Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 500 bin marka tekrar başvuruda bulunmalı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Türk Patent Enstitüsü Marka Tescil Mevzuatında önemli bir yeniliğe giderek ‘mağazacılık’ olarak adlandırılan 35. sınıfın kapsamını değiştirdi. Yapılan değişiklik sonucunda bugüne kadar tescil edilmiş 500 bin marka yeniden marka başvurusunda bulunacak.

        Türk Patent Enstitüsü sektörün beklentisini karşılamak ve uluslararası standartlara ulaşmak için marka tescil mevzuatında önemli bir değişikliğe gitti. 8/1/2007 tarihli ve 26397 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin BİK/TPE: 2007/2 sayılı Tebliğin 5’inci maddesine göre; bugüne kadar genel olarak ‘mağazacılık’ olarak adlandırılan 35. sınıf artık ürün ve hizmetlere göre ayrı ayrı tescillenebilecek. Örneğin; ‘A’ isimli tekstil firması bugüne kadar 35. sınıfta tescil yaptırdığında ‘mağazacılık’ alanında diğer tüm sektörlerdeki ‘A’ isimli markaların tescil hakkını engellemiş oluyordu.

        Ancak yapılan değişiklik ile TPE, ‘A’ isimli tekstil firmasının sadece tekstil alanında mağazacılık sınıfını kapatmasına ve diğer sektörlerin ya da başka ürün satışı yapanların da ‘A’ ismini bu sınıfta tescil ettirebilmesine olanak tanıdı. Bu durumda iki firma da kendi sektör ve ürün skalası içinde markasını 35. sınıfta tescil ettirebilirken hiçbir firma dahil olmadığı bir sektör ya da ürün için 35. sınıfta tescilli sayılamayacak. Tek bir marka altında birçok ürün satan market tarzı mağazaları da mağdur etmek istemeyen TPE, bu tip firmalar için de ürün ve sektör bölümü için ‘çeşitli’ ibaresi kullanma hakkı tanıyor. Ancak market tarzı hizmet verdiğini kanıtlama gerekliliği getirilecek.

        500 Bin Marka Yeniden Marka Başvurusunda Yapacak!

        Mevzuat değişikliği sonucunda; bugüne kadar 35. sınıfta tescil edilmiş 75 bin markanın başvurusunu yenilemesi gerekiyor. Çünkü sektör ya da ürün belirtmeyen markaların 35. sınıftaki başvuruları tehlikeye girmiş olacak. Daha önce diğer sınıflarda tescillenmiş 425 bin markanın da diğer kişiler tarafından 35. sınıfta tescil edilmemesi için bu sınıfta sektör belirtilerek müracaat yapılması gerekecek.

        Çavuşoğlu: “Yenilemeden Haberi Olmayan Markalar Tehdit Altında!”

        Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak; “TPE tarafından yapılan bu değişiklik bugüne kadar tescili yapılmış 500 bin markanın hepsini ilgilendiriyor. 35. sınıfta zaten tescili bulunan 75 bin marka bu sınıf için sektör ve ürün belirtmek zorunda iken; diğer 425 bin marka da başka firmalarca 35. sınıf için markalarını kaptırmamak adına bu sınıfta yeni bir müracaat yapmak zorunda. Bu yeni değişiklikten haberi olmayan firmaların markaları büyük risk altında” diye konuştu. Çavuşoğlu eski – yeni tüm markaların başvurularını gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu uygulama küçük ölçekli ürün bazlı çalışan firmalar için büyük bir avantaj sağlıyor. Büyük firmaların tek sınıf altında kapattıkları markalar, artık kendi ürünleri ile ilgili olarak 35. sınıfta marka başvurusunda bulunabilecekler. Tüm firmalar bu değişikliği çok iyi değerlendirmeli” açıklamasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ