Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yeni IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn - Makro Ekonomi Haberleri

        IMF'den yapılan açıklamada, 58 yaşındaki Strauss-Kahn'ın, fonun karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu tarafından bu göreve layık görüldüğü duyuruldu.

        IMF başkanlığı görevi, geleneksel olarak Avrupalılar'a veriliyor. Strauss-Kahn bu görev için Rusya'nın aday gösterdiği Çek Cumhuriyeti'nin eski başbakanlarından Josef Tosovsky ile yarışıyordu. Ancak, ABD ve diğer önde gelen batılı ülkelerin desteğini alan Strauss-Kahn'ın IMF başkanlığı geçen günlerde hemen hemen kesinleşmişti ve bugün IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda yapılan değerlendirme formalite niteliğini taşıyordu.

        Strauss-Kahn, seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, bu göreve getirilmesinden büyük bir zevk ve şeref duyduğunu belirterek, kendisini destekleyenlere teşekkür etti.

        Strauss-Kahn, ''Büyüme ve istikrarı sağlarken, uluslararası topluluk için mali istikrarı da artıracak şekilde IMF'nin gerek duyduğu reformları zaman geçirmeden gerçekleştirme konusunda kararlıyım'' dedi.

        IMF'nin yeni başkanı ilk basın toplantısını pazartesi günü Paris'te yapacak.

        De Rato da, yerine Strauss-Kahn'ın seçilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, kendisini kutladı. Halefini öven De Rato, ''Strauss-Kahn bu kritik noktada IMF'yi başarıyla yönetmek için gereken deneyime, vizyona ve kamuya hizmet kararlılığına sahip'' dedi.

        De Rato, görevinden ayrılacağı 31 Ekim'e kadar Strauss-Kahn ile birlikte çalışacağını ve böylece yumuşak bir geçiş sağlanacağını kaydetti. Strauss-Kahn, bu göreve 5 yıllık bir süre için seçildi.

        Halen Paris'te ekonomi profesörü olarak görev yapan Strauss-Kahn, 1997-1999 yılları arasında Fransa Maliye Bakanlığı görevinde bulunmuştu.

        185 üyesi bulunan IMF, Dünya ekonomisinin ve üye ülke ekonomilerinin sağlıklı olmasını denetleme ve gerektiğinde sıkıntıda olan ülkelere kredi ve teknik bilgi sağlama görevini üstlenmiş bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ