Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Sürücüsüz araçtan bir adım öncesi: Yeni Mercedes E Serisi - Otomobil Haberleri

        Mercedes, yeni E serisinin, kapsamlı tanıtımını ve test sürüşlerini Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen etkinlik ile gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce gazetecinin ağırlandığı etkinlikte E serisinin tüm modellerini detaylı olarak inceleme fırsatı bulduk.

        İLK AŞAMADA 2MODEL GELİYOR

        Geçtiğimiz Detroit Otomobil Fuarı'nda görücüye Mercedes'in 10. nesil otomobili yeni tasarımı ile ilgiyle karşılanmıştı. Tasarımının yanı sıra sahip olduğu teknolojik özellikleri ile sahiplerinin sürüş yükünü azaltmayı amaçlayan Mercedes'in yeni E serisi Nisan ayından itibaren ilk aşamada iki farklı motor seçeneği ile Türkiye'de satışa sunulacak.

        Mercedes E 220d

        Bu iki seçenekten biri dört silindirli ve benzinli E200 modeli diğeri ise Mercedes yeni motoru olan dört silindirli dizel E 220 d modeli olacak. Alman devi, ilerleyen dönemde ise dizel motoruyla E 350 d ve yine aynı modelin elektrikle şarj edilebilen hibrid teknolojisine sahip motoruyla E 350 e olarak açıklandı. Fakat otomobilseverler E 350'nin bu iki modeli için bir süre daha beklemek zorunda kalacak.

        Mercedes, dört yeni modelini de 9 kademeli otomatik şanzıman ile müşterilerinin beğenisine sunuyor. Hızlı vites değiştirme özelliğine sahip olan bu otomoatik şanzıman, az güç gerektiği durumlarda motoru düşük devirlerde tutabiliyor. Böylece yakıt tasarrufu sağlamasının yanı sıra gereksiz gürültüyü de ortadan kaldırıyor.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLARDAN BİR ADIM ÖNCESİOTONOM SÜRÜŞ SİSTEMİ

        Şimdi Portekiz'deki deneyimlerimizden aracın teknolojik özelliklerinden en fazla öne çıkanı ise otonom sürüş sistemi...

        Yakın gelecekte deneyimleyeceğimiz sürücüsüz otomobil konseptine giden yolda Mercedes, en önemli adımlarını yeni E serisinde atmış gibi görünüyor.

        Çünkü araçlarda bulunan otonom sürüş sistemi sürücülerin yaptığı işlerin birçoğunu kendisi yapabiliyor. Sürücülerin gaza veya direksiyona dokunmadan otonom sürüş sisteminin kendi algoritmaları sayesinde yapabildiklerini şöyle sıralayabiliriz;

        * Yollardaki hız sınırlarına uyabiliyor

        * Öndeki araçlar ile güvenli takip mesafesini kendisi ayarlayabiliyor

        * Şerit takip asistanı ise şeridinizden taşmanızı engelliyor, sinyal verdiğinizde güvenli bir şekilde şerit değiştiriyor

        * Virajlarda siz direksiyona dokunmadan nizami dönüşü yapabiliyor

        * Sadece sinyal vererek önünüzdeki araçları kendisi sollayabiliyor

        * Önünüze aniden araç, yaya ya da hayvan çıkmasın durumunda 100 km hızda bile olsanız kendi kendine durabiliyor.

        Mercedes E Serisindeki sesnsörlerin gözünden yol böyle görünüyor:

        GAZA BASMANIZA YA DA DİREKSİYONU SÜREKLİ TUTMANIZA GEREK YOK

        Yani, siz otobanda giderken otonom modu aktif ettiğinizde, ayağınızı gazdan, ellerinizi de direksiyondan çekebilirsiniz. Otomobil yol durumuna göre hızını ayarlıyor, şeritleri takip ederek virajları dahi alıyor. Önüze bir araç gelince takip mesafesini koruyor, yol boşsa yolda müsade edilen hız sınırına kadar hızlanıyor.

        Öndeki aracı sollamak isterseniz de tek yapmanız gereken sola sinyal vermek. Araç sensörleri ile sol şeridin durumunu kontrol ediyor, hızını ayarlıyor, öndeki aracı geçtikten sonra yeniden şeridine geçiyor. Tüm bu işlemleri yaparken de araçta bulunan birçok sensör görev yapıyor. Mercedes E serisi 500 metre önündeki ve arkasındaki otomobilleri, cisimleri algılayabiliyor.

        ACİL DURUM ASİSTANI

        Araç otonom modda giderken dikkat etmeniz gereken birkaç unsur bulunuyor. Frene dokunmanız durumunda otomom mod devre dışı kalıyor ve kontrol size geçiyor. Otonom modda ilerlerken direksiyon simidine belirli bir süre dokunmazsanız, araç uyarı veriyor, dokunmanızı istiyor. Eğer dokunmazsanız sürücünün bir sağlık problemi yaşıyor olabileceğini düşünerek aracı yavaşlatarak durdurup dörtlüleri yakıyor. Böylece çevredekilere bir problem olduğunu bildiriyor.

        Yani otonom modda sürerken direksiyona belirli aralıklarla dokunmanız gerekiyor. Bir diğer önemli husus da otonom sürüş sistemin çalışması için şeritlerin belirgin olması gerekiyor. Eğer seyrettiğiniz yolda şeritler yeteri kadar belirgin değilse sistem çalışmayabiliyor.

        TELEFONDAKİ UYGULAMA İLE PARK EDEBİLEBİLİYOR

        Mercedes E Serisi otomobilleri telefona indireceğiniz Mercedes'in kendi uygulaması ile aracın dışından park edebiliyorsunuz. Bu özellik dar park alanlarında sizin araçtan çıkmanızın problem olduğu durumlarda çok büyük önem taşıyor.

        Uygulama ile park özelliği dışında siz aracın içerisindeyken de park moduna geçtiğinizde sürücülere çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Siz direksiyona ve gaza frene dokunmadan araç kendisine bulduğu uygun yere kendi kendine part ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ