Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Hayırlı evlatlara" devlet desteği! - İş-Yaşam Haberleri

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin bu bayram yaşlıların yüzünü güldürecek. İlk defa “Yaşlılık Eylem Planı” için düğmeye basan Şahin, 3 yıl içinde önemli düzenlemeleri hayata geçirecek.

        Vatan'ın haberine göre bakanlık “Yaşlılık eylem planı”nın asıl hedefinin “Ölümü bekleyen yaşlı insanlar değil hayatın içinde aktif yaşlılar” olarak ifade etti. “Türkiye’de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı Uygulama Programı” kapsamında ‘‘Yaşlı Veri Tabanı’ oluşturulacak. Projeyle yapılacaklardan bazıları şöyle:

        * Eylem planı kapsamında kırsal kesimdeki yaşlılara da yaşa bağlı sağlık sorunları ile ilgili periyodik sağlık taramalarının yapılması sağlanacak.

        * Evinde yalnız yaşayan yaşlılara yönelik elektronik ikaz ya da yardım cihazları ile istedikleri hizmetlere ulaşabilecekleri acil çağrı merkezleri oluşturulacak.

        * Yaşlılara verilen hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması ve bakım hizmeti verenlerin desteklenmesi amacı ile ruh sağlığı yerinde olmayan, bulaşıcı hastalığı olan veya şiddet mağduru olan yaşlıların bakımlarının yapılabilmesi için hastanelerle bağlantılı kuruluşlar oluşturulacak.

        * Çalışmak isteyen bütün yaşlılar için istihdam imkanları oluşturmak amacı ile tarım teknik ve teknolojilerinin öğretilmesi, yapısal ve finans hizmetlerine ulaşabilirliğin sürdürülebilmesi yoluyla tarım sektöründe çalışan yaşlıların güçlendirilmesi sağlanacak.

        * Çalışmak isteyen bütün yaşlılar için istihdam imkanları oluşturmak amacı ile çalışabilir ve çalışmak isteyen yaşlıların çalışmalarının teşvik edilmesi ile ilgili olarak çalışma hayatında (emekliliğe kademeli geçiş ve esnek çalışma) yeni düzenlemeler yapılacak.

        * Yaşlıların ekonomik imkanları dikkate alınarak “Kendi ortamlarında yaşlanmasının” teşvik edilmesi amacı ile konutların fiziki koşulları, çevre düzenlemeleri yaşlıların gündelik hayatlarını kolaylaştıracak şekilde planlaması için gerekli olan mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Yoksul yaşlıların ekonomik olarak karşılanabilir sosyal konutlarda yaşaması sağlanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ