Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para TURİZMDE REKOR ÜSTÜNE REKOR - Makro Ekonomi Haberleri

        Milletvekili Genel Seçimi öncesinde durgunluk yaşayan turizm sektörü, Ağustos ayında yeni rekorlar kırarken, turist sayısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artıran Antalya, kendi rekorunu egale etti. Çeşme’den Alanya’ya kadar tüm turizm merkezlerinde, doluluk oranları yüzde 90’ın üzerinde seyrediyor. Turizmciler, karlılık oranlarının düştüğünden şikayet ederken, Türkiye’yi tercih eden ülkeler arasında Rusya’nın yükselişi dikkat çekiyor.

        Turist sayısını 2000 yılından sonra hızla artıran ve 2005’de rekor kıran Antalya, bu yıl Ağustos ayında yeni bir rekor kırdı. Antalya’ya gelen turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 4 milyon 741 bin 880’e ulaştı. Yıllık turist sayısının Antalya’da bu yıl ilk kez

        7 milyon rakamını görebileceği belirtiliyor.

        Antalya’ya bu yıl 154 ülkeden turist geldi. Antalya’yı tercih eden turistler milliyetlerine göre incelendiğinde Rusya’nın yükselişte olduğu gözlenirken, bu ili tercih eden ülkelerin başında ise Almanya, Rusya, Hollanda, Ukrayna ve İsrail yer alıyor.

        Antalya’ya 2004 yılında gelen turistlerin yüzde 39’unu Alman, yüzde 18’ini ise Ruslar oluştururken, 2007 yılında Almanların oranı yüzde 29’a geriledi, Rusların oranıysa yüzde 25’e yükseldi.

        Ruslar genellikle Kemer’i, Almanlar Belek’i, İskandinav ülkelerinden gelenler Alanya’yı ve İngilizler ise Kalkan’ı tercih ediyor. Turistler özellikle Aspendos Antik Tiyatrosu, Perge, Demre’deki Noel Baba Kilisesi ile Myra Antik kenti, Side Antik Tiyatrosu ve tarihi şehir Olympos ile Çıralı’yı tercih ediyor.

        5 YILDIZLI OTELLER

        Büyük tesis yatırımlarının devam ettiği Antalya’da, 182 adet 5 yıldızlı otel ve 63 tatil köyü bulunuyor.

        Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, İspanya’nın genelinde Antalya kadar 5 yıldızlı otel olmadığına dikkati çekerek, yeni yatırımların yapılmasına rağmen lüks tesislerin hak ettiği kazancı elde edemediğini belirtti.

        Bu sezon da dünyanın en iyi tesisleriyle en iyi hizmeti verdiklerini, buna rağmen hak edilen fiyatların görülemediğini ifade eden Barut, küçük tesislerin daha kazançlı hale geldiğini kaydetti.

        Barut, şunları söyledi:

        "Bu kadar çok lüks otel, fiyatta rekabeti artırıyor. Bunun sonucu da lüks tesisler hak ettiği fiyata satılamıyor. Öte yandan, lüks oteller bölgenin cazibesini de artırıyor. Bu kadar çok lüks tesisin olması hem Antalya’nın hem de Türkiye’nin değerini yukarı çıkarıyor. ’Lüks tesis en çok parayı kazanır’ diye bir şey yok. 3 ve 4 yıldızlı otelden de para kazanılabilir. Lüks tesislerin yatırım ve işletme maliyetleri çok yüksek. Yapılacak yeni oteller yenilik getirmeli. İyi fiyata satamıyorsan bu kadar büyük yatırım yaparken hesabı iyi yapmak gerekir.

        Yeni otellerde lüksten ziyade konsept olmalı. Yeni otelin kendi müşterisini yaratmayı sağlayacak farklılığa ihtiyacı var."

        İZMİR’E KRUVAZİYER MORALİ

        Çeşme ve Selçuk gibi iki önemli turizm merkezini barındıran İzmir’e gelen turist sayısında, yılın 7 ayında da yüzde 30 artış görüldü.

        Ocak-Temmuz döneminde 3 bin 294 turistin geldiği İzmir’de, özellikle deniz yoluyla gelen turist sayısında yüzde 77’lik artış dikkat çekiyor.

        Bu dönemde ağırlığı kruvaziyer gemilerle olmak üzere deniz yoluyla İzmir’e 177 bin 581 turist geldi.

        Çoğunlukla yerli turistlerin tercih ettiği merkezlere sahip İzmir’e gelen yabancı turistler arasında Almanlar 134 bin 347 kişiyle ilk sırada yer alıyor.

        İzmir’i tercih eden turistler arasında 2. sıraya yükselen İtalyanlar dikkati çekiyor. Genelde İtalyan tur şirketlerine bağlı kruvaziyer gemilerin İzmir Limanını tercih etmesiyle bu ülkeden İzmir’e gelen turist sayısı, önceki yıla göre yüzde 188 artarak 61 bin 836’ya yükseldi.

        En fazla turistin geldiği üçüncü ülke olan Fransa’dan gelen turist sayısında ise yılın 7 ayında yüzde 28 düşüş görüldü.

        "ÇEŞME HER ŞEY DAHİLE DİRENİYOR"

        İzmir’in en çok turist çeken ilçesi olan Çeşme’de 173 tesis ve 36 bin 522 yatak kapasitesine sahip otellerin doluluk oranları, seçim sonrası yüzde 100’e yaklaştı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, Çeşme’de bu yıl sadece İstanbul’dan değil, ülkenin değişik yerlerinden yerli turistlerin geldiğinin dikkati çektiğini belirtti. Çeşme’nin Antalya ile mukayese edilmemesi gerektiğini kaydeden Öncel, yatak kapasitesinin Antalya’ya göre az olması nedeniyle yeterince yabancı konuk ağırlanamadığını ifade etti. Yabancı konuk sayısını artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Öncel, şöyle konuştu: "Çeşme, her şey dahile direnen, çok farklı özellikleri bulunan bir yer. Bu özellikleri iyi fiyatla pazarlamak istiyoruz. Çok düşük fiyatlara yabancı ağırlamaktansa yerli ağırlamayı tercih ediyoruz. Türkiye’ye gelen yabancı konuk sayısı artıyor. 2005 rakamlarını yakaladık ama gelirlerimizde çok düşüş var. Dünyada eşine ender rastlanan tesislerimizi, 30-35 avrolara, her şey dahil pazarlamaktansa boş kalması daha iyi. Otelciler zararı göze alıp 2-3 sene direnip fiyatları yukarı çekmek zorunda. Artık kaliteli turist ağırlamak zorundayız."

        SELÇUK’TA İNANÇ TURİZMİ YOĞUNLUĞU

        İzmir’de Çeşme ile birlikte en fazla turist çeken Selçuk ilçesi de hareketli dönemler geçiriyor. Papa 16. Benediktus’un ziyaretiyle uluslararası alanda iyi bir tanıtım yapan ilçede, inanç turizminde büyük artış yaşanıyor.

        İlçedeki oteller yüzde 100’e yakın doluluk oranlarıyla çalışırken, Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Evi girişlerinde de geçen yıla göre yüzde 60 artış gözlendi. Efes Antik Kenti’ne yılın 7 ayında toplam 1 milyon 400 bin 100 turist giriş yaptı.

        "KUŞADASI KAN KAYBEDİYOR"

        Turizmin köklü merkezlerinden Aydın’ın Kuşadası ilçesi ise bu yıl konaklamalı turizmden umduğunu bulamıyor. 4 turistik tesis ile 40.915 yatak kapasitesinin bulunduğu ilçede 2006 yılını yüzde 70 doluluk oranıyla kapatan işletmeler, 2007 yılını ortalama yüzde 80 ile geçiriyor.

        İlçede deniz turizminde ise önemli bir canlılık yaşanıyor. Limana yanaşan kruvaziyer gemi sayısı geçen yıla göre artış kaydederek 336 gemi ve 300 bin turiste yaklaştı. Geçen yıl ilçeye 275 gemi gelmiş, 245 bin turist giriş yapmıştı. Yat Turizmi açısından da eski parlak günlerin özlemini çeken Kuşadası’na geçen yıl 251 yat gelirken, 2007 yılında 170 yat giriş yaptı.

        Kuşadası’nı Almanya, Amerika, İngiltere, Fransa ve İrlanda’nın yanı sıra Güney Kore, Meksika ve Kanada gibi ülkelerden turistler de tercih ediyor. Turistlerin, en fazla Efes Antik Kenti ve Meryem Ana Kilisesi ile Dilek Yarımadası Milli Parkı’na ilgi gösterdiği belirtiliyor.

        Kuşadası Otelciler Birliği Başkanı Erhan Hurda, ilçedeki tesislerin en yenisinin 10 yıllık olduğuna dikkat çekerek yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Turizmin her geçen yıl bir ivme kaybettiğini belirten Hurda, 50 kilometrelik sahile sahip ilçenin potansiyelinden yararlanabilmek için atıl durumdaki ikincil konutlardan yararlanmanın yollarının bulunması gerektiğini ifade etti.

        BODRUM "HER ŞEY DAHİL" MAĞDURU

        Yılın 7 aylık döneminde hava ve deniz yoluyla Muğla’ya gelen yabancı turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artarak, 1 milyon 363 bin 444’e ulaştı. Marmaris, Bodrum, Datça, Fethiye ve Köyceğiz’de tesislerin doluluk oranlarının yüzde 90 civarında seyrettiği belirtildi.

        Muğla’yı, özellikle İngiltere’den gelen turistlerin tercih ettiği gözlendi. Yabancı turistlerden 599 bin 891’i İngiliz, 133 bin 277 Hollanda, 98 bin 926 Almanya, 73 bin 347 Rusya Federasyonu ve 68 bin 651’i de Belçika’dan geldi.

        Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Orhan Kavala, 80 bin yatak kapasitesine sahip Bodrum’da son dönemde her şey dahil sisteminin yaygılaşmasıyla karlılığın önemli oranda azaldığını belirtti.

        Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle turistlerin ucuz ülkelerdeki her şey dahil sistemleri tercih ettiğini ve ekstra harcama yapmadığını ifade eden Kavala, bunun yatırımları da etkilediğini söyledi.

        Bodrum’da çok yoğun olmamakla birlikte, yeni otel yatırımlarının yapıldığını bildiren Kavala, bu yatırımların tartışılması gerektiğini ifade etti. Yeni yatırıma ihtiyaç olduğuna inanmadığını söyleyen Kavala, "Bu sene çok sayıda esnaf turizmden olumsuz yönde etkilendi. Şu anda ihtiyaç fazlası otel olduğunu düşünüyorum. Yeni otel yatırımlarına girmektense mevcut otellerin kalitesi artırılmalı. Küçük oteller birleştirilip satışları yapılabilir" diye konuştu.

        MARMARİS VE FETHİYE

        Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mustafa Karacan, 60 bin yatak kapasiteli ilçede yüzde 90 doluluk oranının bulunduğunu belirtti.

        Geçen yılın aynı dönemine göre turist sayısında artış olduğunu kaydeden Karacan, "Geçtiğimiz yıllara göre turist fazla harcama yapmıyor. Bunda, Avrupa’nın bazı ülkelerindeki ekonomik sorunların da etkisi var" dedi.

        Marmaris’te turizmin Alman ve İngilizlerle başladığını ifade eden Karacan, son yıllarda Orta Avrupa, Asya, Arap Ülkeleri ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan gelen turistlerde gözle görülür artış olduğunu açıkladı.

        Karacan, 2008 yılında bin yatağın daha faaliyete geçeceğini belirterek, daha iyi bir sezon beklediklerini kaydetti.

        2008 ŞİMDİDEN SATILDI

        Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB) Başkan Yardımcısı Erol Turanlıoğlu da geçen yıla göre doluluk oranının yüksek olduğunu, 2008 rezervasyonlarının da çoğunun şimdiden satıldığını belirtti.

        Marmaris ve Fethiye’ye gelen yerli turist sayısında son 2 yılda önemli oranda artış olduğunu kaydeden Turanlıoğlu, bankalar ve tur şirketlerinin tüketiciye sağladığı avantajların bunda etkili olduğunu savundu.

        Turanlıoğlu, "Gelen turist artık zengin de yoksul da olsa nereden gelirse gelsin, eskisi gibi rahat para harcamıyor. Sadece ülkemizde değil, diğer ülkelerde de ekonomik sorunlar var. Turist artık harcama konusunda temkinli davranıyor" dedi.

        İngiliz ve Hollandalı turistlerin tercih ettiği Fethiye’de de doluluk oranları yüzde 100’e yakın seyrediyor. İlçede turizme tahsis edilen yeni alanlarının olmaması ve mevcut tesislerin de eski olmasının risk yarattığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ