Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para AvivaSa krizde yüzde 15 büyüdü - Makro Ekonomi Haberleri

        AvivaSa Genel Müdürü Meral Egemen “Kriz koşullarının en fazla etkisini gösterdiği Eylül ve Ekim aylarında geçen yılın aynı dönemine ve yılın ilk sekiz ayına kıyasla yüzde 15 daha fazla büyüme gösterdik." dedi.

        Egemen, Ekim ayı sonu itibariyle ise sigorta prim üretimlerinin yüzde 36 yükseliş gösterdiğini kaydederek, şöyle dedi:

        "Ekonomideki yavaşlamaya rağmen gelecek dönemde de aynı oranlarda bir büyüme hedefliyoruz. Kriz bize yaradı dersek pek de yanlış bir şey söylemiş olmayız.Umut ve iyimserlik aradığımız bu günlerde bu rakamlar gelecek için bizi de ümitlendirdi"

        Türkiye’nin önde gelen bireysel emeklilik ve hayat sigortası şirketlerinden AvivaSA Emeklilik ve Hayat, kuruluşunun birinci, sistemin ise beşinci yılını değerlendirmek üzere, Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, Yönetim Kurulu Başkanvekili Anupam Sahay ve Genel Müdür Meral Egemen’in katılımıyla Swissôtel’de bir basın toplantısı düzenledi.

        Toplantı da şirketin sonuçlarını değerlendiren AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Egemen, bireysel emeklilik sisteminde (BES) ilk birleşme operasyonunu yöneterek önemli bir bilgi birikimi yarattıklarını, bu çapta bir birleşme olarak Türkiye’de ilk ve tek örnek olduğunu söyledi. Egemen “ Zorlu ve heyecanlı bir süreç yaşadık. Bu başarılı entegrasyonunun sektöre örnek olacağına inanıyoruz" dedi.

        "BİRLEŞME İLE YÜZDE 23 BÜYÜDÜK"

        Meral Egemen birleşme öncesinde 1.1 milyar YTL olan BES fon büyüklüğünün yüzde 23’lük büyümeyle 1.3 milyar YTL’ye ulaştığını ve rakamlarla pazarda ilk sırada bulunduklarını söyledi. Egemen,1.2 milyar YTL’lik büyüklüğe sahip hayat sigortacılığı alanında ise 107.7 milyon YTL’lik bir prim üretim rakamına ve yüzde 8.75’lik bir pazar payına sahip olduklarını kaydederek “ Hayat sigortacılığı bizim daha fazla büyümek ve odaklanmak istediğimiz bir pazar olacak" dedi.

        Birleşmenin AvivaSA’nın gelecekteki başarılarına ve karlılığına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Meral Egemen,bireysel emeklilik ve hayat sigortacılığının, kişilerin geleceklerine sahip çıkmak için bugünden yaptıkları uzun soluklu bir birikim alanı olduğunu belirterek, “ Biz tüm reklam kampanyalarımızda tasarruf etme bilincini arttırma çabasını ön planda tuttuk. Şimdi insanlar krizde daha az harcamayı ve daha çok tasarruf etmeyi düşünüyor. Gelecek kaygısı herkesin sorunu bir anlamda. Normalde bu entegrasyon sürecinin yıl sonunda tamamlanması planlanmıştı. Ancak biz bu entegrasyonu 18 Eylül 2008 itibariyle sonuçlandırdık" şeklide konuştu.

        "BES 5 YILDA 5.7 MİLYAR YTL BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI"

        Beş yıl önce başlayan BES’in 1.7 milyon katılımcıya ve 5.7 milyar YTL’lik büyüklüğe eriştiğini, 2008 sonunda katılımcı sayısının 2 msilyon kişi, fon büyüklüğünün de 8 milyar YTL olarak öngörüldüğünü aktaran Egemen, AvivaSa’nın yılsonu hedefi olarak da 300 bin katılımcıya, fon büyüklüğünde de 1,5 milyon YTL’ye ulaşmayı planladığını söyledi. Egemen sözlerini şöyle sürdürdü:

        “BES’e katkı sağlayacak, sistemin uzun dönemli birikim mantığını destekleyen, kişileri farklı dönemlerinde sistemde kalmaya teşvik edecek yenilikçi bir ürünü sektöre sunacağız. Bunun yanı sıra hayat sigortası alanında, anlaşılması kolay, müşteri dostu ürünleri geliştirme çabamız sürecek. Rekabetçi gücümüz olan çoklu dağıtım kanallarımızın geniş erişim ağını dikkate alarak farklı kanallarda farklı ürünlere ağırlık vereceğiz"

        "2050’DE BİR ÇALIŞAN BİR EMEKLİYİ FİNANSE EDEMEYECEK"

        Türkiye’de sosyal güvenlik açığının yarattığı sorunlara değinen Egemen Türkiye’de 2007 sonu rakamlarıyla 14.9 milyon aktif sigortalı ve 7.6 milyon da pasif sigortalı(emekli) olduğunu belirterek “ Sosyal güvenlik açığı ülkemizin önemli bir sorunu olmaya devam ediyor. Bu açığın GSMH’ye oranı yüzde 5.24 düzeyinde ve rakam olarak da 25 milyar YTL’ye ulaşmış durumda. 90’lı yıllarda 6 çalışan bir emekliyi finanse ederken, şimdilerde iki kişi bir emeklinin maaşını ancak ödeyebilir hale geldi. Yapılan hesaplamalar bu eğilimin sürmesi halinde 2050’de bir çalışanın bir emeklinin maaşını bile karşılayamayacağını gösteriyor" diye konuştu.

        AKIN KOZANOĞLU: “SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME HIZINA ULAŞACAĞIZ"

        Toplantıda sektörle ve kriz koşullarıyla ilgili görüşlerini açıklayan Sabancı Finansal Hizmetler Grup Başkanı ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, ekonomideki yavaşlamanın zincirleme olarak tüm sektörlere olduğu gibi sigorta sektörüne de yansıma göstereceğini belirtti. Kozanoğlu, “ Bu yavaşlama talepte yavaşlamaya ve bu da cirolarda düşüşe yol açacak. Biz 2009’da ekonomik büyümenin yüzde 2 civarında olacağını öngörüyoruz" dedi.

        Global krizin etkilerine de değinen Kozanoğlu, sigortacılık sektörünün bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini, fakat Türk finans sektörünün 2001 krizinden büyük dersler çıkardığını savunarak, şöyle dedi:

        “ Dış etkenler kadar, psikolojik etkiler de krizin boyutunu değiştiriyor. Bir anlamda zincirleme etki oluşturarak krizin olduğundan daha fazla hissedilmesine yol açıyor. İyi bir haber psikolojik etkilerin geçici olduğudur. Diğer iyi haber de Türkiye’de finans sisteminin sağlam olmasıdır. Krizden artı da eksi de etkilenme doğal olarak söz konusudur. Biz altı ay daha bekleyip krizin nasıl bir seyir izlediğini göreceğiz ve durumu yeniden değerlendireceğiz. AvivaSa olarak geçmiş dönemdeki büyümemizi sürdüreceğimize inanıyoruz "

        "SİGORTACILIK ŞİMDİYE KADAR KAR ETMEDİ"

        Kozanoğlu, AvivaSa olarak hiçbir zaman maceracı bir yatırım yaklaşımı benimsemediklerini belirterek “ Sigortacılık uzun soluklu bir iş. Hissedarlar açısından karlılık elde etmek için 7-8 yıl gibi bir süre beklemek gerekiyor. Sigortacılık şimdiye kadar kar etmedi. Şimdi biz bu sürelere, karlılığı yakalayacağımız günlere geldiğimizi düşünüyoruz" dedi.

        Bireysel emeklilik sisteminin Türkiye’de hala çok genç olduğunu ve büyük bir bakir alan ve potansiyel bulunduğunu hatırlatan Kozanoğlu “ Henüz işin daha çok başlarındayız.Dolayısıyla daha gidilecek çok yol var. Kriz ortamında harcamalar azaldıkça tasarruflar artacak. Bir anlamda gelirler de azalacak. Bu iki etkiyi birlikte ele aldığımızda biz yine de büyüme bekliyoruz " görüşünü ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ