Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ali Babacan'den şok sözler: SPK Başkanı bize ayak uyduramadı! - İş-Yaşam Haberleri

        HT EKONOMİ

        SPK Başkan ve üyeleri önceki gece Meclis'te son dakika önergesiyle görevden alınırken SPK operasyonunun nedenini Başbakan Yardımcısı Ali Babacan açıkladı. Babacan, "Ciddi performans yetersizliği ve sıkıntı vardı. Bize ayak uyduramadılar" dedi.

        TİSK'in 50'nci kuruluş yıldönümü için düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, önceki gece Meclis'ten geçen yeni SPK Kanunu'nun Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanacağını ve artık sermaye piyasalarında yeni bir dönemin başlayacağını söyledi. Babacan bir kanun hükmünde kararname ile İMKB yönetiminde de değişiklik yaptıklarını anımsatırken, "Şimdi SPK'yı da yeniliyoruz. Yeni kanunla birlikte atama usülleri, süreler ve şartlar değişti. Mevzuat yenilenirken kurul üyelerinin de buna göre uyum sağlaması gerekiyordu. Kanun Resmi Gazete'de yayınlanana kadar mevcut başkan ve üyeler görevlerinde kalacak. Ardından belki bazı üyeler görevlerine devam edecek bazılarında ise değişiklik olacak. Birkaç hafta içinde bu çalışmayı tamamlayacağız. Amaç kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren yeni kurulun da çalışmalarına başlaması" dedi.

        Babacan, SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın görevine devam edip etmeyeceğine yönelik soru üzerine ise, "Ben söyleyeceğimi söyledim" demekle yetindi. Babacan SPK yönetimiyle ilgili gündeme gelen yolzuzluk iddiarının sorulması üzerine de, "İspatlanmamış ve raporlanmamış bir konuda kimseyi töhmet altında bırakmayız. Bu isimlerle ilgili önümüze sunulmuş bir dosya yok" diye konuştu.

        Babacan, "Diğer üst kurul yönetimleri de bir gecede değişecek mi" yönündeki soru üzerine ise şunları kaydetti:

        "Türkiye 10 yılda nereden nereye geldi. Maalesef sermaye piyasalarında aynı performansı göremedik. 2002'de nerede devraldıysak yerinde saydı. Halka açık şirketler ve yatırımcı sayısında yetersizlik ve sıkıntı var. Bu nedenle mevzuattan isimlere kadar her türlü tedbirleri almalıydık. Koşan bir Türkiye varken geriden gelen sermaye piyasalarına izin vermeyiz. Bankacılık sistemi öyle değil. Türkiye ekonomisinin hızına ayak uydurdu. Bize ayak uyduracak Türkiye ekonomisinin hızına yetişecek kadrolarla bu işi yapacağız. Mesela yeni İMKB yönetiminden çok memnunuz. Sermaye piyasalarıyla ilgili ise ciddi performans sıkıntıları vardı. Rakamları mukayese ederseniz görürsünüz. Yeni heyecan ve ivmeyle yola devam edeceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ