Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Test Sürüşü Peugeot'nun mini SUV'u 2008 crossover pazarına rakiplerini zorlayacak bir giriş yaptı - Otomobil Haberleri

        BARIŞ ERKAYA/HABERTURK.COM

        berkaya@haberturk.com

        0212 313 65 02

        1842 yılında kahve, biber ve tuz değirmenleri üreterek sanayi faaliyetine başlayan Peugeot ailesinin ilk öğütücüyü imal ettiğinde aklında muhakkak bugün dünyanın önde gelen otomotiv şirketlerinden olacak bir işe başladığı yoktu.

        1830’da bisiklet, 1882’de ise ilk otomobil üretimine başlayan Peugeot için en kilit isim ise Armand Peugeot oldu. Armand Peugeot bugün soyismini dilimize dolayacak hamleyi yaptı ve ilk otomobil üretimini gerçekleştirdi.

        O günden bu yana 85 farklı otomobil veya ticari araç modeli geliştiren Peugeot, 2013 yılında ise son hünerini 2008 modeli ile gösterdi.

        201, 207 ve 208’lerin ortak platformundan bir sıfır fazlasını çıkarmayı başaran Peugeot’nun 2008’i için 208’e özellikle vurgu yapmakta fayda var. Çünkü 2008 modelinin neredeyse üçte ikisi zaten 208. Fakat geri kalan üçte birlik fark da Peugeot 2008’i oldukça enteresan kılıyor.

        İlk bakışta gövdede oldukça çarpıcı bir farklılık dikkat çekiyor. Tavan çizgisi arka kapıdan itibaren yükselmeye başlıyor ve otomobilin bagaj başlangıcına kadar sürüyor. Heybetli bir görünüm kazanan 2008, mini SUV olarak nitelendirilen ve yeni dönemde satışları hızla yükselen bu konsepte bir hayli iddialı bir giriş yaptı.

        Yine dikkat çeken bir konta, önde sis farlarını çerçeveye alan kromaj kaplama oldukça estetik bir hava katmış 2008’e.

        AH O GÜZELİM DİREKSİYON…

        Dış görünüş itibariyle şehirli bir crossover çizgisi çizen Peugeot 2008’in asıl dikkat çekici özellikleri ise kabinin içine girildiğinde göze çarpıyor. 208’den hiç değiştirmeden aktarılan ve 208 modelinde kullanıcılarının yüksek beğenisi nedeniyle ses getiren küçük ve sportif direksiyon simidi, daha heybetli 2008’in içinde hiç sırıtmamış. Fakat bu direksiyon simidinin bir handikapı da yok değil. Eğer koltuğu normalden biraz daha fazla yükseltirseniz göstergelerin tamamına yakınını eğilip bükülmeden görme imkanına sahip olabilirsiniz. Fakat belki en yakın revizyon döneminde dikkat edilebilecek bir nokta olarak, direksiyon simidinin yüksekliğik ayarlarına birkaç kademe daha eklenmesi olabilir. Çünkü gösterge ekranını görebilmek için koltuk yüksekliğini artırırken direksiyon sürücüyü takip etmiyor. Fakat daha alçak bir koltuk seviyesinde otomobil kullanmak istiyorsanız bu simidin ciddi olarak eleştirilebilecek noktası göstergeleri kapatıyor olması.

        Buna karşılık direksiyonun özellikle sürüş esnasındaki yumuşaklığı ve biraz daha zorlu arazide verdiği tepkiler gerçekten iz bırakıcı türden.

        PARKTAN ÇIKARAN TEKNOLOJİ

        Ön panelde kullanılan malzemenin kalitesi 208’in aynısı. Bir tek fark dikkat çekiyor, o da dokunmatik ekranın üzerinde bulunan sert zemin. Bu arada yeri gelmişken belirtmekte fayda var, dokunmatik ekran, aynı kategorideki rakip crossoverlarla kıyaslandığında daha üst segmente bir geçiş noktası olmuş Peugeot 2008 için.

        Üst segment özellikleri sergileyen bir diğer özellik ise otomatik park asistanı konusunda. Özellikle son yıllarda piyasaya sürülen mini SUV otomobillerin birçoğunda zaten bu özellik bulunuyor. Fakat Peugeot, 2008 modelinde bir farkı da burada yaratmış ve otomatik park asistanın park edilen yerden çıkmak için de programlamayı başarmış.

        SIRADIŞI EL FRENİ

        Yine Peugeot’nun rakiplerinden ayrıntı olarak farklı bir diğer noktası da oldukça değişik ve estetik yapılmış el freni.

        Ön ve arka koltuklarda mesafenin oldukça tatmin edici olduğu 2008’de sürüş performansı ise bir crossoverın içinde olduğunuzu hissettiren türden. Sarsıntının minimuma indirildiği otomobilde virajlardaki savrulma ve kaymalar da ESP’nin oldukça muhafazakar kılınmış olması nedeniyle yok denecek kadar az. Elbette ESP’nin bu kadar muhafazakar olmasından keyif almayacak sürücülerin de olabileceği bir gerçek.

        4 İLERİDEN DAHA EKONOMİĞİ OLUR MUYDU?

        Bizim kullandığımız 4 ileri otomatik şanzımanla ilgili eleştiri getirenler var. Fakat genellikle bu eleştiriler aracın yakıt tasarrufu açısından 4 ileri otomatik şanzımanın getirdiği handikaplara gelip dayanıyor. Bizim kullandığımız 1.6 VTI 120hp AUTO benzinli versiyonu sadece bu 4 ileri otomatik şanzıman seçeneğiyle alabiliyorsunuz.

        Ortalama yakıt tüketiminin şehir içinde 8.5 litrenin üzerine çıktığı 2008’in 0’dan 100 km’ye hızlanma süresi ise tatmin edici: Yaklaşık 11 saniye. Şehirlerarası yolda ise bu tüketim 5.2 litreye kadar düşüyor.

        Öte yandan 1.2 L VTi 82 beygirlik manuel motor seçeneğine geçildiğinde bu tüketim, şehir içinde 6 litreye, şehirlerarası ise 4.3 litreye kadar iniyor.

        Dizel versiyonlarında ise bu rakamlar çok çok daha düşük.

        Peugeot 2008’in kendi segmentindeki mini SUV araçlara göre fark yarattığı bir diğer alan ise grip control teknolojisi. Şehir kullanımı için daha uygun görünse de hafif arazilerde ve bozuk zeminlerde bir 4X4 kadar olmasa da bu teknoloji araçta 4X4’e en yakın performanı veriyor.

        TAVANDA SÜRPRİZ VAR!

        120 beygirlik motora sahip olan Peugeot 2008, Peugeot’nun 208 modeline göre 70 kilogram civarında daha ağır bir gövdeye sahip. Toplam ağırlığı 1045 kilogram. Fakat motor, bu gövdeyi rahatlıkla taşıyor, yani çok zorlandığı söylenemez. Özellikle de yüksek hızların çok da mümkün olmadığı şehir içi kullanımlarda motor performansı oldukça iyi.

        1045 kilogram ağırlığı var. 208’e göre 70 kg daha ağır.

        Otomobilde oldukça geniş bir görüş sağlayan cam tavan ile gösterge panelindeki mavi LED’li çerçeveler ise Peugeot 2008’in kabinini renklendiren diğer ayrıntılar.

        Tavanda bir de sürpriz var. LED Track lazer kesimle şekillendirilmiş LED tavan lambaları otomobil çalıştığında oldukça ilginç bir kabin deneyimi yaratıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ