Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bakanı Yıldız: Yunanistan'a doğalgaz bağışı yapılması söz konusu değildir - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yunanistan'a doğalgaz bağışı yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

        Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu'nun yazılı soru önergesini, BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün bilgi notu ile yanıtlayan Yıldız, Yunanistan DEPA Firması ile BOTAŞ Genel Müdürlüğü arasında 2003 yılında yapılan doğalgaz alım satım anlaşması çerçevesinde gaz teslimatlarının devam ettiğini belirtti. Yıldız, söz konusu anlaşmanın yıllık kontrat miktarının 750 milyon metreküp olduğunu, herhangi bir bağış yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

        Taner Yıldız, sevkıyatı yapılan doğalgazın aylık teslimat miktarları baz alınmak suretiyle faturaların gönderildiğini ve bu faturaların karşılığında ödemelerin alındığını kaydetti.

        İthal edilen doğalgazın başka bir ülkeye sevk edilmesi ile ilgili koşulların, her doğalgaz alım satım anlaşmasında ayrı ayrı belirtildiğini ifade eden Yıldız, bu koşulların doğalgaz alım satım anlaşması yapılırken alıcı ve satıcı şirketler ile yapılan müzakereler sonucunda belirlendiğini hatırlattı.

        Bakan Yıldız, TPO Genel Müdürlüğü ile BOTAŞ Genel Müdürlüğü arasında, Doğalgaz Depolama ve Yeniden Üretim Hizmetleri Anlaşması kapsamında, ithal edilen doğalgazın belli bir bölümünün TPO Kuzey Marmara ve Değirmenköy Depolama Tesislerinde depolandığını kaydetti.

        Arz güvenliğinin sağlanması kapsamında BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nün Tuz Gölü'nün 40 kilometre güneyinde gerçekleştireceği Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisleri için yapım sözleşmesinin imzalandığını bildiren Yıldız, çalışmalara başlandığını ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ