Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 300 Türk'e Rusya'da nükleer eğitim! - Makro Ekonomi Haberleri

        Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Projesi kapsamında Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. adıyla kurulan şirket (proje şirketi) Türk uyruklu 50 öğrencinin, Moskova'daki MEPHI Üniversitesi'nde toplam 6,5 yıl nükleer enerji eğitimi alması için burs verecek.

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mersin Akkuyu NGS Projesi kapsamında proje şirketinin, Türk uyruklu öğrencilerin Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da yerleşik MEPHI Üniversitesinde nükleer enerji alanında eğitim almalarını sağlamak üzere bir program hazırladığı kaydedildi.

        Açıklamaya göre, bu yılın Eylül ayında 50 öğrenci, program süresince toplamda Türk uyruklu 300 öğrenci, tamamı proje şirketi tarafından sağlanacak bursla MEPHI Üniversitesi'nde eğitim görecek.

        Programa TÜrkiye'de yerleşik üniversitelerin fen fakülteleri ile mühendislik fakültelerinin ''fizik ve/veya matematik'' derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin halihazırda ''hazırlık, 1, 2, 3 ve 4. sınıfında'' eğitim gören veya bu bölümlerden mezun olmuş Türk uyruklu öğrenciler başvurabilecek.

        Programa katılmak isteyen öğrencilerin, ''http://www.rusyadaokumak.com'' adlı internet adresinde yer alan formu doldurarak 23 Haziran 2011 tarihi, saat 23.59'a kadar online başvuru yapması gerekiyor.

        Başvuruların ardından, Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde 27 Haziran 2011'de yapılacak yazılı sınavı başarıyla geçen öğrenciler, daha sonra ilan edilecek bir tarihte sözlü sınava alınacak. Sözlü sınav sonucunda başarılı olan ilk 50 kişi Eylül ayından itibaren MEPHI Üniversitesi'nde eğitim görmeye hak kazanacak.

        Eğitim programı kapsamında öğrenciler bir yıl boyunca, Rus Dili ve Akademik Rus Dili eğitimi alacak, daha sonra 5,5 yıl sürecek bilimsel eğitim programını tamamlayacak.

        Eğitim programını başarıyla bitiren öğrenciler 1-3 yıl arasında Rusya Federasyonu'ndaki nükleer güç santrallerinde uygulamaya yönelik uzmanlık çalışması yapacak. Daha sonra bu kişiler Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde istihdam edilecek.

        Söz konusu eğitim programına ilişkin detaylı bilgi ''http://www.rusyadaokumak.com'' internet adresinden öğrenilebilecek.

        "7-8 YIL SONRA İŞLETİLECEK OLAN NÜKLEER SANTRALİN HAZIRLIKLARINA BAŞLIYORUZ"

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer güç santrali için toplam 300 öğrencinin Rusya'da eğitim alacağını belirterek, ''Yaklaşık 7-8 yıl sonra 300 Türk mühendisi tarafından işletilecek olan bir nükleer santralin hazırlıklarına şu anda başlamış bulunuyoruz'' dedi.

        Yıldız, Sinop'ta kurulacak nükleer santrale ilişkin Japonlarla görüşmeleri de Temmuz ayının ortasına kadar netleştirmek istediklerini ifade etti.

        Bakan Yıldız, Türkiye Genç İşadamları Derneği Başkanı Barış Aydın ve beraberindeki üyeleri makamında kabul etti. Yıldız, kabul sonrası yaptığı açıklamada, derneğin Türkiye ekonomisinin 54 ayrı sektörüne verdiği katkının küçümsenemeyecek kadar önemli olduğunu ifade etti.

        Dernek Başkanı Aydın da, çalışmaları hakkında bilgi verirken, enerji sektörünün dünyada en önemli sektörlerin başında geldiğine dikkati çekti.

        Aydın, kendilerinin de genç işadamları olarak Türkiye'nin daha fazla, daha istikrarlı büyümesi için enerji yatırımlarının devam etmesi açısından ellerini taşın altına koyacaklarını ifade etti.

        NÜKLEER SANTRALE TÜRK MÜHENDİS

        Bakan Yıldız, daha sonra gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

        Mersin Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin çalışmaların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Taner Yıldız, Aralık ayında kurulan proje şirketinin Akkuyu ile ilgili izin faaliyetlerine yoğunlaştığını bildirdi.

        Santralin Türk mühendislerince işletilmesi kapsamında Rusya'da eğitim alacak öğrencilere dönük bir çalışma başlatıldığını anlatan Yıldız, yıllara yayılmış olarak başlangıçta 50 kişi olmak üzere toplam 300 öğrencinin, Moskova'da eğitim almak üzere, burs maliyeti tamamen proje şirketince karşılanması kaydıyla, önümüzdeki hafta sonuna kadar müracaatlarının alınacağını bildirdi.

        Fen Fakültelerinin matematik ve fizik bölümü okumuş olanlarla beraber mühendisliğin her bölümünde bulunan 1,2,3 ve 4'üncü sınıfta olan öğrencilerin buna müracaat edebileceğine işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:

        ''Yaklaşık 7-8 yıl sonra 300 tane Türk mühendisi tarafından işletilecek olan bir nükleer santralin hazırlıklarına şu anda başlamış bulunuyoruz. Bu yılın Eylül ayında, yazılı ve sözlü mülakatları geçen 50 öğrencimize, yatma, sigortalama, hastane masrafları da dahil olmak üzere, kendilerine ortalama aylık belli bir oranda, dolar bazında burs verilecek. Müracaatları 23 Haziran akşamına kadar alacağız. Ben burada bir çok öğrencimizin bu fırsatı değerlendirmek için mutlaka girişiminde bulunacağına inanıyorum. Çünkü kendilerinin mezuniyetini bekleyeceğimiz bölümler olacak artık bunlar. Burada başarılı olma zorunluluğu var, orada başarılı olamadıkları takdirde, öğrenciler tekrar Türkiye'ye dönecekler ve buradaki eğitimlerine devam edecekler.''

        Sınavın Hacettepe Beytepe kampüsünde yapılacağını kaydeden Bakan Yıldız, öğrencilerin, 5,5 yıllık sürede Rusya'da görecekleri eğitimde, Rus Dili ve Edebiyatı hakkında da ayrıca eğitim alacağını ifade etti.

        Yıldız, Rusya'daki eğitimi, özellikle nükleer güç santralleri ile ilgili oluşturulmaya çalışılan kültürün de önemli başlangıcı olarak gördüklerini vurguladı.

        JAPONYA İLE NÜKLEER GÖRÜŞMELER

        Sinop'ta kurulması planlanan nükleer güç santrali için Japonya ile görüşmelerin ne zaman başlayacağına ilişkin sorular üzerine de Yıldız, şöyle konuştu:

        ''Bize verilen teklifin içinde TEPCO da vardı işletimci olarak. Ancak, Fukişima'nın da işletmecisi olarak kendilerinin bu süreçte çok ciddi sıkıntıyla karşı karşıyla kaldıklarını biliyoruz. Kendileri bizden müsaade isteyecekler mi istemeyecekler mi, bu hususu önümüzdeki ayın ortasına kadar da netleştirmek istiyoruz. Kendilerine bu süreçte yanlarında olduğumuzu belirttik ama bu sürecin içinde daha fazla kalamayacaklarsa da Türkiye'nin politikaları açısından, yürüteceği nükleer güç santralleriyle alakalı programı açısından tekrardan bir değerlendirmekte fayda vardır diye düşünüyoruz. Temmuz'un ortasına kadar da bu konuyu kendilerinin netleştirmelerini bekleyeceğiz.''

        YÜZDE 25 KREDİ SINIRLAMASI

        Cari açıktaki artışın önlenmesine ilişkin Enerji Bakanlığının bir çalışması olup olmadığının sorulması üzerine de Yıldız, özellikle ulaşımda benzin ve mazot kullanıldığı dikkate alındığında, bu konunun hem enerji hem ulaştırma sektörünü yakından ilgilendirdiğine dikkati çekti.

        Bunların yerli kaynak haline gelmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını ve 8,5 yıllık Ak Parti hükümeti döneminde arama faaliyetlerine ayırdıkları ödenekleri 12-13 katına çıkardıklarını anlatan Yıldız, buradan mutlaka sonuç alacaklarına inandıklarını söyledi.

        Gerek uluslararası büyük aktörlerle gerekse yurtiçinde yapılan çalışmaları hızlandırdıklarını vurgulayan Bakan Yıldız, bir kaynak varsa bunu mutlaka bulacaklarını ifade etti.

        Yüzde 25 kredi sınırlamasına enerji projelerinin dahil edilmemesi, dışında tutulması konusunda sektörün taleplerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bakan Taner Yıldız, şunları kaydetti:

        ''Hazineden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ve Maliye Bakanımızın hem girişimleri hem tespitleri, yüzde 25 sınırıyla beraber plase edilmeyi bekleyen paraların bunu rahatlıkla karşılayabileceği yönünde. Biz özellikle ihtiyaçlarımızı kendilerine belirttik. Önümüzdeki hafta içerisinde bununla ilgili çok somut gelişmeleri inşallah göreceğiz. Finans sektöründe bir kısım konsorsiyumla beraber enerji sektöründe gerçekleştirilmesi beklenen projelere para aktarıldığını görüyoruz. Bunun devam ettiğini, çünkü enerji sektörünün kendi ayakları üzerinde durabilen, hatta koşabilen ve kendi içerisinde bu parayı çevirebilen bir yapısı olduğunu görüyoruz. Hala enerji sektörü, Türkiye'nin büyümesiyle alakalı arz güvenliğini sağlayacak yapıyı sağlamakta kararlı. Kar marjlarının, özel sektörün rağbet edeceği bir noktada olduğu görüldü. Dolayısıyla enerji sektörünün bunu sağlamada bir sıkıntısının olmayacağı görünüyor.''

        Bir soru üzerine, Başbakan Yardımcısı Babacan'ın, sınırlama dışında tutulmadan da bunun finanse edilebileceğini kendilerine belirttiğini ifade eden Yıldız, eğer bu konuda bir tıkanıklık olursa bunun mutlaka tekrar değerlendirilebileceğine işaret etti.

        Yıldız, 12 Haziran seçim sonuçlarının da enerji sektörü açısından son derece olumlu etkileri olacağına inandığını ifade etti.

        ''ŞİRKETLER 30 HAZİRAN'A KADAR TANINAN SÜREYİ MUTLAKA DEĞERLENDİRECEKTİR''

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinden, finansman ihtiyacı konusunda geri dönüş anlamında olumlu sinyaller alınıp alınmadığının sorulması üzerine de, bu konuyu şirketlerin girişimlerine endeksli tutmak gerektiğini, 30 Haziran'a kadar tanınan süreyi mutlaka değerlendireceklerine inandığını kaydetti.

        Yıldız, süreyi değerlendirmeyenlerin bu yarıştan düşeceğini ve yarışı bir sonraki sırada bulunan firmaya bırakacağını da sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ