Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Karşılıksız çekteki artış TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu isyan ettirdi - Makro Ekonomi Haberleri

        AHMET KIVANÇ

        GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hapis cezasının kaldırılmasının ardından karşılıksız çekte patlama yaşandığını, reel sektörün önünü göremez hale geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, çek ve kredi borcunu ödeyemeyenlerin girdiği kara listeyi tutan Risk Santralizasyon Merkezi’ndeki verileri Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yanı sıra kendilerinin de görebilmesi gerektiğini belirtti.

        ‘İŞ YAPTIĞIMIZ TARAFI TANIMAK İSTİYORUZ’

        Karşılıksız çek sayısının mayıs ayında yüzde 118 arttığına dikkat çeken TOBB Başkanı eskiden karşılıksız çıkan çeklerin sonradan yüzde 80’i ödenirken, şimdi bu oranın yüzde 40’a düştüğünü anlattı.

        Bankalar Birliği üzerinden bilgi almak için yazılı başvurduklarını ve cevabın günler sonra geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu işlerin dakikalık olduğunu ve SMS üzerinden bir sistem önerdiklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu önerdikleri sistemi şöyle anlattı: “Her işadamının bir şifresi olacak. Çek keserken karşı taraf kredi geçmişini öğrenmek istediğinde şifresini girip verilerini gösterecek. Üç dakika sonra şifre yenilenecek. Banka bunu görüyor, ben göremiyorum. Paranın değeri var da malın değeri yok mu? Şu anda ticareti tamamen hissiyata dayalı yapıyoruz. Tüccar mal sattığı, çek verdiği adamın kim olduğunu bilmiyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ