Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Yanardağ patlaması Türk çiçekçilerin yüzünü güldürdü - Makro Ekonomi Haberleri

        AİB ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçı Birliği (AKÇİB) Başkanı Bağdatlıoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzlanda'daki volkan patlamasının, piyasanın en durgun olduğu dönemde Türkiye'den Avrupa pazarına yönelik kesme çiçek ihracatında artış sağladığını söyledi. Avrupa'da hava alanlarının uçuşa kapatıldığını anımsatan Bağdatlıoğlu, kesme çiçek ihracatında Türkiye'nin en önemli rakipleri Kenya, Ekvador ve Kolombiya gibi ülkelerin, Avrupa pazarına çiçek gönderemediğini bildirdi. Türkiye'nin Avrupa pazarına yakın olması nedeniyle meyve, sebze ve kesme çiçek ihracatını kara yoluyla yaptığına dikkati çeken Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:

        ''İzlanda'daki volkan patlaması, Türk çiçek ihracatında da patlama yaptı. Avrupa'da havaalanların kapatılması nedeniyle rakip ülkeler pazara mal gönderemedi. Türk çiçeğine iki kat talep oldu. Ana pazarımız olan İngiltere, Almanya ve Hollanda'da uçuşların iptal edilmesi, durgunluk yaşanan bu dönemde iki kat talep yarattı. Avrupa'ya uçakla mal gönderen Kenya, Ekvador ve Kolombiya gibi ülkeler, ürünlerinin yüzde 90'ını imha etti. Türkiye ise, Avrupa'ya yakın olduğu için mallarını TIR'larla gönderiyor.''

        Küresel krizde de Türk kesme çiçek sektörünün büyüdüğünü ve yeni pazarlar bulduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, İzlanda'daki volkan patlamasının Türk çiçek ihracatını olumlu etkilediğini kaydetti. Bağdatlıoğlu, ''Türkiye'den kesme çiçek ihracatı hem küresel krizde, hem de İzlanda'daki volkan patlaması krizinde rekor kırıyor. Kesme çiçek sektörü adeta 'krizlerin sektörü' oldu. En durgun dönemde, Avrupa'ya iki kat daha fazla çiçek ihraç ettik'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ