Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı İstikrar vaat eden bir yıl! - Otomobil Haberleri

        Türk otomotiv sektörü 2012'de az da olsa düşük üretim, ihracat ve iç pazar satış rakamları elde etti. Ancak büyümenin yavaşladığı, en büyük alıcı Avrupa'nın krizde olduğu dönemde bu, başarı olarak kabul edildi. Sektör temsilcileri 2013'ün otomotiv sektörü açısından bir normalleşme yılı olacağını, ancak yılın seyrini komşulardaki siyasi gelişmeler ve Avrupa krizinin belirleyeceğini, pazarda dramatik değişim olmayacağını söylüyor.

        ‘Yeni yılda, bu yıla benzer bir pazar olur’

        RENAULT MAIS GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM AYBAR

        Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, 2013 yılının otomotiv sektörü açısından da bir normalleşme yılı olacağını belirterek, ‘’Ekonominin genel trendi paralelinde 2013 yılı pazarının 2012 yılına benzer gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz’’ dedi. Aybar, bu yıl sektörü kontrollü yavaşlatmanın etkilediğini dile getirerek, 2010 ve 2011’de sağlanan rekor büyümenin sürdürülemez boyutta gerçekleştiğini kaydetti. Aybar, dış borcu artıran ve ağırlıklı olarak ithalat artışına yol açan bu büyüme trendinin, cari açığın büyümesine ve ülke ekonomisinin geleceği açısından kırılgan bir yapıya neden olduğuna işaret ederek, ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin kontrol altına alınmasının sağlandığını söyledi.

        ‘Vergi oranlarının AB seviyesine inmesi gerekir’

        TOYOTA PAZARLAMA VE SATIŞ AŞ CEO’SU ALİ HAYDAR BOZKURT

        2013’te sektörün 2012 yılına paralel bir performans göstereceği görüşünde olduklarını belirten Toyota Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi Ali Haydar Bozkurt, ‘’2013 yılında otomotiv sektöründe, cari açığın düşürülmesi kapsamında petrole bağımlılığın azaltılması, buna bağlı olarak vergilendirme sistemindeki olası düzenlemeler, yerli marka üretimi ve yeni yatırımların sıkça gündeme geleceğini düşünüyoruz. Ekonomik büyümeye paralel olarak yabancı yatırım için cazip olanakların ve teşviklerin sunulduğu ülkemizin, vergilendirme sisteminin de revize edilmesiyle bir cazibe merkezi haline gelebileceğine inanıyoruz. Avrupa seviyesindeki oranların uygulanmasıyla sektörün büyük bir ivme kazanacağına inanıyoruz’’ dedi.

        ‘Türkiye en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olur’

        NISSAN GENEL MÜDÜR YARDIMCISI İLKİM SANCAKTAROĞLU

        Bu yıl, yakıtta yaşanan fiyat artışı, otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının gerilemesi ve 1600 cc ve altındaki otomobillerde ÖTV’nin yüzde 37’den 40’a yükseltilmesinin en önemli konular arasında yer aldığını dile getiren Nissan Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, Avrupa’da yaşanan kriz nedeniyle Türkiye pazarının birçok marka için çok daha önemli hale geldiğini söyledi. Sancaktaroğlu, 2013 yılında Türkiye ekonomisinin 2012 yılına paralel bir seyir izleyebileceğine işaret ederek, ancak dünya ekonomisindeki gelişmelere paralel olarak kur hareketliliklerinin yaşanabileceğini tahmin etti. Sancaktaroğlu, bununla birlikte Türk ekonomisinin 2013 yılında Avrupa’nın hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olabileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ