Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Rusya'yı yakaladık! - Makro Ekonomi Haberleri

        Finans, yatırım ve yönetim danışmanlık şirketi Renaissance Capital'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye, kültürel ve yapısal olarak kendisiyle benzer özelliklere sahip olan Rusya'ya gıda perakendesi alanında yetişmeyi başardı. Türkiye'nin kişi başı harcama rakamları ve artan nüfusu ile dünyanın en büyük gıda perakende pazarlarından Rusya'yı yakaladığına dikkat çekilen araştırmaya göre, bunun en büyük ispatı olarak Migros ve BİM'deki büyüme gösteriliyor. Bir dönem Rusya'nın gıda perakendesinde hızlı büyümesini sağlayan özelliklere Türkiye'nin de sahip olduğunu ve buna paralel olarak Türkiye'nin ciddi bir sıçrayışa geçtiğini belirten araştırmaya göre, hanehalkı gıda harcamalarında Rusya'daki indirim marketi Magnit yüzde 34 pay alırken Türkiye'de BİM yüzde 33 pay alıyor. Rusya'nın en hızlı büyüyen marketi X5 Retail Group'un Migros'la karşılaştırıldığı araştırmada ise iki markanın da aynı hız ve modelle büyüdüğüne dikkat çekiliyor.

        PAZARIN POTANSİYELİ YÜKSEK

        Sabah'tan Pınar Çelik'in haberine göre, Türkiye Rusya'ya göre daha az nüfusa sahip olmasına rağmen harcama miktarı ile Rusya'yı yakalamış durumda. Birkaç yıl içinde rakamlar da bu gidişatı destekleyecek. Çünkü Türkiye'nin bu başarı için elinde çok fazla kozu var. Türk gıda perakendesi Rusya'da olduğu gibi tamamen organize bir halde değil. Modern perakendede henüz çok fazla konsolidasyon olmadı. Bu durum hem mevcut firmaların büyümesine hem de yeni markaların pazara girmesine fırsat yaratacak. Türkiye gıda perakende pazarı 2015 itibariyle 392 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşacak. Bu da gıdaya harcanan oranın her yıl yüzde 7.4 artacağını gösteriyor. Araştırmaya göre iki ülkede de tüketici düşük borç yükü ile gayet iyi bir resim çiziyor.

        Harcamadaki artış avantaj yarattı

        Rusya'nın rakamlarla önde olmasını sağlayan sadece birkaç neden var: Daha fazla nüfus ve daha hacimli bir gıda perakendesi. Araştırmaya göre Rusya'nın 142 milyon nüfusuna rağmen Türkiye 75 milyon nüfusa sahip. Ama harcama rakamlarına bakıldığında Türkiye mevcut nüfusu, perakende pazarının elde ettiği büyüme ve tüketicinin harcama rakamlarıyla şimdiden Rusya'ya yetişti.

        ARAÇ AZLIĞI YEREL MARKETE YARADI

        Türkiye'de bin kişiye düşen araç sayısı Rusya'dan düşük ama ağırlıklı kadınların alışveriş yaptığı Türkiye'de bu durum, yerel perakendenin gelişmesini sağlıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ