Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Kendisi küçük pazarı büyük - Otomobil Haberleri

        SUV (spor amaçlı taşıt) olarak tanımlanan otomobiller her geçen gün sayılarını artırmaya devam ediyor.

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, bundan 10 sene öncesine kadar, yollarda hatchback, sedan, stationwagon ve arazi taşıtı sınıfındaki araçlar görülürken, prestijli birer arazi aracı gibi görünmelerinin yanı sıra, hatchback otomobil ekonomisi ve sürüş özellikleri sunan SUV ya da crossover tipi araçlar tüketici alışkanlıklarını değiştirdi.

        Bu sınıftaki otomobillerin fiyatları, aynı platformu paylaştıkları sedan veya hatchback otomobillere göre yaklaşık yüzde 10-15 daha yüksek iken, üretim maliyetleri ise ortak platformda üretilmesinin avantajı ile aynı derecede yüksek değil. Bu yüzden de otomobil üreticileri, altın değeri taşıyan yerden yüksek bu modellere, kaslı bir görünüm katarak tüketicilerin gönüllerini fethediyor ve hatırı sayılır birer kazanç sağlıyor.

        REKLAM

        SEAT ÜSTSÜZ YAKALANDI

        MAYISTA 11 BİN SATTI

        Öyle ki, crossover ya da SUV diye tarif edilen bu kasa tipindeki otomobiller, günümüzde en küçükten en büyük ölçülere kadar üretilerek markaların kasasını dolduruyor. Bu tip araçların bugün için en küçükleri olan B-SUV’lar, pratik özellikleri ve görece uygun fiyatları sayesinde her geçen gün satışlarını artırmalarıyla dikkat çekiyor.

        Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, OcakMayıs döneminde toplam otomobil satışları yaklaşık 240 bin adet olarak gerçekleşirken, B-SUV satışları aynı dönemde 12 bin 375 adet oldu ve toplam satış içinde yüzde 5.2’lik bir pay elde etti. Mayıs ayında ise Türkiye’de yaklaşık 66 bin otomobil satılırken, B-SUV satışları 3 bin 500 adet olarak gerçekleşti.

        Bu oranlar düşük görünüyor olabilir, fakat asıl gerçek bu tip araçların kardeşleri olarak kabul edilen B-segment hatchback satışlarına bakınca ortaya çıkıyor. Ocak-mayıs döneminde, ülkemizde 44 bin adet küçük sınıf hatchback otomobil satılırken, mayıs ayında da da bu tip araçlardan 11 bin satıldı.

        REKLAM

        *Dacia Duster ölçü olarak ‘C’ segmente girmesine rağmen, Renault grubunun ‘B’ platformu üzerinde yükseliyor.

        Dacia Duster 5.882 adet

        Opel Mokka 1.050 adet

        Renault Captur 889 adet

        Peugeot 2008

        PAZAR PAYI ORANI KARDEŞİNİN YÜZDE 30'U

        Satış adetleri göz önüne alındığında, ilk 5 aylık dönemde B-SUV’lar hatchback kardeşlerinin yüzde 28’i kadar satarken, bu oran mayıs ayında yüzde 32’ye ulaştı.

        Hyundai’nin ülkemizde üretmeye hazırlandığı B-SUV modeli Kona ile bu oranın daha da yukarılara çıkacağı belirtiliyor. Türkiye’de ilk 5 aylık dönemde 24 bin adet satarak platform kardeşi hatchback modellerin 22 bin 500’lük satışını geçen C-SUV’lar gibi, önümüzdeki dönemde de B-SUV’lar hatchback kardeşlerinin satış adedini geçebilir.

        SUV PAZARI YENİ GELECEK MODELLERLE DAHA DA BÜYÜYECEK

        Koreli üretici Hyundai’nin küçük sınıf crossover modeli Kona’nın ülkemizde üretilip üretilmeyeceği tartışması devam ediyor. Fakat, markanın i20 ve i10 modellerinin üretimi için ülkemize yaptığı 1.5 milyar TL’lik yatırım ve Kona’nın i20 ile aynı platformu paylaşması, Kona’nın Avrupa versiyonlarının üretimi için Türkiye’nin cazibesini ortaya koyuyor. Kia Stonic, Seat Arona ve Opel CrosslandX modellerinin satışına başlanması ile de B-SUV’ların pazar payı daha da artması bekleniyor.

        AVRUPA'DAKİ SATIŞLAR 6 SENEDE 3 KATINA ÇIKTI

        Avrupa’daki SUV’ların pazar payı 2010 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2016’da yüzde 25’e yükseldi. Küçük SUV segmentindeki satışlar, geçen yıl yüzde 20 artarak hatchback’lerin satışlarını azalttı. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Cetelem Araştırma Merkezi’nin raporunda ise, SUV’ların potansiyelinin en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu ortaya konuldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ