Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Türk diasporası işbaşında - Makro Ekonomi Haberleri

        Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türk diasporasının bundan sonra kendini gösterebilmesi için altyapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

        Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) işbirliğiyle Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen Dünya Türk Girişimciler Kurultayının ikinci gününde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Tüzmen, Dünya-Türk İş Konseyinin yönetim ve yüksek istişare kurullarının çok donanımlı ve birikimli insanlardan oluşmasının bu işe ne kadar önem verildiğinin açık göstergesi olduğunu belirtti.

        Tüzmen, şunları söyledi:

        ''Bu ailenin, Türkiye'nin bundan sonra ulaşacağı noktalarda çok önemli görev üstleneceğini düşünüyorum. Türk diasporasının bundan sonra kendisini gösterebilmesi için alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Bu platformu artık ciddi bir bilgi alışverişi sağlanabilecek bir platform olarak kurgulayacağız. Bu da bizim artık bölgesel güçten küresel güç haline geldiğimizin açık bir göstergesi. Krizi fırsata dönüştürme konusunda önemli bir adım olduğunu, devlet-özel sektör işbirliğini çok güzel bir şekilde gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum.''

        Kurultay kapsamında ikili iş görüşmelerinin de yapıldığını anımsatan Tüzmen, bugüne kadar senede ortalama 700 bin civarında karşılıklı iş görüşmesi sağladıklarını kaydetti.

        Bakan Tüzmen, şöyle devam etti:

        ''Biz bir matris yapıyoruz. Bölgesel matrisimiz var. Matrisin kolon ve hattında sektörler var, bölgeler var. Bu matrisi birbirine geçirdiğimiz için bu kadar başarılıyız. Bu matrisin en güzel kesiştiği yer bizim komşu ve çevre ülkeler. Çeşitli sektörlerde ve yeni yerlerde iş adamlarımız yeni yeni o büyüklüğe kavuşmaya başladılar.

        Şu anda biz bir sancı yaşıyoruz. Bu sancı bölgesel güçten küresel güce geçme sancısıdır. Türk Girişimcileri Kurultayı artık dışarıya pazarlanabilecek bir ürün haline gelmeye başladı. Ürünün biraz pazarlanabilir hale gelmesi önemliydi. Şimdi o var.''

        Diaspora kelimesinin biraz iddialı olup olmadığına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Tüzmen, ülkelerin yabancı yatırımlarında akrabalık ilişkilerinin önemine işaret ederek, örneğin ABD'den Çin'e yapılan yüksek miktardaki yatırımın önemli bir kısmının, ABD'de yaşayan Çinliler tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

        Tüzmen, ''Biz uluslararası platformda bu akrabalık bağını çok iyi kullanamadığımız için yakın coğrafyamızda, eski Osmanlı coğrafyasında bu akrabalık bağını kullanmaya çalıştık. Bizim komşu ve çevre ülkeler stratejimizin arkasında bu bağlantı çok önemli. Bu avantajı, dünya platformuna taşımaya çalışacağız. İddialı bir iştir ama biz iddialı işleri seviyoruz'' diye konuştu.

        TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), DEİK ve Dünya Türk İş Konseyi Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Dünya Türk İş Konseyinin, genel kurul, yönetim kurulu ve yüksek istişare kurulundan oluşan üç organa sahip olacağını bildirdi.

        Başarı hikayelerine imza atmış girişimcilerden oluşacak Yüksek İstişare Kurulunun Başkanlığını Coca Cola Başkanı ve Üst Yöneticisi Muhtar Kent'in üstleneceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, kurulun diğer üyeleri Nihat Sorgeç, Atıl Kutoğlu, Atilla Doğudan, Vural Öger, Cem Kozlu, Kenan Şahin, Mübariz Mansimov ve Aslı Başgöz oldu.

        Yönetim kurulunun şu anda belirlenmiş olan beş üyesinin Rahmi Koç, Güler Sabancı, Ahmet Çalık, Zeynel Abidin Erdem ve Can Akın Çağlar olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, diğer yönetim kurulu üyelerinin bugün gerçekleştirilecek genel kurul sonrasında seçileceğini, kurultay kapsamında 600'e yakın iş görüşmesinin yapılacağını aktardı.

        Yüksek istişare kurulunun yılda bir kez toplanmasının, ortaya konan hedeflerin gerçekleştirilmesinde yeterli olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, esprili bir şekilde artık kendisinin iş adamı hüviyetinin unutulduğunu, mesleğinin ''toplantıcı'' olarak görülmeye başlandığını ifade ederek, iş konseyi kapsamında oluşturulacak 5 ayrı bölge komitesinin de kendi içlerinde toplantılarla çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

        Hisarcıklıoğlu, yabancı basının ilgisinin az olduğuna ilişkin bir yorum üzerine, kurultaya 27'si yabancı basın kuruluşundan olmak üzere, toplam 311 gazetecinin akredite olduğunu söyledi.

        YİK BAŞKANI MUHTAR KENT

        Muhtar Kent ise, 8-9 ay önce kendisine Kurultayın Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı önerildiğinde, büyük gurur duyduğunu belirterek, şu anda toplam 8 olan üye sayısının zamanla artabileceğini kaydetti.

        YİK olarak senede bir kere toplanacaklarını ancak faaliyetlerinin bu toplantılarla sınırlı kalmayacağını belirten Kent, DEİK bünyesinde bir sekretarya ve elektronik iletişim ağlarının kurulmasına karar verildiğini aktardı.

        Lobicilik faaliyetleri konusunda önemli görüş alışverişlerinde bulunduklarını söyleyen Kent, hem ekonomi hem başka alanlarda güçleri birleştirerek, uzun soluklu bir program çerçevesinde etkinliğin artırılabileceğini belirtti.

        Yurt dışında, bir Türk olarak nasıl tepkiler aldığına ilişkin sorular üzerine Kent, her yeni tanışmasında Türkiye meselesinin gündeme geldiğini, genelde insanların Türkiye hakkında yeteri kadar bilgileri olmadığını, genelde Türkleri yüksek yönetici pozisyonunda görmedikleri için şaşırdıklarını aktardı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ