Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil En inanılmaz yanı: Motoru - Otomobil Haberleri

        Uzun yıllardır otomobil yazılarımı okuyanlarınız varsa, Citroen’in ‘hastası’ olduğumu bilirler. Çocukluğumdan beri ailede hep bir Citroen olmuştur. İlk hatırladıklarım DS’lerdi. Ama eski DS’ler, 19 ve 21’ler. Sonra 70’lerin başıydı.

        Otomobilden az anlar olmuştum, bir Citroen SM gelmişti. O günler için ‘uzay aracı’ gibiydi. Hep avangard, hep farklı. Hep zamanın ötesinde. Sonra Citroen bir duraklama devrine girdi. BX serisi bunun başlangıcıydı bana göre. Sonra tatsız tuzsuz otomobiller yapmaya başladı. Ve bir süre önce marka yeniden kendine geldi, misyonunu hatırladı ve yine Citroen olmaya başladı.

        Bugünkü sayfa konuğumuz C5’e işte bu yeni nesil Citroen’lerin en farklısı değilse de, pazardaki başarısıyla en öne çıkanı diyebiliriz. Citroen C5 dış görünümüyle zaten farklı bir otomobil olduğunu gösteriyor. Modern çizgisi, ince uzun siluetiyle oldukça sporcu bir hali var. C6 kadar sıradışı değilse de, oldukça farklı. Özellikle uzun ve eğimli ön kaput ve çekik, geriye doğru uzayan farlar çok ama çok güzel. Eğimli ön cam, akıp giden tavan çizgisi ve arkadaki eğimli sütun bütünlüğü tamamlıyor. İçi ise gerçekten mükemmele yakın. Göstergeler farklı ve çok şık.

        GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        Citroen klasiği olan göbeği dönmeyen direksiyon simidi, direksiyon üzerindeki kumandaların kullanımını çok kolaylaştırıyor. Hiçbir otomobilin direksiyonundaki kumandalar bu kadar ergonomik ve rahat kullanımlı değil. C5’in iç mekanındaki malzeme kullanımı hayli kaliteli olmakla beraber, orta konsoldaki havalandırma ve müzik sistemi kumandalarının bulunduğu bölge otomobildeki tek ‘falsolu’ alan. Burada kullanılan metalik renkli plastik, otomobilin bütünündeki güzelliğe ve kaliteye uymamış. Sanki bir Japon otomobili gibi olmuş. Bunun dışında hiçbir hata yok. Deri koltuklar hem çok rahat hem de dizayn olarak sanki bir üst sınıfa aitmiş gibi. Sanat eseri gibi. Abartmış olmak istemem ama üst sınıfı otomobillerde bile kadar hoş koltuklar görmedim. Müzik sistemi oldukça başarılı. Multimedya sistemi de öyle. Bluetooth’lu telefon bile var.

        1.6 litre motor yolda 2 litrelik gibi davranıyor

        C5’in asıl şaşırtıcı daha doğrusu inanılmaz tarafı motoru. İnanmayacaksınız ama bu otomobilde 1.6 litrelik benzinli bir motor var. Fakat daha inanılmaz olanı 115 beygirlik bu küçücük motorun yaklaşık 1700 kiloyu bulan bu devasa otomobili akla hayale gelmeyecek bir başarıyla götürmesi. Otomobilin kaputu altında 1.6 litrelik bir motor olduğuna açıkçası inanmadım ve açıp baktım. Gerçekten öyle. Fakat yolda sanki 2 litrelik bir motor gibi davranıyor. Son sürat olaraksa 210 kms’yi gördüm. Dahası uzun yokuşlarda bile bayılmayan bir motor. Hakikaten inanılmaz. Yol tutuş ise zaten Citroen’in en önemli olayı. ‘Devirene yenisini veriyorlar’ geyiği yalan olsa da, Citroen yol tutuş konusunda Dünya’da eşi benzeri olmayan bir otomobil. Neredeyse 50 yıldır başarıyla uygulanan pnömatik sistem bunun kilidi. Bu aynı zamanda otomobilin yol kuşullarına göre aşağı yukarı inip kalkmasını da sağlıyor. Herkesin yeni yeni uygulamaya başladığı bu özellik Citroen’de uzuuun yıllardır var.

        Bu sınıfta alınabilecek en iyi otomobil

        Düşük sürtünme katsayısı ve otomobilin yatay yapısı nedeniyle rüzgâr sesi yok, motor sesi de fazla değil. Sessizlik süper. Bagaj çok büyük değil ama yeterince var. Ön ve arkadaki oturma mesafeleri de çok çok yeterli. Bence C5 bu sınıfta alınabilecek en iyi otomobillerden biri. Bütün bu saydıklarımı 60 bin lira civarında bir fiyata sunuyor ki, ben bu fiyata da inanamadım.

        ARTILAR

        * Fiyat kalite orantısı

        * İç mekan konfor ve rahatlığı

        * Sürüş keyfi

        * Yol tutuş

        * Dış görünüm.

        * Farlar

        EKSİLER

        * Orta konsoldaki plastik kalit

        GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ