Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Temsa’nın elektriklisi 5 yılda kâra geçecek - Otomobil Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Temsa, ilkini Adana Belediye’sinin satın aldığı yerli elektrikli otobüsünü piyasaya sundu. MD9 electriCITY’nin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Temsa’da bin 700 çalışanın 250’sinin mühendis olduğunu belirterek son dönemlerde bu kadro ile önemli bir atılım kaydettiklerini belirtti.

        60’tan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını ve gelirin üçte birinin ihracattan geldiğini dile getiren Kurtul, “ABD pazarına önemli bir giriş yaptık. Bu yıl sonunda bin otobüsümüz ABD’de trafikte olacak. Silikon Vadisi’ni bugün Temsa taşıyor” dedi.

        KÂRLILIK 5 YILDA 5 KAT YÜKSELDİ

        Türkiye açısından bakıldığında enerji ithalatının önemli bir rakam tuttuğunu belirten Kurtul, şöyle devam etti: “Bu alanda dışa bağımlıyız. Bu elektrikli otobüs bu konuda önemli bir katkı sağlıyor. Bir otobüs 250 km 40 litre harcarken bu otobüsler onda biri maliyetle aynı yolu gidebiliyor. Biz MD9 electriCITY’nin çok yüksek potansiyeli olduğuna inanıyoruz, özellikle belediyelerimiz için önemli bir ürün ve belediyelerimizin kullanımı çok önemli.” Sabancı Grubu’nun sanayi alanında 6 şirket, 10 bin çalışan ve 6 milyar TL ciro ile faaliyette olduğunu kaydeden Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, “Kârlılık 5 yılda 5 kat arttı. Sanayi şirketleri yatırımımız ile yeni pazarlarda iddiamız arttı. 2015’te rekor kâr yakaladık ve büyüdük. İtici güç sanayi 4.0 oldu” diye konuştu.

        DİZEL ARACA GÖRE İŞLETME MALİYETİ 4'TE 1

        Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik de geçen yıl 750 milyon TL ciro elde ettiklerini söyledi. Temsa’nın son iki yılda yurtiçinde pazar lideri olduğunu söyleyen Çelik, 2015 yılında Türkiye otobüs pazarında şehiriçi otobüslerde yüzde 82, midibüslerde yüzde 27, turizm ve şehirlerarası otobüs segmentinde ise yüzde 23’lük artış olduğunu açıkladı. Dinçer Çelik, elektrikli otobüsün 5 yıl içinde kendini amorti ettiğini ve dizel araçlara göre işletme maliyetinin 4’te 1 oranında olduğunu ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ