Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Dizi enflasyonu otocuyu ekranlardan soğuttu - Makro Ekonomi Haberleri

        Bir dönem dizilere araç tahsis etmek için yarışan otomobil firmaları artık çok daha seçici davranıyor.Star'ın haberine göre, son yıllarda giderek artan dizi enflasyonu, yayınlanmaya başlanan bir dizinin iki-üç bölüm sonra yayından kaldırılması, otomobilin dizide kullanım amacının markanın tanıtım stratejisiyle uyum göstermemesi gibi sorunlar yüzünden otomobil firmaları TV dizilerine karşı temkinli olmaya başladılar. Özellikle piyasanın çok satan markaları 'beyaz ekran'dan giderek soğurken, markaların birçoğu 'ana şirket' aracılığıyla dizilere otomobil vermiyor. Sözgelimi Renault, Opel, Peugeot, Toyota, Hyundai gibi markalar dizilerle çalışmıyor, Ford çok temkinli yaklaşıyor. Volskwagen, Audi, Porsche gibi Doğuş Grubu markaları da dizilere pek sıcak bakmıyor. Fiat ise volüm markaları arasında dizileri en çok kullanan marka olarak öne çıkıyor.

        ÜST SINIF KULLANIYOR

        Birçok dizide kullanılan otomobiller artık yapımcıların kendi imkanlarıyla sağlanıyor. Bayiler de ana firmadan bağımsız kendi inisiyatifleriyle dizilere araç verebiliyor. Bu durum daha çok İstanbul dışında çekilen diziler için geçerli. Ancak herşeye rağmen otomotivciler, dizilere kapılarını tam olarak kapatmış değiller. 'Kendilerine uygun olan', marka imajıyla çatışmayan bir teklif gelmesi durumunda değerlendirebileceklerini belirtiyorlar. Üst sınıf markalar ise 'beyaz ekrana' orta sınıf markalardan biraz daha sıcak bakıyor. Son dönemin en popüler dizilerinden Aşk-ı Memnu üst sınıf markaların en fazla göründüğü diziler arasında yer alıyor. Sözgelimi Mercedes'in yeni E Serisi ve GLK modelleri bu dizide kullanılan otomobiller arasında yer alıyor.

        OTOMOTİVCİ ARTIK SENARYO OKUYOR!

        Ford: Aile kavramı önemli

        Ürünümüzü pazara yerleştirme konusunda dizi uygulamalarının yararlı olduğunu düşünüyoruz. Şu an için dizilerde kullanılan bir aracımız yok, ancak 2010 yılı için iki-üç diziyi araştırıyor, bu konuda görüşüyoruz. Daha çok lansmanını yaptığımız araçları dizilerde kullanarak tanıtımını yapmayı hedefliyoruz. Geçmişten bir örnek vermek gerekirse, en son Canım Ailem dizisinde Ford Transit'in ambulans versiyonu kullanılmıştı. Aracın kullanım şekli ve kullanıcı profili gibi kriterlere bakıyoruz. Dizi içeriği çok önemli. Dizinin aile kavramını mutlaka desteklemesi gerekiyor. Logo kullanımı engellenmesi gibi kısıtlamalar marka ile ilişkilendirme etkinliğini azaltsa da, TV'de yer almak önemli. Yurt dışında çok daha sık kullanılan bu mecra, Türkiye'de de eskiden daha yaygın olarak firmalar tarafından kullanılıyordu, ancak son dönemlerde azaldı.

        Opel: Fazla getirisi yok

        Product placement (ürün yerleştirme) denen bu uygulamayı geçmiş yıllarda yapmıştık. Ancak şu anda hiç bir diziye verilmiş aracımız yok. Bunun özellikle pazara yeni girmiş ve marka üzerinde bilinirliği artırmaya yönelik bir katkısı var. Ancak pazarda oturmuş ve tutulmuş markalar için büyük getirisi olduğuna inanmıyoruz. Niş araçları göstermek ve bu şekilde marka imajını yükseltmek adına mutlaka faydası var ancak satışa yönelik büyük bir etkisi olduğunu düşünmüyoruz.

        Mini: Olumlu etkileri var

        Mini, insanların kendilerine yakın ve samimi buldukları bir marka. Yayınlanmış veya yayınlanmakta olan bazı dizilerde (Aşk-ı Memnu, Maskeli Balo, vb) Mini'nin de tercih edildiğini görebiliyoruz. Fakat bunların çoğunluğunun bizim ürün yerleştirme çabalarımızın sonucu olmadan, dizi yapımcılarının karakterlerinin iyi temsili için kendi inisiyatifleriyle sağladıkları araçlarla gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Marka bilinirliğinin artması konusunda olumlu etkileri bulunuyor.

        Peugeot:Takibi çok zor

        Araçlar çok hırpalanıyor. Takibi çok zor oluyor. Görünürlüğü de takip etmek zor ve çok da değmiyor. Ancak çok popüler bir dizi olursa ve teklif gelirse olabilir. Firmalar için riskli bir durum çünkü daha sezon başlamadan böyle anlaşmalar yapılıyor ve birçok dizi çok ünlü oyuncularla başlıyor. Cazip gibi duruyor ama 2 gün sonra yayından kalkabiliyor. Tutmuş bir dizi de çok bütçe isteyebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ