Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Binali Yıldırım'dan önemli açıklamalar - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan detaylar şöyle:

        Tarih yolculuğunda biz Anadolu'ya siz de Macaristan'a yerleştiniz bizim ortak yönlerimiz çok. Ortak yönlerimizi bir avantaj olarak görmek ve gelecekteki işlerimizin inşaası için kullanmalıyız. 2013'de ciddi bir hareketlenme oldu.

        5 milyar dolarlık bir hedef konulmuştu bu hedefin daha yarısındayız. Çok çalışmamız lazım. Her iki ülkenin de alt yapısı müsait, teşvikler gayet ilgi çekici. Türkiye'de de yeni uygulamalar var. Yapılacak yatırımın türüne göre teşvikler var. Bütün bu sistemleri gerek Türk, gerek Macar yatırımcılarımızın değerlendirmesini bekliyoruz.

        "VİZELERİ GEVŞETMEMİZ LAZIM"

        REKLAM

        Ticaretin artması için ulaşım erişim her şeyden önce geliyor. Bugün Budapeşte'ye 1.5 saatte gidebiliyoruz. Bu tamam ama, vizelere gelince orada biraz duralım. Vizelerde sıkıntı var, vizeleri iş adamlarından başlamak üzere gevşetmemiz lazım. İnsanların seyahatini kolaylaştırmalyız.

        "ELİNDEN GELEN ZORLUĞU GÖSTERMEYE DEVAM EDİYOR"

        İkili ilişkileri geliştirmek istiyorsak vize kolaylığını dikkate almamız lazım. Esasen AB ile müzakereleri yapıp da, vize muafiyeti olmayan tek ülke Türkiye. Bu da AB'nin ayıbı diye düşünüyorum. Elinden gelen zorluğu göstermeye devam ediyor. Geçen sene anlaşmaya varmıştık, ne yazık ki daha mürekkebi kurumadan yürürlükten kaldırıldı.

        Yatırımcılar belirli alanlarda yatırım yapıyorlar, 40 civarında Macar yatırımcı Türkiye'de, yatırım miktarı biraz daha düşük, 20 milyon civarında. Bunların artması lazım. Macar-Türk yatırımcılar birlikte iş yapabilirler. Çok büyük potansiyel var. Macar ve Türk firmalarının Afrika'ya gidebilmesi için iyi potansiyel var.

        Türkiye son 15 yıl içerisinde çok büyük gelişmeler göstermiştir. Alt yapı, eğitim sağlık alanında ciddi mesafeler kaydettik. Yeni yatırım fırsatlarını hızlandırmak için az önce de ifade ettiğim gibi taşımacılıkla ilgili kısıtlamaları ortadan kaldırmak için gayret göstermemiz lazım.

        REKLAM

        Macaristan Balkanlar'ın kalbinde. Macaristan Balkanlar'ın güvenini temsil eden önemli bir ülke. Bu buluşmanın sonrasında Türk-Macar yatırımcıların yeni bir atılım içerisinde gireceğine inanıyorum. Bizde bir söz var. "Cebimde çok alma var", gelin devlet olarak, özel sektör olarak ele ele verelim bu 'almaları' daha çok çoğaltalım. Bu sene zaten ticarette yüzde 30 civarında yılın ilk 5 ayında ticarette canlanma var.

        "TURİZMDE GEÇMİŞ YILLARA ERİŞMELİYİZ"

        Ama turizm için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Turizmde ilk 4 ayın rakamları bir önceki yılın da altında gerçekleşti. Bunun nedenleri üzerinde durmalıyız. Turizmde geçmiş yılların canlılığına erişmeliyiz. Turizm sadece bir ticaret olarak görülmemeli. Dostluğun arkadaşlığın gelişmesine fayda sağladığını da dikkate almalıyız. Turizm firmalarının yeni formüller geliştirmelerinde fayda var.

        Türkiye, bulunduğu konum itibarıyla sadece Balkanlar değil, Avrupa Birliği'nin güvenliğini de bir anlamda temin emin eden bir ülkedir. Özellikle Ortadoğu'da yaşanan savaş ve karışılıkların Avrupa'ya sirayet etmemesi eğer bugün mümkünse, bunun en önemli sebebi Türkiye'nin bu bölgede, bu olayları kontrol ediyor olması ve mülteci akınını durduruyor olmasıdır. Ancak bunu Avrupalı dostlarımızın çok iyi takdir ettiklerini söylemek mümkün değil.

        Ayrıca Macaristan'da TİKA faaliyeti adı altında kültürel faaliyetlerimiz de devam ediyor. Macaristan'ın sadece sporda değili, aynı zamanda bilimde de 11 Nobel ödüllü bilim adamı var. Türkiye eğitim bilim ve su teknolojileri alanlarında işbirliği alanlarımız mevcut.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ