Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Üniversite öğrencisine sıfır faizli kredi kolaylığı kapıda - Makro Ekonomi Haberleri

        Hükümet, üniversitelerde devrim niteliğinde bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Halen birçok kamu kurumu tarafından üzerinde çalışılan projeye göre tüm üniversite öğrencilerine ‘kredi ve burs’ verilmesi öngörülüyor. Modele göre devlet faiz yükümlülüğünü üstlenecek, bankalar da öğrenim hayatı boyunca öğrencilere sıfır faizli kredi verecek. Yumurta eylemleri ile gündeme gelen üniversitelerde, yurt ve burs imkanlarının arttırılması konusunda geniş kapsamlı çalışma yapılıyor. Yurtkur’un dışında, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, DPT, YÖK gibi kurumlarından da katıldığı çalışmalarda, yeni modellerle yurt ve kredi imkanının arttırılması planlanıyor.

        KREDİ ALMAYAN ÖĞRENCİ

        Üniversite öğrencilerine hizmet veren yurtların, ‘devlet-özel’ işbirliği çerçevesinde arttırılması öngörülürken, krediler için de ilginç bir model hazırlanıyor. Henüz taslak aşamasındaki projeye göre halen Yurtkur tarafından üniversite öğrencilerine verilen kredilerin miktarı ve sayısı arttırılacak. Proje kapsamında tüm üniversite öğrencilerine kredi kullandırılacak. Halen Yurtkur tarafından kullandırılan krediler, üniversite öğrenimi süresince devam ediyor. Beyaz eşya fiyatlarına endekslenen kredi borçları da, üniversite eğitiminin tamamlanmasının ardından geri ödeniyor. Bu sistemin ‘sıfır faizli’ olarak yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı. Star'dan Hüseyin Özay'ın haberine göre, bankalarla görüşmelerde bulunuldu. Geliştirilen model ile sıfır faizli sektör kredilerinde olduğu gibi, faiz yükümlülüğünü devlet üstlenecek. Bunun için her yıl bütçeye belirli oranda kaynak konulacak. Kredi, faiz içermeyecek, geri ödemesi de öğrenim döneminin sona ermesinin ardından başlayacak. Kredi taksitler halinde ödenecek, peşin olarak verilmeyecek. Böylece amaç dışı kullanımının da önüne geçilecek. Söz konusu sisteme, bankaların da sıcak baktığı öğrenildi.

        2012’de yürürlükte

        Üniversite öğrencilerinin tamamına kredi vermeyi öngören proje, 2011 yılı programında da yer aldı. Programa göre projenin 2011 yılı sonuna kadar tamamlanarak hayata geçirilecek. Proje, 2012 yılı başından itibaren de yürürlüğe girecek.

        198 bin öğrenciye 375 milyon lira kredi verildi

        Başbakanlık Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, her yıl binlerce üniversite öğrencisine öğrenim kredisi veriyor. Ancak, kaynakların sınırlı olması nedeniyle tüm talepler karşılanamıyor. Kurumun verilerine göre, 2007 yılında 168 bin 923 öğrenciye 298.5 milyon lira, 2008 yılında 181 bin 490 öğrenciye 320.8 milyon lira, 2009’da da 198 bin 707 öğrenciye 375.6 milyon lira kredi sağlandı. Yurtkur kredileri, halen ‘beyaz eşya’ endeksli olarak kullandırılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ