Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Zengin olunca hayatım değişmedi! - Makro Ekonomi Haberleri

        ŞÜKRÜ DUDU- GAZETE HABERTURK- HT PAZAR

        Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak’la berber muhabbeti yaptık. Boydak, iş hayatına nasıl atıldığını, bu yıl girdiği üniversite sınavından ümitli olduğunu ve mahalleden arkadaşı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü anlattı.

        Tam 13 yıl önce tanıştık Kayserili işadamı Hacı Boydak'la. İstanbul'a her gelişinde saçlarını kestirmek, tıraş olmak için uğrar, 20 yıldır Kayseri'de tıraş olduğu berberinden selam getirmeyi de asla ihmal etmez. Bu defa Hacı Bey'e bir sürpriz hazırladık. Çok sevdiği motosikletlerden birini dükkanın önüne park ettik. "Hadi bunun üzerinde fotoğraf çektirip röportaj yapalım" deyince beni kırmadı.

        Bu sene üniversite sınavına girdiniz bildiğim kadarıyla eğitim hayatınıza neden bu kadar uzun bir ara verdiniz?

        Ortaokuldan sonra çalışmak istedim ama 1 yıl geçmeden pişman olup akşam lisesine kaydoldum. Çok devamsızlık yaptığım için o da yürümedi. Bu sene açık liseyi bitirdim. Üniversite sınavlarının ilk basamağında barajı aştım. Kazanıp üniversiteye gireceğim.

        Tebrik ediyorum sizi. Boydak Ailesi nereden geliyor biraz bahseder misiniz?

        Bizim atalarımız Oğuz Türklerinden Kayı Boyu'ndan gelmiş. Haca gittikten sonra Kayseri'ye yerleşmişler. Köyün adı da Hacılar olmuş. Artık ilçe oldu, ekonomik açıdan çok gelişmiş, işsizlik oranı sıfır.

        İş hayatına nerede başladınız?

        Babam doğramacıydı. İlk işim babamın katipliğini yapmaktı. Hesap tutardım yani. Başta koltuk, kanepe, çeyiz sandığı gibi mobilyalar üretiyorduk, sonra çelik ürünler de girdi devreye.

        İstikbal ismi nereden geldi?

        Adımız hep İstikbal'di. Babamla amcam, doğramacılık yaparken, mobilya işini öğrenmek için bir usta alıyorlar, bizimkiler dükkâna isim bulamayınca o usta "İstikbal" olsun diyor. "Neden" diye sorunca, "Sizin istikbaliniz çok parlak, çok çalışkansınız iyi yerlere geleceksiniz" diye cevap veriyor.

        Babalarımız 25 sene problemsiz çalışmış. 30 senedir de biz varız işin başında. Dünyada 200 yıllık şirketler var, biz de oralara gelmek istiyoruz.

        En küçük kardeşiniz Bekir Boydak dedi ki "Annem babam en çok beni sever." Bende sizin kızacağınızı söyledim.

        Doğru söylemiş. Hepimiz en çok onu severiz.

        20 bin kişi firmalarımızdan sebepleniyor

        Şirkette iş dağılımı nasıl?

        Herkesin görevi farklı. Mesela ben endüstriyel şirketlerimize bakıyorum Boyteks, Boyçelik gibi. Bir de holding yönetim kurulu başkanıyım.

        Kaç çalışanınız var?

        12000'e yakın direkt bizden maaş alan çalışanımız var. Ayrıca ortak olduğumuz bankacılık sektöründe de 3500 çalışan var. Ana bayi ve bayilerimizde de 25000'e yakın kişi çalışıyor. Bize ürün yapan 1000'e yakında yan bayimiz var bunları da hesaplarsak, 20 bine yakın kişi, direkt ve dolaylı firmalarımızdan sebepleniyor.

        Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?

        Yaklaşık 100 ülkeye mobilya ihracatı yapıyoruz. En çok İtalya ve Amerika, İran pazarına mal gönderiyoruz.

        Türkiye'deki payınız nedir?

        Yüzde 20'nin üzerinde.

        Enerji işine girdiniz değil mi?

        Hidroelektrik santrallerine girdik. Bu işi bir milyar dolarlık yatırıma ulaştırmayı hedefliyoruz.

        Kayseri dışında nerelerde fabrikalarınız var?

        Bursa'da ve Adapazarı'nda fabrikalarımız var. Diyarbakır'da fabrika yapmak için bir arazi aldık. Gelecek sene bu zamanlarda orada üretim yapmaya başlıyoruz. Rusya ve Ukrayna'da da fabrika aldık.

        Peki hayal ettiğiniz yerde misiniz?

        Hayal ettiğimiz yerin çok daha üstündeyiz. Hedefim dünyada güneşin doğup battığı her yerde marka olmak. Geçen yıl ki ciromuz 4 milyar TL. Ama bakıyorsunuz bir kahve markası 15 milyar, hamburger markası 20 milyar dolarlık ciro yapıyor. Henüz Türkiye olarak çok küçüğüz. Biz rahmetli Özal'dan sonra dünyaya açıldık. Şimdiki hükümetimiz önümüzü daha da açtı. Kaybedecek zamanımız yok.

        İşadamı olmasaydınız ne yapmak isterdiniz?

        Afrika'da öğretmen olmak isterdim. Orada gördüğüm Türk okullarındaki öğretmenlere gıbtayla bakıyorum. Kültürümüzü çok güzel anlatıyorlar.

        Hayır yaptıkça işlerimiz artıyor

        Ailecek eğitime çok önem verdiğinizi biliyorum. Ne tür katkılarda bulunduğunuzdan bahseder misiniz biraz?

        Kayseri'de 10'a yakın okulumuz var. Melikşah Üniversitesi'nin İktisadi İdari Bilimler ve Hukuk Fakültesi'ni yaptırdık. Yakın zamanda Abdullah Gül Üniversitesi'ne de yapacaklarımız var. Erciyes Üniversitesi'ne Mobilyacılık Meslek Yüksek Okulu'nu yaptırdık. Erzurum'da babamızın adına yaptırdığımız bir anadolu lisesi var. Cizre'de İstikbal İlköğretim Okulu'nu açtık. Sinop'ta annemizin adına bir ilköğretim okulu yaptırıyoruz. Bunların dışında sağlık ocaklarımız, camilerimiz, aşevlerimiz ve zihinsel engelliler için yaptırdığımız okul var. Bunlar her geçen yıl artacak. Hayır yaptıkça işlerimiz artıyor.

        Erdoğan iyi bir lider ama biraz agresif

        Yakında yapılacak seçim konusunda fikriniz var mı?

        AK Parti yüzde 46 ile yüzde 49 arasında oy alır diye düşünüyorum. CHP de oylarını arttıracak bence.

        Sizce Erdoğan nasıl bir lider?

        İyi bir lider ama biraz agresif. Daha sakin olması gerekir. Kendisini ve hedeflerini seviyoruz. Özellikle kanal projesi çok hoşuma gitti. Zamanında Ecevit düşünmüş ama yapamamış. Muhalefet olmak her projeye karşı çıkmak değildir. Bu güzel bir fikir. Hatta ileride Karadeniz'den Akdeniz'e de bir kanal açılabilir. Bunlar olmayacak şeyler değil. Bunları Avrupalılar yıllar önce yapmış.

        Abdullah Gül'le dostluğunuz nereden geliyor?

        Aynı mahallenin çocuklarıyız. Milletvekili olduğu zamanlarda tanıştık. Abdullah Bey'in anne babasıyla, benim annem babam Hac arkadaşıdır. Görüşmelerimiz o şekilde. Kendisiyle gurur duyuyoruz.

        Örnek aldığınız birileri var mı?

        Rahmetli Sakıp Sabancı'yı örnek alırdık. Bir de amcamı örnek alırım, 30 yıldır ilim dersleri alır.

        Fethullah Gülen'le tanışır mısınız?

        3-4 yılda bir Amerika'ya giderim, elini öper hayır duasını alırım. Gurur duyuyoruz onunla. Çok güzel hizmetleri var ülkemize. İnşallah önümüzdeki yıllarda memleketimize dönmesini istiyoruz.

        Durumu düzeltince ilk önce motosiklet aldım

        Zenginlik hayatınızda neleri değiştirdi?

        Çok bir şey değişmedi. Hayır işlerimiz çoğaldı, çevremiz değişti. Yaşam kalitemiz arttı, ufak tefek lükslerimiz oluyor tabii. Benim motorsiklet tutkum vardır mesela. Babam, küçükken çok istediğim halde almamıştı. Durumumu biraz düzeltince ilk önce bir motosiklet aldım. Birde mütevazı bir teknem var.

        Gideceğimiz geleceğimiz yerlere daha çabuk ulaşıyoruz artık. Zamandan tasarruf ediyoruz. Yakın zamanda okyanus ötesi bir uçak alacağız.

        Ancak Kayseri'de askeri hava alanı var. Uçağımızı sadece bir gün valilik izniyle orada tutabiliyoruz. Kayseri'ye sivil havaalanı istiyoruz. Ankara'ya 5 uçaklık bir hangar yaptırdık. Uçağımız orada. Biz sanayi bölgesine gidene kadar uçak da Ankara'dan Kayseri'ye geliyor. Zorlanıyoruz. Buradan Belediye Başkanımıza ve Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e seslenmek istiyorum. Kayseri'ye bir sivil hava alanı şart. Insanlar uçaklarını helikopterlerini park edebilmeli.

        Siz gezmeyi çok seviyorsunuz. Gittiğiniz yerler arasında en çok nereleri beğendiniz?

        Afrika'yı çok sevdim. Çin'de çok güzel bir yer. Hindistan içinde tedirgin yaklaşırlar hastalık bulaşır diye ama ben değişik ülkeler gezmeyi seviyorum.

        Görücü usulü evledik

        Eşinizle nerede tanıştınız?

        Babamla babası ortaktı. Görücü usulü ile evlendik. "Seni nişanlamak istiyoruz" dediler. Bende "Tamam" dedim. Halama sordum güzel mi diye, güzel dedi. Askere gittim geldim evlendik.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ