Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para MNG kaçak dolguya ön izni kopardı! - Makro Ekonomi Haberleri

        Çevreciler ile MNG Holding arasında hukuk savaşına yol açan Pina Yarımadası’nda denize doldurulan hafriyat, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı karşı karşıya getirdi Günay’ın “Denizin doldurulmasına izin vermeyiz” demesine rağmen, Maliye Bakanlığı şirkete bir yıllık ön izin verdi. Maliye, “İnşaat değil, proje izni verdik” dedi

        Muğla’nın Güllük Körfezi’ndeki Pina Yarımadası’nda denizi izinsiz dolduran MNG Holding’e, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın karşı çıkmasına rağmen, Maliye Bakanlığı tarafından ön izin verildiği belirlendi. Günay, “Denizin doldurulmasına izin vermeyiz. Orada hiçbir izin söz konusu değildir” derken, şirket Maliye Bakanlığı’ndan gerekli ön izni aldı. Maliye Bakanlığı yetkilileri bu durumu, “Bir yıllık izin, plan ve projenin hazırlanması için verildi. Zeminde fiili bir iş yapılmasını içermiyor. Şirketten gerekli bedel alınarak ön izin verildi” sözleriyle savundu.

        Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pina Yarımadası’nda denizi kaçak ve izinsiz dolduran MNG Holding AŞ’ye verilen ön izinle ilgisi olmadığını açıkladı. Günay, konuyla ilgili daha önceki açıklamasında turizm tesisi inşaatı nedeniyle denizin doldurulmasına izin vermelerinin söz konusu olmadığını belirterek, “Denizin eski haline getirilmesi için ne gerekiyorsa yapın” talimatı verdiğini söylemişti. Günay, “Bizim herhangi bir iznimiz yok. Uygulama konusunda hiçbir izin söz konusu değil” demişti.

        Buna karşın Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 3 Mayıs’ta şirkete ön izin verdiği bildirildi. Milli Emlak yetkilileri, şunları kaydetti:

        Parayı ödeyip süreyi uzatabilir

        “Ön izin sürecinde sadece ilgili plan, projenin hazırlığına ve gerekiyorsa imar planı değişikliğine ilişkin işlemler yürütülebilir. Şirket gerekli bedeli ödeyerek bu ön izini aldı, yine bedeli ödemek koşuluyla 4 yıla kadar ön izin süresinin uzatılması mümkün. Ön izin süresi içinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde kullanma izni veriliyor.”

        Yetkililer, bakanın oluru üzerine ön izin verilen projelerin yerinde incelenebildiğini dile getirdi. Ancak henüz Maliye Bakanlığı’nca MNG’ye ilişkin başlatılan bir inceleme olmadığı öğrenildi.

        ‘Dolgu komedisi’nin seyir defteri

        14 TEMMUZ 2006

        - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güvercinlik Koyu Pina Yarımadası’ndaki kızılçam ve Halep çamı ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanı 463 yataklı 5 yıldızlı otel yapılmak üzere MNG Holding’e tahsis etti.

        22 MART 2008

        - Şirket izin almadan zabıt tutulmasına rağmen denizi doldurdu.

        - Milas Kaymakamı Bahattin Atçı: “İzin alınıncaya kadar dolgu yapmamaları konusunda uyarmıştık. Dolgunun durdurulması talimatını vereceğim.”

        - Muğla Valisi Lütfi Yiğenoğlu, yasal işlemin hemen başlatılacağını söyledi.

        24 MART 2008

        - Jandarma ve Mal Müdürlüğü yetkilileri dolguyu durdurdu. Ancak dolgu akşam yine başladı.

        - Kaymakamı Atçı, “Pazar sabahı dolguyu durdurduk ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. En ağır idari para cezasının verilmesini sağlayacağım. İş makinelerini bağlayacağım ve işlemi durduracağım” açıklaması yaptı.

        26 MART 2008

        - Denizi dolduran şirkete 21 bin 500 YTL para cezası kesildi.

        - CHPmilletvekili Fevzi Topuz, konuyu iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

        - Şantiye Müdürü Sinan Karaağaçlı:?“İznimiz henüz yok ama nasıl olsa alırız, cezası neyse öderiz.”

        27 MART 2008

        - Çevreciler doğa katliamına uygulanan komik cezaya tepki gösterdi.

        - Kaymakam Atçı, “Asıl ağır ceza yargılamadan sonra” dedi.

        28 MART 2008

        - MNG Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal: “Depo yerine denize dökmüşler. Ne olmuş yani denize üç tane taş atılmışsa. Adam mı öldü?”

        - Kaymakam Atçı: “Kıyı dolgu iş onaylanmış tesis projesi içinde yer alıyor. Ancak bütün izinlerin tamamlanmasına rağmen, kıyı dolgusu için ayrı izin gerekiyor. Bunun için başvuru yapmışlar ancak iznin çıkmasını beklemeden dolgu işlemine başlamışlar”

        - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu: “Şirkete ceza kesildi. Bunlar cezasız kalmaz. İdari para cezası uygulandı. Gereği yapılacak, kimseye keyfi işlem yapamayız”

        29 MART 2008

        - Çevreciler şantiye binasına temsili vatandaş mührü vurup mektup bıraktı.

        - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, denizi kaçak şekilde dolduran MNG Holding’le ilgili gerekli işlemlerin başlatıldığını açıkladı.

        31 MART 2008

        - Kaymakam Atçı: “İzin alamazlarsa kıyıyı eski haline getirmeye mecburlar.”

        16 NİSAN 2008

        - Denizi izinsiz dolduran şirkete İl Kültür Müdürlüğü’nce “turizm katkı” ödülü verildi.

        - Bakan Eroğlu: “O ödülü biz vermedik. Şöyle değerlendirmek lazım; kabahati varsa o ayrıdır. Takdir edilecek bir tarafı varsa takdir etmek, ceza verilecek tarafı varsa cezalandırmak gerekir”

        - Kaymakam Atçı: “Süresi içinde izin almazlarsa denize döktükleri tonlarca toprağı geri aldırarak sahilin yine doğal yapısına kavuşturulmasını isteyeceğiz. Süre 25 Nisan’da dolacak”

        23 NİSAN 2008

        - Kaymakam Atçı: “2 yıl hapis istemiyle suç duyurusunda bulunuldu. Denizi doldurdukları gibi boşaltacaklar”

        24 NİSAN 2008

        - Kaymakam Atçı: “Dolguyu kaldırın yazısı gönderdik. 5 Mayıs’a kadar süreleri var.”

        - Bakan Günay: “Gereği yapılacak. Soruşturma açtık. Yasadışı işe izin vermeyeceğiz.”

        5 MAYIS 2008

        - Muğla Valiliği: “Süre doldu. Ek süre yok. 10-15 gün içinde orayı eski haline getirmek için çalışmalara başlanır.”

        - Bakan Günay: “Orada hiçbir izin söz konusu değildir. Eski haline getirilmesi konusunda ne gerekiyorsa yapılsın.”

        6 MAYIS 2008

        - MNG firmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “son gün” dolgu izni verildiği iddiası bakanlıkça yalanlandı.

        15 HAZİRAN 2008

        - MNG Holding’e bir yıl ön izin verildi. Şirket, ön izin çalışmaları için Maliye’ye 81 bin 500 YTL ödedi.

        - Kaymakam Atçı: “Şirket bir yıl içinde projeyi hazırlayıp bakanlıkların görüşüne sunacak. Bu durumda dolgunun kaldırılması söz konusu değil.”

        16 HAZİRAN 2008

        - Hafriyatın kaldırılması için verilen sürenin dolmasına bir gün kala, bir yıl ön izin verilmesi çevrecileri isyan ettirdi.

        17 HAZİRAN 2008

        - Kültür ve Turizm Bakanlığı: “İzni Maliye verdi.”

        MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ