Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para SANAYİCİ MISIR'A GÖÇ EDİYOR - Makro Ekonomi Haberleri

        Yatırım ve işletme maliyetlerinin düşüklüğü ile Nitelikli Sanayi Bölgeleri aracılığıyla ABD'ye özellikle tekstil ve hazırgiyimde gümrüksüz, AB'ye de düşük gümrüklü ihracat imkanı sağlayan Mısır, özellikle son iki yılda Türk sanayicisinin gözde dış yatırım yaptığı ülke oldu. Türkiye ile Mısır arasında 1 Mart'ta devreye giren Serbest Ticaret Anlaşması ise Mısır'ı artık sadece tekstil ve hazırgiyim için değil, diğer sektörler için de gözde ülke konumuna soktu.

        MISIR'DAKİ TÜRK SERMAYELİ 71 FİRMANIN LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN(GRAFİKLERİ BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN)

        MISIR'A GÖÇ İÇİN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPAN 86 ŞİRKETİN LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

        MISIR'DA YATIRIMI TAMAMLANMAK ÜZERE OLAN 36 TÜRK FİRMASININ LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

        BİSİKLET VE İŞLENMİŞ GIDA

        Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yaptıkları araştırma ve topladığı veriler biraraya getirildiğinde Vestel, Shov Elektronik, Sunny Elektronik, Şölen Çikolata, Auer, Uzel Traktör gibi firmalar ile yedek parça, bisiklet, plastik, klima ve işlenmiş gıda üreticilerinin de Mısır'da üretim yapmak için fizibilite çalışması yaptığı anlaşıldı. İki ülke arasında 2005 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının 1 Mart 2007'de devreye girmesiyle bu ülke, Türk şirketlerinin adeta hücumuna uğradı. Yatırımını tamamlamak ve fizibilite çalışmalarına devam eden toplam tamamı Türk sermayeli veya Türk ortaklı firma sayısı 116'ya ulaştı. Yapılan araştırmalara göre göre ülkede halen 30'u büyük sanayi tesisi sınıfında Türk veya Türk-yabancı ortaklığıyla kurulmuş 71 adet firma faaliyet gösteriyor. Mısır'da içinde Türk sermayesi bulunan ilk tesis, 1986'da kuruldu. Ancak 2004 sonuna kadar ülkedeki Türk yatırımlarının sayısı 25'e ulaştı. 2005'le birlikte Mısır'da Türk yatırımları hızla arttı. Ağırlığını tekstil ve tekstille ilgili üretimin oluşturduğu firmalardan sadece 2006'da 25'i Mısır'a girdi. 2005'te açılan tesis sayısı 16 ve 2007'nin ilk beş ayında ise dört tesis devreye girdi. Mısır'daki Türk yatırımları şirket beyanlarına bakıldığında yüz milyon dolarlar seviyesinde ifade ediliyor. Ancak, DEİK uzmanları rakamın 1.2 milyar doları bu yıl sonunda aşacağını öngörüyor.

        ÖNCE KÜÇÜK GİRDİLER

        Mısır'da halen faaliyet gösteren 71 firma arasında 2004'ten sonra girenlere bakıldığında, beyan edenler arasında en yüksek yatırım tutarını LC Waikiki'yi de üreten Taha Grup ile Şahinler Holding'in 10 milyon doları oluşturuyor. Geriye kalanlar da ise yatırım tutarları 500 bin dolarla 6 milyon dolar arasında değişiyor. Söz konusu yatırım rakamları ülkeye ilk girişte koşulları tanımak için riske edilen para olarak yorumlanıyor.

        TURKCELL BANKACILIKTA

        TEB'in yanı sıra Mısır'da yatırımlara hız veren Sabancı Grubu'nun iştiraki Akbank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası'nın ülkede incelemer yaptığı bildiriliyor. Bankaları ek olarak Türk iletişim devi Turkcell'in Körfez sermayeli bir grupla birlikte aynı zamanda finans sektörüne yönelik pazar incelemesi yaptığı kaydediliyor. Mısır'da aynı zamanda 24 Türk firmasının halen mağaza, show room, alım ofisi veya irtibat ofisi bulunuyor. Söz konusu alanlarda 21 firmada araştırma yapıyor.

        SABAH

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ