini paylaşma eylemine dönüştü.

        Kısa bir süre içerisinde binlerce tweet’in atıldığı konuyla ilgili kullanıcılar, ülkede ilgiyle izlenen Türk dizilerini de boykot etme çağrısında bulundu. Bazı kullanıcıların da Türkiye’ye seyahat etmeme çağrısı yaptığı görüldü.

        KATARLI YÜZDE 30 FAZLA ÖDÜYOR

        Türk ürünleri Katar marketlerinde yerini hızlı aldı. Katar Riyali ile Türk Lirası neredeyse 1’e 1 değerden işlem görüyor. Ürünler ise yaklaşık yüzde 30’luk fiyat farkı ile market raflarında yer buluyor.

        Örneğin litrelik Sütaş kutu sütün Türkiye’de fiyatı 2.95 TL iken, aynı ürün Katar’da 3.88 TL’den satılıyor. Erpiliç marka 1 kilogram tavuk but ızgaranın ülkemizdeki fiyatı 16 TL iken, Katar’daki 1.1 kg fiyatı ise 28.85 TL’ye denk geliyor. Elbette ortaya çıkan fark ulaşım maliyetlerinden kaynaklanıyor.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ