Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Röportajlar Zomato Türkiye sayfasını açtı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM/ÖZEL ROPÖRTAJ

        Bugün aslında enteresan bir gün. Türkiye, yeme içme sektöründe yemeksepeti.com gibi bir devi yaratmış olsa da bu pazarda daha yürünecek başka servet kazandıran yollar olduğunu da hatırlatacak bir açılış gerçekleşti.

        Dünyanın en büyük restoran arama motorlarından biri olan Zomato Türkçe arama motorunu yayına verdi.

        Şirketin kurucu ortaklarından biri olan ve Zomato’nun COO’luğu görevini de yürüten Pankaj Chaddah, HABERTURK.COM’a konuştu.

        Pankaj ve Zomato’nun diğer iki kurucu ortağı aslında Hintli. Peki Türkiye’ye oldukça uzak olan bir kültürden gelen bu adamlar için Türkiye neden bu kadar çekici?

        “Bir defa Türkiye’de hiç rekabet yok” diyor Pankaj. Londra’dan küçük ama örneğin Delhi’den, Sao Paolo’dan daha büyük bir pazarmışız. Önce büyüklüğe ve rekabete bakmışlar Türkiye pazarına girmek için. Hem dışarıda yemek yiyen hem de internet kullanan kişi sayısı bakımından Türkiye büyük bir pazar olarak çıkmış karşılarına. Londra ile aslında yarışacak kadar büyük bile diyebiliriz. Londra’da yaklaşık 18 bin adet, İstanbul’da 16 bin adet restoran Zomato’nun arama motorunda yer alıyor.

        GOOGLE ABİ, “İSTANBUL” DEMİŞ!

        Özellikle Google bu açıdan Zomato’nun en büyük araştırma kaynağı olmuş. Örneğin bir restoranı internetten araştırma konusunda Google’da ne kadar arama yapıldığını diğer ülkelerle karşılaştırmışlar. Bu araştırmanın sonucu aslında çoğumuz için şaşırtıcı değil ama Zomato için heyecan verici olmuş elbette. Fakat bunun ne kadarının paket servis için restoran telefonu araştırması olduğu da elbette bir soru işareti. Yine de sonuçta Türkiye’de özellikle de İstanbul, Ankara veya İzmir gibi dev metropollerde böyle bir ihtiyaç olduğuna da itiraz edecek halimiz yok.

        Ayrıca İstanbul ve Ankara’da 3 hafta geçirmiş Pankaj ve ekibi. Sokakta dolaşıp insanlarla geniş kapsamlı birinci elden kamuoyu araştırması da yapmışlar.

        “BUGÜN NE YESEK” DERDİ 52.5 MİLYON DOLAR GETİRDİ!

        Peki nereden aklına gelmiş bu genç adamın aklına böyle bir arama motoru oluşturmak. Dünyanın en büyük danışmanlık şirketlerinden biri olan Bain&Company’de çalışırken aklına gelmiş bu inovasyon Pankaj ve arkadaşının.

        Aslında her inovasyonun bir ihtiyaçtan doğduğuna da canlı bir kanıt Zomato. Üç kafadar, aileden de uzak yaşamın getirdiği bekar hayatının bir sonucu olarak sürekli dışarıda yemek yemek durumundadır. Her gece meşhur o “Ne yesek” sorusunu birbirlerine sorarlar. Aslında çevrede yemek yiyebilecekleri binlerce restoran veya cafe bulunur. Yiyebileceğiniz bir şey olup olmadığını öğrenmenin tek yolu ise restorana veya cafeye gidip menüye bakmaktır. İşte bu dert bu genç adamları bir süre önce 16.5 milyon dolarla yaptıkları işe ortak bulacakları, Türkiye ve benzeri pazarlara girerken de 37 milyon dolarlık sıcak yatırım sağlayacakları bir işin gücün sahibi yapar.

        Yani “Ne yesek” derdinin karşılığı bir anda 52.5 milyon dolar oluverir. O da şimdilik. Çünkü sürekli büyüyen bir pazar olduğu için sıcak sermaye girişlerinin süreceğine kesin gözüyle bakabiliriz.

        Sonuçta önlerinde bu pazarda 4.5 milyar dolarlık bir piyasa değeri yaratmış olan Yelp gibi bir örnek bulunuyor.

        Fakat böyle bir iş yaratmanın sadece “Ne yesek sorusuna cevap buldular” diyecek kadar kolay olmadığını da hatırlatalım.

        ÇILGIN GİRİŞİMCİLER

        Çünkü bu üç genç ancak bir çılgının yapabileceği şeyi yapıp haftasonları çıkıp Delhi’deki restoranları dolaşıp menülerini toplar. İlk başta aslında sadece ofisteki diğer arkadaşlarıyla paylaşırlar. 18 ay boyunca Bain&Company’de danışmanlık mesleklerine devam ederken bu işi hobi olarak yaparlar. Fakat bu menülere sadece danışmanlık şirketinde gelen ilgi, bu danışmanların kafayı kendi yararlarına çalıştırmasını sağlar ve 3 kişinin bir ayda topladığı 12 bin menü bir internet sitesinde toplanır.

        Restoranlardan siteye reklam verme talepleri yağmaya başlayınca da artık mesleği değiştirme zamanı gelmiştir.

        BUGÜN GÜNLERDEN 37 MİLYON DOLAR

        Şu anda 550 çalışanla, 8 ülkede 58 şehirde faaliyet gösteren Zomato’nun 15 şehirde ofisi var. Yaklaşık olarak 15 milyondan fazla aylık kullanıcısı var. Bir 16.5 miyon dolarlık yatırımla yüzde 50’den fazla hissesini satın alan Info Edge isimli bir kurumsal ortakları bulunuyor. Türkiye gibi denizaşırı yatırımlar içinse bugün Sequoia Capital ve Info Edge India tarafından 37 milyon dolar daha sıcak sermaye girişi gerçekleşti.

        Hindistan için başa baş noktasına ulaşmış durumdalar. Birleşik Arap Emirlikleri’nde de başa başa yakınlar. Türkiye içinse planları 12 ay sonra büyüme açısından, 18 ay sonra ise net başa başa ulaşmak.

        Türkiye için de yaklaşık 16 bin restoranla birebir görüşen Zomato ekibi, aslında kendi markalarını tanımayan bir kitleyle karşı karşıya kalmıştı. Fakat sonuçta parasız listelenen restoran menüleri olunca Türk restoranları için bulunmaz bir fırsat oluştu.

        Özellikle büyük restoranlardan daha tanışma faslında reklam vermek isteyenler olduğunu söylüyor Pankaj.

        Nihayetinde bugün açılışı yapılan Zomato.com’un Türkçe menüsünde İstanbul için 16 bin, Ankara için ise 4 bin restoranın menüleri artık bir arama motoru formatında sunuluyor.

        Sırada ise öncelikle İzmir var.

        Şirketi kuran üç kafadardan diğeri olan Deepinder Goyal ise “Bu bizim için heyecan verici bir aşama. İnanıyoruz ki zengin içerik ağırlıklı modelimizle restoran arama pazarını alt üst edebiliriz. Aldığımız finansman, kişilerin çevresindeki restoran önerilerini arama biçimlerini değiştirecek bir ürün geliştirme konusunda bize yardımcı olacak. Uluslararası arenada başarılı olmamıza destek olacak Sequoia Capital ile girişim ortağımız olarak ortak olmaktan dolayı heyecanlıyız, ve gelecek yıllarda Zomato’yu daha fazla ülkede görmeyi dört gözle bekliyoruz” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ