Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ''Bu başarının mimarı çalışanlarımız'' - Makro Ekonomi Haberleri

        Türkiye ile birlikte 8 ülkede 62 milyon aboneye cep telefonu hizmeti sunan Turkcell, küresel krize rağmen 1,6 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor. İletişim yatırımlarına Erzurum ve Diyarbakır'da açtığı iki çağrı merkezi (call center) ile yeni bir boyut kazandıran şirketin üst düzey yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, daha çok gençlerin istihdam edildiği tesisler için adreslerin rastgele seçilmediğini belirtiyor.

        Diyarbakır'da şu anda 400 kişinin çalıştığı call center yatırımını örnek veriyor: "Dershane önünde otobüse bombalı saldırı düzenlenmişti. Ertesi gün gazeteleri okurken Diyarbakır'a yatırım yapmaya karar verdik." Ciliv, bu süreçte "Amerika'dan yeni geldin, Türkiye'yi bilmiyorsun" eleştirisine rağmen fikrinden vazgeçmediğini kaydediyor. Nihaî karar için Diyarbakır gezisinde yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Bir süre sonra 'Acaba haklı olabilirler mi?' demeye başladım. Her şeye rağmen arazi bakmaya Diyarbakır'a gittim. Satış müdürümüzle bu endişeyi paylaştığımda, 'Süreyya Bey, ben Kürt'üm. Burası PKK'dan ibaret değildir. Halk Turkcell'e sahip çıkacaktır.' dedi. Beni cesaretlendirdi. Geri adım atmadık."

        Açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptığı merkezde yıl sonuna kadar 600 genç daha işbaşı yapacak. Ciliv, yatırım için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Türkiye'ye yaptığınız en büyük hizmettir' sözünü aktarırken, kendilerinin diğer şirketlere de örnek olduğunun altını çiziyor. Finansbank Erzurum'a, Avea da Erzincan'a çağrı merkezi açmıştı.

        Türkiye'de cepten ilk kez alo hizmetinin sunulduğu 28 Şubat 1994'ten bugüne şirketin performansını ve yeni hedeflerini bir grup gazeteci ile paylaşan Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, gündeme ilişkin açıklamalar da yaptı. 15 yıl önce 50 baz istasyonu ile üç büyük şehirde sınırlı bir bölgede GSM sektörüne adım atan Turkcell, 2008 sonu itibarıyla 15 bin 100 baz istasyonu ile Türkiye yüzölçümünün yüzde 85'ini, nüfusun da yüzde 99'unu kapsıyor. Şu ana kadar lisans bedeli hariç 10 milyar TL'lik yatırıma imza atan şirket, Türkiye'nin yanı sıra Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, KKTC, Belarus ve Moldova'da toplam 61,5 milyon aboneye ulaştı. Grubun Makedonya'da da yeni bir satın alma girişimi var. Dünyanın en büyük 100 teknoloji şirketi arasında 25. sırada yer aldıklarını belirten Ciliv, "15 yıl önce 'Turkcell devlerin arasında yer alacak' dense kim inanırdı? New York Borsası'nda hisseleri işlem gören tek Türk şirketi olacağına da ihtimal verilmezdi." diyor. "15 yıl sonrası için hedefiniz nedir?" sorusuna karşılık da, "Dünyanın ilk üç teknoloji şirketinden biri olacağız." ifadelerini kullanıyor. Bu kadar iddialı konuşmasına dayanak noktası olarak da öğrenmeye açık yetişmiş çalışanlarını gösteriyor. "Bu başarı ülkemizde yetişmiş mühendislerin, bizim çalışanlarımızın, kısacası Türkiye'nindir. Arkadaşlarımı 'Dünyanın en iyisi sizden daha iyi değil. Eksiğimiz yok, fazlamız var.' diyerek motive etmeye çalışıyorum." diyen Ciliv'e göre, teknoloji geliştikçe ülke ve şirketler daha adil bir rekabet imkânına kavuşuyor. Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümüne tekabül eden 2023'e kadar fırsatların iyi değerlendirilmesi halinde Turkcell'in dünyada ilk üç arasına girmemesi için bir sebep yok.

        Ciliv, başarının formülünü de şöyle özetliyor: "Çalışkan, dürüst cesur ve öğrenmeye iştiyaklı kadrolarla büyük hedeflere ulaşabileceğimize önce inanacağız. Birbirimize güveneceğiz. Başarmak tamamen bizim elimizde." 'Çok ciddi rakipler' diye nitelediği Vodafone, Avea ve Türk Telekom ile yaşadıkları rekabetin kendilerini sürekli yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye sevk ettiğini kaydeden Ciliv, "Sanıldığının aksine böyle kaliteli bir pazarda oyuncu olmaktan büyük keyif alıyoruz." diye konuşuyor.

        Bu başarının mimarı çalışanlarımız

        Turkcell, 15 yıla 500'den fazla ödül sığdırdı. En son Barcelona'daki Dünya GSM Kongresi'nde Mobil Pazarlama Ödülü'ne layık görülen şirketin CEO'su Süreyya Ciliv, "1994'te Turkcell dünyanın en büyük 25 şirketi arasına girecek denilse kimse inanmazdı. Ancak çalışanlarımız bunu başardı." diyor. Ciliv, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümüne tekabül eden 2023'e kadar da teknolojide ilk 3 markadan biri olmayı yeni hedef olarak seçtiklerini ifade ediyor.

        Turkcell'in CEO'suyum, telefonumun dinlenip dinlenmediğini bilmiyorum

        Ergenekon davasına ilişkin haberlerde 2003 yılında Turkcell'in patronu M. Emin Karamehmet ile Jandarma İstihbarat Daire Başkanı Levent Ersöz arasındaki görüşmenin de yer aldığının hatırlatılması üzerine de Ciliv, "2006'dan önce devletin ilgili birimleri mahkeme kararları ile gelir dinleme taleplerini iletirdi. Bu diğer operatörler için de geçerliydi. Ancak söz konusu tarihte kanun değişti. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na verildi yetkiler. Mahkeme kararları buraya iletiliyor. İnanın bana, Turkcell'in CEO'suyum telefonum dinleniyor mu dinlenmiyor mu bilmiyorum. Bu tür haberler bizi üzüyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

        Numara taşımaya karşı çıkmadık, destek verdik

        Numara taşınabilirliğine karşı oldukları yönündeki eleştirilere de açıklık getiren Turkcell'in CEO'su, "İlk günden beri bu sistemi destekledik. Çünkü altyapımıza, katma değerli servislerimize ve müşteri memnuniyetini artırmaya dönük yatırımlarımız bize güven veriyor. İşte 1,1 milyon civarında abone numarasını taşıdı. İlk ay bizde de hızlı bir çıkış oldu. Ama sonra dengelendi. Biz de 100 bine yakın net abone kazandık. Bununla birlikte yeni abone sayımız kasımdan bugüne bu rakamın çok üstünde oldu. Haftada iki gün bedava kampanyası, rakiplerimizin indirimleri sonuçta tüketiciye tasarruf olarak döndü." bilgisini veriyor. Numara taşımasına geçilen ülkelerde ilk aylarda daha hızlı bir trafik yaşandığını aktaran Ciliv, zamanla pazarda taşların yerine oturmasıyla geçişlerin yavaşladığını vurguluyor. Ciliv, stratejik işbirliklerinin aynı zamanda piyasaya da katkı sağladığını ifade ediyor: "Sinema biletinden hamburgere kadar geniş bir yelpazede müşterilerimize cazip destekler verdik. Bu şekilde 120 milyon liralık kaynak da paydaşlarımıza aktarıldı."

        100 bin öğrenciyi 'Gönül Köprüsü'nde buluşturduk

        Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirilen Gönül Köprüsü Projesi ile 100 bin öğrenci batıdan doğuya, doğudan batıya seyahat etmişti. Ciliv, proje için "Hayatında hiç deniz görmemiş çocukları denizle buluşturduk. Ankara'daki çocuklar Van'da önyargılarından kurtuldu. Batı ile doğu arasında kardeşlik köprüleri kurarak ülkenin geleceğine yatırım yaptık." yorumunu yapıyor. Geziye katılan bazı öğrencilerin Turkcell'in internet sitesine bıraktığı şu notlar Ciliv'in sözlerini teyit eder nitelikte:

        "Rehber ailem beni çok güzel misafir etti, artık İstanbul'da da bir ailem olduğunu bilmek beni çok mutlu ediyor." (Hakan-Malatya)

        "Başlarda Van hakkında düşüncelerim bu kadar olumlu değildi. Ama buraya gelip bu güzel şehri ve insanları gördüğüm için çok mutlu oldum." (Dilan-Ankara)

        "Hayatımda ilk defa vapura bindim, denizin kokusunu hiç unutmayacağım." (Mikail-Van)

        "Beni konuk eden aileden çok memnun kaldım. Bana çocukları gibi davrandılar. Çok sıcak bir ortamdı. Keşke orada kalsaydım dediğim günler bile oluyor." (Elif-Siirt)

        Sakıp Ağa 'Bu telefon Türkiye'de tutmaz' dedi Karamehmet ortak oldu

        1994 krizinde iflas etmişken Turkcell projesi ile büyük holdingleri dolaşan Murat Vargı beklediği ilgiyi görememişti. Merhum Sakıp Sabancı'ya 'Hayatımdaki en büyük pişmanlıklardan birisi Turkcell'i kabul etmemek olmuştur.' dedirten Vargı, son olarak projeyi Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'e götürdü. Vargı projeyi, arkadaşı Yapı Kredi Bankası'nın o dönemde Genel Müdürlüğü'nü yürüten Burhan Karaçam aracılığı ile Karamehmet'e ulaştırmayı başardı. Çukurova'nın patronu Karamehmet, projeyi görür görmez etkilenmiş ve GSM sektörüne girmeye karar vermişti. Karamehmet, Forbes'ın 2008 listesinde 2,8 milyar dolarlık serveti ile Türkiye'nin en zengin ikinci işadamı olarak yer alıyor. İştirakleri ile 10 bin kişiye doğrudan istihdam sunan Turkcell, bayileri ve iş ortakları ile 50 bin kişiye iş sağlıyor. Şirketin ortaklık yapısı ise şu şekilde: Turkcell Holding (51,0), Sonera (13,07), Çukurova Holding (4,15), MV Holding (2,32), T. Genel Sigorta (0,07), Müflis Bilka Bilgi Kaynak (0,01) ve halka açık (yüzde 29,38).

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ