Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Otomobil fiyatları ne oldu? - Otomobil Haberleri

        TL'nın euro karşısında değer kaybetmesi yüzde 70'e yakınkısmı ithal araçtan oluşan otomotiv iç pazarındaki şirketlerin maliyetlerini artırarakmarjlarını baskılarken, son çeyrekte hem euroya bağlı ürün fiyatlarına zam yapılması hem definansman maliyetlerinin artmasıyla pazarın yavaşlaması ve şirketlerin maliyetlerinin yüksekseyretmesi bekleniyor.

        Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç toplampazarı 2015 yılı Ocak–Ağustos döneminde 598,963 adete ulaşarak, 2014 yılı aynı döneme göre yüzde47.18 arttı. TL, euro karşında yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 18 değer kaybetti.

        Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Hayri Erce, otomotiv pazarında ilk 8 aydayüzde 47 artan iç satışlara rağmen, son dönemde kurdaki aşırı dalgalanmanın şirketlerin satışmaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirterek, özellikle son çeyrekte hem satışlarda yavaşlamahem de şirketlerin maliyetlerinde baskının artmasını beklediğini söyledi.

        Reuters'ın sorularını yanıtlayan Erce, "Pazar büyüyor ama şirketlerin kârı artmıyor hattageriliyor. Volatilite çok fazla, fiyatlara yansıması bir zaman dilimi arkadan geldiği için kârerozyonu oluyor. Bundan sonraki dönem senenin ilk sekiz ayı gibi güçlü olmayacak ister istemezbir tempo düşüklüğü görülmeye başlanacak. Biraz eski maliyetli araçlar elden çıkarılmayabaşlanacak ama ne zaman ki maliyetli yeni fiyatlı ürünler pazara girecek o zaman satışlarda dahada düşüşler göreceğiz" dedi.

        YILIN KALAN KISMI ZOR GEÇECEK

        "Senenin geri kalan kısmı zor geçecek" diyen Erce, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pazarda fiyat artışları olacak. Fiyatlar kurdaki artışa bağlı artınca pazarda da tempokaybı olacak. Şirketlerin maliyetlerinde artış oldu. Şu anda sektör euroya çok bağlı birazburadan dönüş olursa nefes alınır ama bu volatilite devam ederse kârlar daha da zorlanır. Hemkur hem faiz artıyor, finansmanı yapılan malın fiyatı artıyor. Sonuçta otomotiv ürünü hem ürününfiyatından hem de finansman paketinden oluşuyor. İster istemez finansmanı yapılmış ürünün paketiartıyor bu senenin son çeyreğinde hissedilecek. Bu hem pazar hem de şirketlerin maliyetleriaçısından zor olacak".

        Pazarı değerlendirirken kümülatif bakmak yerine bundan sonra ay ay bakmak gerektiğinisöyleyen Erce, "Aydan aya tempo kaybı göreceğiz" dedi ve şu anda adetsel olarak pazarbeklentilerini değiştirmediklerini söyledi.

        PAZAR LİDERİ DOĞUŞ OTOMOTİV'DE EURO ETKİSİ

        Pazarda genel olarak görünen baskının örneklerinden biri de pazarın lideri Doğuş Otomotiv'dehissedildi. Analistler, otomotiv iç satışlarında lider olan Doğuş Otomotiv'in ikinci çeyrekte eurodankaynaklı olarak marjlarında baskının hissedildiğine dikkat çekerken,bundan sonra izlenecek fiyatstratejisinin önemli olacağını belirtiyorlar.

        TL'nın euro karşısında değer kaybetmesi otomotiv iç pazarında araç satışı ile lider konumdaolan Volkswagen'in distribütörü Doğuş Otomotiv'in büyüyen pazara rağmenmaliyetlerini artırarak marjlarını zorlayarak kar üzerinde baskı yaratıyor.

        Reuters'ın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Doğuş Otomotiv CFO'su Berk Çağdaş da, ikinciçeyrekte seçim beklentileri ve makroekonomik beklentilerin kur kaynaklı maliyet artışlarınasebep olduğunu söyledi.

        Pazarda yıl boyunca devam eden satış artışına rağmen şirketin Haziran sonunda açıkladığımali tablolara göre, Doğuş Otomotiv'in ikinci çeyrek net kârı 82.5 milyon lira ile geçen yılınaynı dönemindeki 84.7 milyon liraya göre yaklaşık yüzde 3 gerilerken, bir önceki çeyreğe göreyüzde 37.6 geriledi. Satışları yüzde 52 artarak 2.79 milyar liraya yükselen şirketin satışmaliyetleri ise ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artışla 2.52 milyarliraya yükseldi.

        Çağdaş, "İkinci çeyrekte seçim beklentileri, makro ekonomik beklentiler kur kaynaklı maliyetartışlarına sebep olmuş, ancak bu dönemde DOAŞ sahip olduğu yüksek pazar payını koruma vesatışlarını aynı hızda sürdürmeye devam etmiştir" dedi.

        Çağdaş, ilk çeyrekteki yüksek kârlılığın 2014 baz etkisinden kaynaklı yükselen adetlerdenkaynaklandığını söyledi.

        Otomobil ve ticari araç satışları; kur ve faizde yaşanan yükselişler, otomobilde ÖTVoranlarındaki artış, BDDK'nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, güvenendekslerindeki düşüş, ekonomik aktivite, özel sektör yatırımları ve iç tüketimde yavaşlamanedeniyle 2014 yılında son çeyrek haricinde düşüşle geçmişti. Pazar payı ve buna bağlı stok politikasının kurdan bağımsız olduğunu söyleyen Berk, "Kurunartması rekabetin fiyat arttırmasına sebebiyet veriyorsa, araç talebine göre fiyat artışı yapmave maliyeti yansıtma yoluna gidebiliriz. Ancak rekabete ve pazar payı politikasına bağlı tersibir durum da söz konusu olabilir" diye konuştu.

        Şeker Yatırım otomotiv analisti Kıvanç Uysal da satışları yükselen pazardaki güçlü konumunarağmen Doğuş Otomotiv'in kârındaki gerilemenin nedenini, "İkinci çeyrekte yıllık ve çeyreklikbazdaki düşüşün ana nedeni olarak euronun TL karşısındaki değer kazancının etkisiyle gerileyenbrüt kâr marjı olmuştur. Böylelikle yükselen satışların maliyeti, rekabetçi pazar şartları vepazardaki lider konum dolayısıyla fiyatlara yansıtılamamıştır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ