Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Irak'a çocuk bezi ihracatı, Irak'a ihracat, Irak'a tekstil ihracatı, Işid saldırısı, Irak krizi, ihracat Irak krizinden nasıl etkilendi? - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin Ürey / HT GAZETE

        Çatışma ortamı Irak’a ihracatı yüzde 18.5 düşürürken tekstil ihracatı, yüzde 169.9 arttı. İTHİB Başkanı İsmail Gülle, “Bir firmanın kurduğu çocuk bezi bağlantısı sayesinde oldu” dedi.

        Habertürk, Türkiye’nin en büyük beş pazarı arasında yer alan Irak’a ihracatın çatışma ortamı nedeniyle yüzde 18.5’lik düşüşünü ve İngiltere’nin başını çektiği ülkelerin kaybı kapatmasını dün gündeme getirmişti. 1-25 Haziran dönemine ait verilerin sektörel bazda geçen yılın aynı dönemiyle yapılan karşılaştırması, tekstil sektörünün Irak’a ihracatının yüzde 169.9 gibi dev bir oranla artırdığını ortaya koydu. Geçen yıl aynı dönemde tekstil sektörünün Irak’a ihracatı aylık bazda da ufak kabul edilebilecek bir rakam olan 4.2 milyon dolar seviyesindeydi. Ancak sektör bu yılın çatışma ortamında ihracatını 11.5 milyon dolara çıkardı.

        BAĞLANTI DENK GELDİ

        Bunun nedenini İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle’ye sorduk. Gülle, “Ezici çoğunluğu bir firmanın Irak’ta kurduğu çocuk bezi satış bağlantısı ihracatımızı patlattı. Yani teknik tekstil kalemi sayesinde oldu. Bağlantı bu ay da devam etmiş. Gelecek dönem devam eder mi bilemem” şeklinde konuştu. Tekstilin 1-25 Haziran toplam ihracatı geçen yıla göre 61.1 milyon dolarla yüzde 11.84 oranında arttı. Irak’a yapılan ihracat artışı bunun yüzde 11.9’unu oluşturdu. Sektörün toplam ihracatı ise 557.7 milyon dolar oldu. Tekstilcilerin yılbaşından 25 Haziran’a kadar olan ihracatı da geçen yıla göre artış kaydederek 4.3 milyar dolara ulaştı.

        HAZIRGIYIM ILK 10’DA ARTIRAN TEK SEKTÖR

        Türkiye’nin 1-25 Haziran dönemi itibarıyla Irak’a en fazla ihracat yapan ilk 10 sektöründen sadece hazırgiyim, olumsuz çatışma ortamında satışlarını artırmaya devam etti. Sektörün ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre 30.1 milyon dolardan 37.3 milyon dolara yükseldi. Bu oransal anlamda yüzde 24’lük artışa denk geldi. En fazla gerileme ise çelikte görüldü.

        ARTIŞ ORANINDA İRAN TAKİP EDİYOR

        Tekstil sektörünün Irak’a gerçekleştirdiği yüzde 169.9’luk ihracat artışı, aylık bazda 10 milyon doların üstünde satış yaptığı ülkeler arasında da en fazla yükselme oldu. Oran bazında Irak’ı İran takip etti. İran’a ihracat yüzde 44 artışla 17.3 milyon dolardan 24.9 milyon dolara çıktı. İran’ı yüzde 42’yle İspanya takip etti. Tunus’a yüzde 31, Almanya’ya yüzde 19, Belçika’ya yüzde 18 ve İngiltere’ye yüzde 17 artış oldu. Sektörün tutar anlamında en fazla ihracat yaptığı ülke İtalya’ya ise artış yüzde 10’da kaldı. Söz konusu dönemde İtalya’ya 59.7 milyon dolar ihracat yapıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ