Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İlaç sektöründe dev birleşme - Makro Ekonomi Haberleri

        Birleşen şirket Amerika'da Merck, Avrupa'da MSD ismiyle faaliyet gösterecek. Merck çatısı altında oluşturulan birleşik şirketin hisselerinin yüzde 68'ine Merck Co. hissedarları, geriye kalan yüzde 32'lik hisseye ise Schering-Plough hissedarları sahip olacak. Hissedarlar her Schering-Plough hissesi için 10,50 Amerikan Doları ödeyecek veya 0.5767 Merck hissesi alabilecek.

        2009-2013 yılları arasında hisse başına kâr büyümesinde yüksek bir tek haneli yıllık büyüme oranı hedeflediğini duyuran birleşik Merck, işlem tamamlama sırasında yaklaşık 8 milyar dolar nakit ve yatırım bilançosuna sahip olacak. Merck işlemin 2010 yılında kârlı olması ve şirketin serbest nakit akışının 2013 yılında 15 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yeni Merck ayrıca 2011 sonrasında birleşik şirketin tüm alanlarından gelmesi beklenen yıllık 3,5 milyar Amerikan Doları tutarında tasarruf sağlamayı hedefliyor.

        Yeni MSD, dünyada reçeteli ilaçlar, aşılar, tüketicilere yönelik sağlık ürünleri ve hayvan sağlığı ürünlerini içeren portföye sahip olacak. Alerji, aşılar, dermatoloji, diyabet, osteoporoz, oftalmoloji, enfeksiyon hastalıkları, hepatoloji, immunoloji, hiperlipidemi, hipertansiyon, solunum yolu hastalıkları, anestezi, nöroloji, psikiyatri, kadın sağlığı (fertilite ve jinekoloji), onkoloji ve hayvan sağlığı ürünleriyle hastalara hizmet verecek.

        Birleşmenin, MSD'nin faaliyet gösterdiği reçeteli ilaçlar, aşılar, hayvan sağlığı ve tüketici sağlık ürünleri alanlarındaki lider konumunu güçlendirdiğini söyleyen Merck Co. CEO'su Richard T. Clark, kritik tedavi kategorilerini kapsayan güçlü bir ürün hattına sahip olduklarını belirtti.

        Pfizer de rakibini yutmuştu

        Dünyanın en büyük ilaç üreticisi Pfizer, Ocak 2009'da 68 milyar dolara rakibi Wyeth'i satın aldı. Fransız ilaç devi Sanofi Aventis de Avrupa'nın en büyük jenerik (eşdeğer) ilaç üreticilerinden Çek Zentiva'yı 1,7 milyar Euro bedelle bünyesine kattı. Zentiva, 2007 yılı sonlarında Türkiye'de Eczacıbaşı İlaç'ın yüzde 75'ini, daha sonra da tamamını aldı. İsviçreli Roche ise biyoteknoloji şirketi Genentech'e 46,7, GlaxosmithKline de Stiefel'e 3,6 milyar dolar bedelle sahip oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ