Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Habertürk'e konuştu: "Halkbank'taki para bizim değil, İran'ın" - İş-Yaşam Haberleri

        DENİZ ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Kredi kartına taksit sınırı ve yeni yılın ilk günü bazı ürünlere yapılan ÖTV zammını değerlendiren Bakan Yılmaz, “Vatandaş olarak hepimiz bir miktar tasarruf edeceğiz. Bu vatandaşın da lehine” yorumu yaptı

        Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kredi kartına taksit ve bazı ürünlerin özel tüketim vergilerinde artışa gidilmesi ile ilgili “Vatandaş olarak belli fedakârlıklar yapıp bunlara katlanacağız. Bunlar hem bizim, hem ülkemizin yararına” değerlendirmesinde bulundu.

        17 Aralık operasyonunun yansımaları nedeniyle ilk çeyrek büyümenin bir miktar etkilenebileceğini vurgulayan Yılmaz, İran’la ilişkilerdeki yeni dönemi de değerlendirdi. Yılmaz, Başbakan Erdoğan’ın İran’a gitmesi, Ruhani’nin de Türkiye’ye gelmesinin gündemde olduğunu söyledi.

        Habertürk’e konuşan Bakan Yılmaz, insanların gelirlerine orantılı bir şekilde harcama yapması gerektiğini dile getirerek, “Bu, hem kendileri hem makro ekonomi için daha sağlıklı. Bu çerçevede tedbir aldık. Aileler açısından daha disiplinli ortam olacak, büyümenin kalitesini artıracak. İthal üretime dönük tüketim büyümeyi etkilemez. İç talep boyutu bir miktar etkileyebilir. Büyümenin kalitesi artacak. Cep telefonunda tüketimin azalması büyümeyi etkilemez” diye konuştu.

        ‘TAKSİTLİ ALIŞVERİŞTE FAZLAYA KAÇILDI’

        Tüketimden bir miktar kısılmadan tasarruf sağlanamadığına vurgu yapan Yılmaz, “Belli fedakarlıklara katlanacağız. Vatandaş olarak hepimiz bir miktar tasarruf edeceğiz. Bu vatandaşın da lehine” ifadesini kullandı. Çok düşük bedeli olan ürünlerde aşırı taksit sayıları olduğuna işaret eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Yaptığımız tasarruf araştırmasında çalışan kadınların daha çok tasarruf yaptığı ortaya çıkmıştı. Normalde tersini beklersiniz.”

        "EN DÜŞÜK MEMNUNİYET YARGIDAN"

        Bakan Yılmaz, son günlerdeki gelişmelere de değinerek, “Adalet sisteminde keyfilikler olursa en tehlikeli husus bu. Yargı araç haline gelmemeli. Başbakan hesap verecek ama yargının içindekiler hesap veremeyecek. Bir savcı sokağa çıkıp bildiri dağıtmamalı. TÜİK’in vatandaş memnuniyet anketi var. Sağlıktan yüzde 75 memnun, asayişten yüzde 78 memnun. Adalet sistemi yüzde 50’nin altında memnun olunan tek alan. Memnuniyet düzeyi yüzde 44.

        "YEREL SEÇİM TARİHİ BİR ANLAM İFADE EDİYOR"

        Bakan Yılmaz, “Yerel seçimler, yerel seçimin ötesinde bir anlam kazandı. Son dönemdeki tartışmalarla birlikte genel seçim havasında geçer. Cumhurbaşkanlığı ve diğer seçimler için belirleyici olacak. O süreci de şekillendirecek. Yerel seçimler tarihi anlam ifade ediyor” dedi.

        "17 ARALIK OPERASYONU YILIN İLK ÇEYREĞİNDE BÜYÜMEYİ ETKİLER"

        17 Aralık’ta başlayan operasyonun çözüm sürecine yönelik olduğunu ifade eden Yılmaz, “Çözüm sürecinden hoşlanmayanlar güçlü bir iktidar istemez. Çözüm sürecini vurmak isteyenler, bu operasyon ile Başbakan’a saldırıyor. Türkiye birilerinin ayağına basmış oluyor. Güçlü bir lider olmadan çözüm sürecinin başarıya ulaşması çok zor. Oynanan oyunlar boşa çıkacak” dedi. 17 Aralık sonrası oluşan dalgalanma nedeniyle büyümede endişe oluşturacak bir durum olmadığını söyleyen Bakan Yılmaz, ilk çeyrekte büyümenin bir miktar etkileneceğini de dile getirdi.

        HALKBANK’TAKİ PARA BİZİM DEĞİL İRAN’IN

        İran ile ticaret ve Halkbank konusuna da değinen Cevdet Yılmaz, “Halk Bankası çok önemli finansal aktör. İran’la ticarette ülke menfaatine roller oynadı. Uluslararası hukuka uygun şekilde bu işleri yaptı. Bunu da yapmaya devam edecek. Altın da gayri meşru bir ticaret değil. Halkbank’taki para zaten bizim değil, İran’ın parası. Doğalgaz ve petrol alıyoruz, onun parası Halkbank’ta birikiyor. Gelip kendi paralarını alıyorlar. Bu da onların en tabii hakkı” dedi. Yılmaz, önümüzdeki dönemde İran ile 30 milyar dolarlık bir ticaret hedefi olduğunu da anımsatarak, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ve İran lideri Ruhani’nin karşılıklı ziyaretlerinin gündemde olduğunu dile getirdi.

        "BEN DEĞİL EŞİM HARCIYOR"

        Fazla alışveriş yapmadığını söyleyen Bakan Yılmaz “Bizim hanım daha çok yapıyor. Yerine göre yapılıyor. Taksitle alınan da oluyor. Aşırı bir tüketimim, fazla bir masrafım yok. Zaman zaman eşime fazla tüketime yönelmemesini söylüyorum ama onun da fazla bir tüketimi yok” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ