Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler 'Ülkem için engel tanımıyorum' projesi 1. yılını dolduruyor! - İş-Yaşam Haberleri

        Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz" dedi.

        Koç, Bizden Haberler Dergisi'nde "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" Projesi'nin bir yılını değerlendirdi.

        2006 yılında başlatılan ve sosyal sorumluluk olgusunu yaygınlaştırarak toplumsal sorunlara karşı daha katılımcı bir tutum geliştirmeyi hedefleyen "Ülkem İçin Projesi"nin 2012-2013 uygulaması olan "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum"un bir yılını geride bırakmak üzere olduğunu belirten Koç, elde edilen sonuçlardan ve alınan yoldan memnun olduğunu kaydetti.

        Ancak daha yapılacak çok şey olduğuna dikkati çeken Koç, projenin ikinci yılında "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimlerinin büyük oranda tamamlanmasıyla, fiziki şartların engellilerin ihtiyacına göre düzenlenmesi ve engelli dostu ürün ve hizmet geliştirilmesi konusuna ağırlık verileceğini ifade ederek, "Üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz" dedi.

        Ülke nüfusunun yüzde 12,29'unun (8,5 milyon) engelli olduğunu anımsatan Koç, ''Onlar hepimiz kadar, tüm olanaklardan bağımsızca yararlanma hakkına sahip. Ancak bu konuda toplumsal farkındalığı yaratmak, eğitim düzeyini artırmak ve uygun fiziki şartları sağlamak hepimizin görevi. Bu noktada taşın altına elimizi koymamız gerektiğini düşünerek 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum'' dedik ve herkesi bu farkındalığa ulaşmaya davet ettik'' ifadelerini kullandı.

        Koç, ilk yılda tüm şirketlerde öncelikle "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimlerini düzenlemeyi ve bu eğitimlerle çalışan sayısının en az yüzde 35'ine ulaşmayı amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

        ''Toplam 34 şirketimizde eğitim düzenlendi. 371 gönüllü eğitmen yetiştirildi. Şirketlerde ve illerde düzenlenen toplam 748 eğitimde 40 bine yakın çalışanımız engelliliğe doğru yaklaşımın detaylarını öğrendi. Birçok şirketimiz yüzde 35 hedefini tutturdu, hatta ikinci yıl hedefi olan yüzde 70'e ulaşmayı başardı.

        Tüm şirketlerimizin projenin ikinci yılına girerken bu konudaki çalışmalarını hızlandıracaklarını düşünüyorum. Projemize katkılarını önemli ölçüde hissettireceklerine ve farkındalık eğitimleriyle yüzde 70 hedefinin üzerine çıkacak çalışmalara imza atacaklarına inanıyorum."

        'BİR MUMU DİĞER MUMLA TUTUŞTURMAK IŞIĞINDAN BİR ŞEY KAYBETTİRMEZ!

        Koç Topluluk şirketlerinin ve bayilerinin fiziki şartlarının engellilerin erişimi için uygunluğunun gözden geçirildiğini anlatan Koç, ''Şirket, fabrika, mağaza, şube ve bayilerimizde fiziki şartların hayata geçirilmesi için 55 farklı uygulama gerçekleştirildi. Fabrika içlerinde kaldırımlara yapılan rampalar, engelli otoparkları, engelli tuvaletleri, bayilerimizde engelli müşteriler için tekerli sandalye bulundurulması bu uygulamaların bazı örnekleri oldu. Projenin ikinci yılında 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım' eğitimlerini büyük oranda tamamlayarak bu alana verdiğimiz ağırlığı da artıracağız" değerlendirmesinde bulundu.

        Koç Topluluğu olarak "Engelli Dostu Ürün ve Hizmetler" geliştirdiklerini belirten Koç, bu konuda şirketlerinin çok sayıda uygulamaları olduğunu hatırlattı.

        "Ülkem İçin" Projesi'nin çok önemli bir tarafının ise gönüllülük esasına dayanıyor olması olduğuna dikkati çeken Koç, "Elde ettiğimiz oranların yakalanmasında gönüllülerimizin büyük payı var. Şirketlerde aldıkları eğitimlerle gönüllü bir eğitmen olan çalışanlarımız, diğer çalışanlara eğitim veriyor. Bu bir kartopu etkisi yaratıyor. Hz. Mevlana'nın çok güzel bir sözü var: 'Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.' Biz de bu felsefeyle gönüllü çalışanlarımızın ve birer Ülkem İçin Gönüllüsü olan 'Ülkem İçin Elçileri'nin katkılarını çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

        Türkiye'nin farklı illerinde projenin koordinasyonunu üstlenen Ülkem İçin Elçileri'nin katkılarıyla 2012 yılında "Engelliliğe Doğru Yaklaşım" eğitimleri gerçekleştirildiği bilgisini veren Koç, şunları kaydetti:

        ''Kendi bölgelerindeki ilköğretim okullarında eğitim düzenleyen bayilerimiz yerel protokolün de ilgisi ve desteğini aldılar. Düzenlenen eğitimlerde yaklaşık 6 bin kişiye ulaşıldı.

        2013 yılında bu uygulamanın tüm illere yayılmasını hedefliyoruz. Böylece 'Bireysel olarak ben ne yapabilirim?' sorusunu daha fazla kendimize soracağımızı düşünüyorum.''a

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ